Читај ми!

Srbija pouzdan partner Nemačke

Srbija će se ozbiljno i odgovorno ponašati i dati sve od sebe da bude pouzdani partner Nemačke, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu. Odnosi Srbije i Nemačke su jako dobri, poručila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Vučić je precizirao da je sa Merkelovom razgovarao o mnogim važnim regionalnim pitanjima i dodao da je na Srbiji da svoj posao radi ubrzano, jer želi da bude deo Evrope i razvijenog svet.

"Mi ćemo naš posao da obavimo. Rekao sam joj da ćemo doneti zakone o radu, privatizaciji, stečaju, izdavanju dozvola", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa nemačkom kancelarkom u Berlinu.

"Pred nama je mnogo posla", naglasio je Vučić i podvukao da Srbija želi još veće prisustvo Nemačke na Balkanu i u Srbiji.

"Naravno želimo i što više nemačkih firmi kod nas", rekao je premijer Srbije.

Vučić je naglasio da Beograd veruje u stabilnost Zapadnog Balkana, kao i to da Srbija može da bude garant te stabilnosti. Istakao je i da Nemačka ne treba da očekuje da će Srbija praviti probleme, već da će biti izvor dobrosusedskih odnosa u regionu.

"Mi smo mala zemlja da bismo mogli da kažemo da smo partner Nemačke, ali želimo da budemo saveznik, želimo da se menjamo", istakao je Vučić i dodao da je Nemačka najveća i najvažnija zemlja i za nas i u celoj EU.

Vučić je zahvalio nemačkoj kancelarki što je u "tesnom rasporedu" našla prostora za susret sa srpskim zvaničnicima i posebno zahvalio na podršci posle poplava u maju.

Na zajedničkoj konferenciji za medije kancelarka Angela Merkel je poručila da su odnosi Srbije i Nemačke jako dobri.

"Premijer Vučić je rekao da ima važnu agendu u odnosu na reforme, korupciju i transparentnost i da je to fokus Vlade, kao i da su to ambiciozni projekti koji će se sprovesti. Objasnila sam da će, što se tiče Nemačke, privredna saradnja zavisiti od transparentnosti", rekla je Merkelova.

Merkelova je istakla da Nemačka ima konkretna očekivanja od Srbije u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, koja se tiču pravne države, pitanja Kosova i privrednog usaglašavanja.

Kako je navela, Srbija je ostvarila značajan napredak u odnosu s Kosovom što je dovelo do početka pristupnih pregovora s Evropskom unijom. Istakla je, takođe, da se u pristupnim pregovorima otvaraju poglavlja i dodala da će na tome zajednički da se radi.

Kancelarka je poručila narodu Srbije sve najbolje nakon katastrofalnih poplava i ponudila pomoć Berlina u otklanjanju posledica.

Na pitanje novinara o obustavi gradnje "Južnog toka", premijer Vučić je rekao da to ne zavisi od Srbije, već od dogovora Evropske unije i Rusije.

"Imamo predugovor i dogovor sa ruskom stranom. Znate da je 'Gasprom' vlasnik i naše naftne kompanije NIS, gde je Srbija u specifičnoj poziciji", objasnio je Vučić.

Premijer je poručio da će se tek u budućnosti videti da li će to biti realni projekat ili ne.

"Mi ćemo gledati da zaštitimo srpske interese, ali to zavisi i od interesa Evrope. Ne možete preskakati zemlje EU da biste došli do Srbije", istakao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara o slobodi medija u Srbiji, Vučić je konstatovao da na tom polju postoje izvesni problemi i da je vlada u Beogradu otvorena za primedbe, ali da su primedbe koje su prethodnih dana iznošene netačne.

Premijer Srbije je negirao konstataciju novinara da je većina medija u Srbiji u vlasništvu države i naglasio da je 90 odsto medija, zapravo, u privatnom vlasništvu.

"Moja je namera bila, a to je i deo predizbornog programa, da se mediji privatizuju, a to nailazi na prepreke kod manjinskih zajednica zbog regionalnih programa. Naša je želja da garantujemo punu i apsolutnu slobodu medija", rekao je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić započeo je dvodnevnu posetu Nemačkoj, radnim ručkom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Srpskog premijera Merkelova je dočekala uz najviše vojne i države počasti, intoniranje himni dve države i pozdrav zastavama.

Radnom ručku su prisustvovali, pored premijera, ministar pravde Nikola Selaković, a sa nemačke strane savetnik za spoljne poslove nemačke kancelarke Kristof Hojzgen, savetnik za ekonomiju Lars-Hendrik Reler, savetnik za pitanja EU Nikolaus Majer-Landrut, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Markus Ederer.

Premijer Vučić razgovarao je potom i sa šefom nemačke diplomatije Frank-Valterom Štajnmajerom o prilikama u regionu, pregovorima Beograda i Prištine, situaciji u Ukrajini i nemačkoj podršci Srbiji tokom nedavnih poplava.

Premijer Srbije je naglasio da politička stabilnost karakteriše region i da problema u saradnji između susednih zemalja nema.

Vučić je obavestio nemačkog ministra o setu zakona koje Srbija priprema, kao i o ekonomskim reformama i novim merama, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Štajnmajer je istakao da poštuje važne i hrabre korake koje je predsednik srpske vlade preduzeo kada je u pitanju odnos sa Prištinom i naglasio da je to dovelo do stabilnosti u regionu.

Vučić se, takođe, zahvalio na podršci i pomoći koju je nemačka vlada uputila Srbiji za vreme poplava.

Kako je planirano, premijer bi tokom dana trebalo da se sastane i sa bivšim ministrom inostranih poslova Nemačke Gvidom Vesterveleom.

Sutrašnji dan posvećen je razgovorima sa nemačkim privrednicima.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво