Читај ми!

Fridman: Kosovski presedan greška

Srbija će biti uvučena u aktuelni konflikt izazvan krizom u Ukrajini, a kosovski presedan je bio greška od početka, ocenio je Džordž Fridman na Konferenciji posvećenoj Prvom svetkom ratu koja se održava u Beogradu.

Srbija će biti uvučena u konflikt oko Ukrajine, bilo da je neko gurne u to ili da se sama uključi, rekao je direktor "Stratfora", privatne američke agencije za geopolitičke analize Džordž Fridman otvarajući drugi dan Konferencije "Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014. godine: Istorijske pouke".

"Kosovo je dalo Rusima priliku da kažu 'radimo po presedanu', ali i da nije bilo tako, Rusi bi ga izmislili", rekao je Fridman, prenosi Tanjug.

Govoreći o geopolitičkoj situaciji u svetu, Fridman kaže da je posthladnoratovski period bio zasnovan na tri stuba: Sjedinjene Države, Evropa i Kina. To je, međutim, uzdrmano 2008. godine kada je Rusija napala Gruziju, a u SAD započela ekonomska kriza.

To su, prema njegovim rečima, prvi znaci promene svetskog poretka. "Evropu potresa ekonomska kriza, a njen istočni deo geopolitički problemi. Jedino je Nemačka kao najveća evropska ekonomija u prednosti i postala je novi nezavisni igrač na političkoj sceni", smatra Fridman.

Najveći problem Evrope, pored krize, kako kaže, jeste činjenica da među članicama postoje velike podele i da ih vode različiti geopolitički interesi, što se najbolje vidi na primeru Ukrajine, gde se ukrštaju interesi Rusije, Evrope i SAD.

Konferenciju je organizovao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj čiji je predsednik Vuk Jeremić.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара