Читај ми!

Lukašenko nudio rakete S-300 Miloševiću

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nudio Miloševiću da pošalje protivraketni sistem S-300 Srbiji, ali u Beogradu nisu verovali da će NATO napasti.

Lukašenko je u intervjuu za RTS naveo da je nudio vazduhoplove i druge vidove pomoći i da su bile razrađene i maršute.

"Našli smo i heroje pilote u Belorusiji koji su bili spremni da pokušaju da neprimećeno prelete do Srbije. To je bio veoma rizičan zadatak jer vojni avioni, lovci, nisu kao civilni avioni. Oni imaju ograničen dolet, pogotovo kad zbog naoružanja pod krilima ne mogu da zakače dodatne rezervoare s gorivom", objasnio je Lukašenko.

Naveo je da se on zatim sastao s pilotima i predočio im rizike. Kako je istakao, oni su rekli da su svejedno spremni da lete i da su uvereni da će uspeti neprimećeni da pređu preko Ukrajine jer, kako su rekli "poznaju tamošnje staze".

Na kraju nismo to uspeli da ostvarimo jer je postojao problem sa vaše strane. On se ogledao u stavu gospodina Miloševića i vašeg rukovodstva koje nije verovalo da NATO može da izvrši takvu agresiju. Kasnije je već bilo kasno, S-300 nije mogao da se prebaci jer je počela blokada. Ja sam ih upozoravao. Bilo agresije ili ne bilo morate mnogo pre nje da se pripremite, naveo je Lukašenko.

"Zamolite Rusiju a ako Rusija ne bude mogla...Znate kakve su tada bile prilike u Rusiji i u kakvoj je situaciji bila i koji su ljudi odlučivali, osim Jeljcina. Sam Jeljcin je bio odlučan po tom pitanju ali nije sve sam odlučivao. Dakle, ako Rusije ne odgoori na zahtev mi smo u Belorusiji spremni. U svakom slučaju, ponavljam, smatram da je vaše rukovodstvo u to vreme sebi dozvolilo ozbiljne propuste jer se nije pripremilo", istakao je beloruski predsednik.

Kako je rekao, kada je za vreme bombardovanja dolazio u Srbiju, video je iz aviona da su vojni avioni izmešteni s aerodroma po putevima, ali ističe da se tada nije moglo suprotstaviti bombarderima NATO.

"Tada mi je Slobodan Milošević govorio - Da nam je samo jedan vaš S300, sve bi bilo gotovo. Ja sam mu odgvorio da je o tome trebalo da razmišlja ranije, tim pre što smo mi to predlagali. Osim toga, ko zna šta bi bilo. On je bio uveren da bi NATO odustao ako bi izgubio dva, tri aviona. A možda i ne bi", rekao je Lukašenko.

Ipak, kaže da u svakom slučaju, tada nije bilo najvažnije oružje koje je Belorusija mogla da donese već odlučnost, organizacija i pripremljenost.

"A niste bili pripremljeni. Vojska vam je bila slaba. Niste imali ozbiljne PVO sisteme", ponovio je Lukašenko.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво