Читај ми!

Skupština o zajmu od Emirata

Poslanici su raspravljali o zakonima kojima se potvrđuju sporazumi sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a koji se odnose na zajam za budžet od milijardu dolara i na kredit za finansiranje sistema za navodnjavanje. DS i NDS kritikovali arapski zajam.

15.10 - Završena rasprava o kreditu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

13.30 - Poslanici DS-a i NDS-a kritikuju arapski zajam.   

11.00 - Ministar finansija Lazar Krstić rekao je da je Srbija pod veoma povoljnim uslovima dobila zajam od milijardu dolara od Vlade Abu Dabija.

10.10 - Sednica parlamenta počela je postavljanjem poslaničkih pitanja.

U Skupštini Srbije završena je rasprava o zakonima kojima se potvrđuju sporazumi sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a koji se odnose na zajam za budžet od milijardu dolara i na kredit za finansiranje sistema za navodnjavanje.

Treći sporazum o kojem će se poslanici izjašnjavati - tiče se zajma za mala i srednja preduzeća koji je Narodna banka potpisala sa Evropskom investicionom bankom.

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da je Srbija pod veoma povoljnim uslovima dobila zajam od milijardu dolara od Vlade Abu Dabija, što će imati pozitivan efekat na investitore.

"Preko političkih dobrih odnosa i pozicije, imamo mogućnost da ostvarimo takve uslove što nije slučaj ni sa jednom zemljom u regionu", naglasio je Krstić u Skupštini, obrazlažući predlog o ratifikovanju zajma od milijardu dolara između Vlade Srbije i Vlade Abu Dabija.

Krstić je rekao da taj zajam ima pozitivan efekat za smirivanje investitora i održavanje obećanja.

U odnosu na referentne kamatne stope po kojima bismo se sada zaduživali, taj zajam čini uštedu od 300 miliona dolara na konto kamata koje bismo isplaćivali 10 godina, izjavio je Krstić.

"Saradnja sa UAE napreduje mnogo šire i ovo je prva od nekoliko tranši tog kredita", naveo je ministar. On je dodao i da bi Srbija, da nije uzela taj zajam, morala da se zadužuje na način na koji to inače radi na međunarodnom bankarskom tržištu.

Krstić je, obrazlažući predlog o ratifikovanju zajma između Vlade Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za navodnjavanje, kojim Srbija dobija 97 miliona dolara za navodnjavanje, izjavio da je to namenski kredit koji uključuje 14 različitih projekata.

"Ovaj zajam je planiran u budžetu i njegovo povlačenje je planirano u naredne četiri godine", rekao je Krstić.

Krstić je kao veoma povoljan ocenio i treći međunarodni ugovor koji poslanici ovih dana treba da ratifikuju. 

"To je zajam koji se administrira preko NBS-a i komercijalnih banaka. Rizik ne preuzima država, a koristi se za jeftino finansiranje preduzeća i u tom smislu podrazumeva najpovoljniji izvor finansiranja za banke i preduzeća, te efektivna kamatna stopa po kojoj se zadužuju preduzeća iznosi oko 3-4 procenta", objasnio je Krstić.

On je dodao i da je to ukupno 500 miliona evra, odnosno 150 miliona evra koje će odmah nakon ratifikacije biti stavljene na raspolaganje komercijalnim bankama.

DS i NDS kritikuju arapski zajam

Poslanici Demokratske stranke i Nove demokratske stranke kritikovali su najavljeni arapski zajam od milijardu dolara, navodeći da Srbija ne treba da se zadužuje da bi finansirala tekuću potrošnju, ali i da zajam nije najpovoljniji.

"Ovaj kredit bi imao smisla jedino da je uložen u infrastrukturne projekte", naveo je poslanik DS-a Borislav Stefanović.

Upitao je ministra na šta će konkretno te pare otići osim na potrošnju, i naveo da kredit, iako je povoljan, nije najpovoljniji, jer se Srbija u prošlosti za iste namene povoljnije zaduživala kod Svetske banke i MMF-a.

Stefanović je dodao i da je vlada Aleksandra Vučića zadužila Srbiju za skoro šest milijardi evra, a da za to vreme nije izgrađen nijedan veliki infrastrukturni projekat, prenosi Tanjug.

"Zašto još uvek nema ni ugovora sa 'Etihadom'? Zašto građani Srbije nikako ne mogu da vide taj ugovor? Mislim da ova vlada to duguje građanima", naveo je Stefanović.

Poslanik Nove demokratske stranke Aleksandar Senić upitao je Krstića na osnovu čega je tvrdio da su dobri odnosi Srbije sa Emiratima kada Vlada dobija samo milijardu dolara, a Zakonom o budžetu Vlade Srbije predviđene su tri milijarde evra.

"Takođe, Zakonom o budžetu Srbije predviđeno je da krediti za navodnjavanje UAE budu u vrednosti od 275 miliona dolara, a mi ovde dobijamo kredit koji je manji od 100 miliona dolara. To takođe može da ukazuje na činjenicu da su se odnosi između UAE i Srbije promenili u odnosu na decembar prošle godine kada je usvojen Zakon o budžetu", naveo je Senić.

Senić je dodao da će se NDS o ovim zajmovima opredeliti shodno odgovorima koje dobije od ministra finansija Lazara Krstića.

Druga tranša zajma iz UAE do kraja godine 

Ministar Krstić je izjavio da će druga tranša budžetskog zajma iz UAE biti povučena u drugoj polovini godine ili pred kraj 2014. godine.

Krstić je rekao da će druga tranša kredita zavisiti od stanja budžetskog deficita i od toga kakvi uslovi budu na tržištu obveznicama, koji su sada povoljni i kakve Srbija nije imala nikad do sada.

"Iskren da budem, nisam ni siguran ni da će nam trebati za finansiranje budžetskog deficita, čak uzimajući u obzir i prefinansiranje i pune tri milijarde", rekao je Krstić.

Ministar finansija je dodao i da ne treba dovoditi u pitanje redovnu isplatu plata i penzija čak ni kada Srbija ne bi povukla drugu tranšu zajma od UAE.

"Naravno da će biti para", rekao je ministar odgovarajući na pitanje poslanika Borislava Stefanovića da li će biti novca za plate i penzije ako Srbija ipak ne povuče i preostali deo arapskog zajma.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи