Nova diplomatska mreža Srbije

Srbiju uskoro očekuje i modernizacija diplomatsko-konzularne mreže. Jedan od ciljeva je da se ona iskoristi za popravljanje ekonomske situacije u zemlji i privlačenje investitora.

Sudeći prema najavama srpska diplomatija treba da postane jaka, profesionalna i stručna, kako bi odgovorila ogromnim izazovima sa kojima se Srbija suočava. Iako se u medijima već nedeljama spekuliše o imenima naših diplomatskih predstavnika u Vašingtonu, Pekingu i Berlinu, ministar spoljnih poslova ne otkriva koga će predložiti za ambasadore.

"U narednom periodu, veoma brzo, Ministarstvo će predložiti kadrovska rešenja u dogovoru sa premijerom Vučićem i u konsultacijama sa predsednikom Republike", rekao je ministar Ivica Dačić.

Analitičari su saglasni da za spoljnopolitički ugled Srbije nije dobro to što već duže nema ambasadore u nekim od najvažnijih zemalja.

"Čini mi se da ćemo vrlo brzo videti nove kandidate. Mislim da je prva reakcija ministra spoljnih poslova na neke špekulacije bila na mestu, jer o tim stvarima se ne raspravlja u javnosti dok novi ambasador ne dobije agreman zemlje u koju se šalje", rekao je profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

Srbija ima diplomatsko-konzularna predstavništva u stotinak zemalja. Jedan od prioritetnih zadataka jeste da se diplomatija iskoristi za popravljanje ekonomske situacije u zemlji.

"Mi tih stotinak diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije moramo, imamo obavezu i odgovornost, da iskoristimo za privlačenje investicija i za iznalaženje novih poslovnih mogućnosti, da plasiramo robu u inostranstvo", kaže Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku.

Savetnik predsednika smatra da je srpskoj diplomatiji potrebna nova kadrovska vizija i drugačiji način funkcionisanja. 

Novi zakon o spoljnim poslovima predviđa oslobađanje od političkog uticaja i pooštravanje ulaska u službu, kao i da broj nekarijernih diplomata ne prelazi 15 odsto.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво