Читај ми!

Jeremić: Samo neutralno o Ukrajini

Važno je da Beograd u pogledu problema u Ukrajini ostane neutralan, rekao direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić. Srbija će kao kopredsedavajuća od 1. januara OEBS- u imati veliku odgovornost u rešavanju ukrajinske krize, kaže Jeremić.

Istakavši da je OEBS aktivna u rešavanju ukrajinske krize, Jeremić je rekao da će Srbija u tom slučaju, čak i ako ne želi, morati da ostane neutralna.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

Jeremić je izjavio da Srbija prvi put zauzima neutralan stav u odnosu na svetske blokovske podele.

Kao neutralna zemlja, uz istorijske veze sa Rusijom, a sa druge strane evropske aspiracije i proces pristupanja Evropskoj uniji (EU), Srbija može u izvesnoj meri doprineti rešavanju krize u Ukrajini, ocenio je Jeremić.

Jedino što možemo je da pomno pratimo razvoj situacije i nastavimo dobre odnose sa obe strane, rekao je Jeremić u emisiji "Oko" na RTS-u.

Sa EU imamo saradnju u industriji, a sa Rusijom u energetici, tako da nema drugog načina da se održivo pozicioniramo, izjavio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, posebno je važno da Srbija nastoji da ne naruši odnose ni sa jednom od strana.

Srbija mora pažljivo da se čuva, da razume svet koji je okružuje i na globalnom nivou, kako bi bila u poziciji da odbrani svoje interese, ocenio je Jeremić.

Profesor Kolumbija univerziteta Džefri Saks je izjavio da danas nije dobro izolovati se od sveta, što Rusija dobro razume, zbog čega je izrazio sumnju da će biti novog Hladnog rata.

Na pitanje ko će platiti najveću cenu ukrajinske krize, Saks je odgorio: "Rusija".

Saks je rekao da zemlje Zapadne Evrope imaju milionska ulaganja u Rusiji, a da Rusija ne želi da izgubi takve partnere.

Ako se situacija u Ukrajini pogorša, neke firme će teško nastaviti da posluju, konstantovao je Saks.

Govoreći o poziciji Beograda u globalnoj ekonomskoj krizi, Saks je ocenio da je osnovni zadatak Srbije da probudi konkurentnu privredu i preko izvoza pronađe svoje mesto na međunarodnom tržištu.

Osnivač i predsednik američke obaveštajne kompanije "Stratfor" Džordž Fridman je izjavio da se još ne zna hoće li biti novog Hladnog rata, a da vidi bitnu ulogu Srbije, kao kopredsedavajuće OEBS, koja se neće mešati.

Prema Fridmanovim rečima, zemlje poput Srbije i još nekih balkanskih država se ne moraju mešati u odnose koji mogu dovesti do Hladnog rata.

Na pitanje šta je preporuka Srbiji za izlazak iz ekonomske krize, Fridman je odgovorio da Srbija ne treba da očekuje da se svet prilagodi njoj, već da sledi kretanja i odredi svoje potrebe i brani ih.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво