Читај ми!

Siniša Mali gradonačelnik Beograda

Skupština Grada Beograda izabrala Sinišu Malog za gradonačelnika. Za njegovog zamenika izabran Andreja Mladenović. Prioritet nove gradske vlasti biće konsolidacija finansija, najavio je Mali.

19.40 - Za gradskog menadžera Mali će predložiti Gorana Vesića, koji je obavljao funkciju sekretara Privremenog organa Beograda. 

19.10 - Siniša Mali izabran za gradonačelnika Beograda. 

19.00 - Počelo glasanje o izboru gradonačelnika, njegovog zamenika i članova Gradskog veća. 

18.00 - Siniša Mali je predložio Andreju Mladenovića iz DSS-a za svog zamenika i 13 članova Gradskog veća.

17.35 - Prioritet nove vlasti u Beogradu biće konsolidacija gradskih finansija, rekao je kandidat za gradonačelnika Beograda Siniša Mali. 

16.55 - Siniša Mali zvanično predložen za gradonačelnika. Malog je predložio predsednik Skupštine Nikola Nikodijević.

16.10 - Imenovan novi sastav GIK-a. Predsednik će biti Zoran Lukić, koga je predložio SNS. 

15.40 - Počela sednica gradskog parlamenta. 

Za Sinišu Malog, koga je kandidovao SNS, glasalo je 79 odbornika od 94 koji su učestvovali u glasanju. Za njegovog zamenika izabran je Andreja Mladenović iz Demokratske stranke Srbije.

Novi gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je u prvom obraćanju odbornicima u Skupštini Grada da je pred novom vlašću veliki posao, uz poruku da će on biti gradonačelnik svih Beograđana, ne samo onih koji su glasali za listu na kojoj je on bio.

Rekao je da je poznat kao čovek koji sluša i prihvata savete, kao i da veruje da će novi tim opravdati očekivanja koja su pred njega postavljena.

"Hvala svim odbornicima na ukazanom poverenju, opoziciji na konstruktivnoj raspravi", rekao je Mali.

Istakao je da će uvažavati mišljenje i predloge svih odbornika, jer su svi na istom zadatku, navodeći da će njegova vrata uvek biti otovrena kako bi zajedno pomogli da Beograđani žive bolje.

Siniša Mali je prethodno, obrazlažući svoj program, rekao da će prvi prioritet nove vlasti u Beogradu biti konsolidacija gradskih finansija koja će se sastojati u agresivnim merama štednje, smanjenju neposrednih troškova i podsticanju investicija i zaposlenosti.

Mali je naveo da će među prioritetima biti i povećanje efikasnosti gradske uprave, ali i vođenje odgovorne socijalne politike.

Paralelno sa rebalansom republičkog budžeta, istakao je Mali, u narednih nekoliko nedelja izaći će se i sa predlogom budžeta Grada koji će u sebi sadržati predloge mera za poboljšanje života svih Beograđana.

On je rekao da se mora raditi na podsticanju investicija i zaposlenosti, navodeći da "Beograd treba da bude grad kranova, gradilišta i dizalica".

Rekao je da je velika čast i obaveza biti kandidat za gradonačelnika u gradu koji su vodila mnoga slavna imena, navodeći i da ga podrška građana koji su glasali za listu oko SNS-a obavezuje da sprovede korenite reforme.

Mali je rekao da je Privremeni organ za pet meseci uspeo da stabilizuje gradske finansije i pripremi osnove za novu politiku, ali i naglasio da je finansijska situacija u Beogradu veoma teška, podsetivši da je na kraju prošle godine Beograd imao ukupne obaveze od 1,18 milijardi evra.

Istakao je da će se Grad posvetiti finansijskoj konsolidaciji javnih preduzeća, kao i da će se raditi na povećanju efikasnosti javnog prevoza.

Za članove Gradskog veća izabrani su Stevo Tatalović, Marko Zeljug, Vesna Ivić, Stevo Marušić, Jasmina Milošević, Mirjana Milutinović, Dragomir Petronijević, Aleksandar Marković, Tanja Popović, Goran Aleksić, Slobodan Šolević, Aco Petrović i Radenko Durković.

Pred početak rasprave o gradonačelniku Beograda u Skupštinu Grada stigao je i lider DS-a i bivši gradonačelnik Dragan Đilas.

Đilas je čestitao kandidatu za gradonačelnika Siniši Malom i nakon toga napustio sednicu Skupštine Grada.

Gradski parlament je prethodno imenovao Gradsku izbornu komisiju, a budući sastav GIK-a imaće 15 članova, odnosno predsednika i šest članova sa liste SNS-a, tri iz DS-a, po dva iz SPS-a i DSS-a i jednog iz PUPS-a.

Predsednik tog tela i u novom sazivu biće Zoran Lukić, koga je predložila Srpska napredna stranka.

Za zamenika predsednika imenovana je Biljana Živković, takođe na predlog SNS-a, dok će sekretar GIK-a i u narednom periodu biti Sandra Pantelić.

Skupština Grada prethodno je konstatovala prestanak mandata funkcionerima SNS-a Zorani Mihajlović, Nebojši Stefanoviću, Vanji Udovičiću i Nikoli Selakoviću, kao i lideru Pokreta socijalista Aleksandru Vulinu.

Biografija Siniše Malog

Siniša Mali je rođen je 25. avgusta 1972. godine u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i dobitnik je nagrade za najboljeg studenta fakulteta.

Master studije završio je na Univerzitetu Vašington u SAD, a doktorat je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Nosilac je licence portfolio menadžer, koju mu je dodelila Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije i zvanja Chartered Financial Analyst.

Od 1995. do 1997. radio je u Deloitte & Touche Central Europe u Beogradu, a kao rukovodilac u ovoj konsultantskoj kući u Pragu radio je od 1999. do 2001. godine.

U Investicionoj banci Credit Suisse First Boston u Njujorku radio je od maja do septembra 1998. Od januara do jula 2001. bio je pomoćnik ministra za privatizaciju u Ministarstvu za privredu i privatizaciju, a od jula 2001. do oktobra 2003. radio je kao direktor Centra za tendere Agencije za privatizaciju.

Generalni direktor Generalni direktor NCA Investment Group bio je od septembra 2005. do 2008. godine. Od 2004. bavi se poslovima savetovanja u oblasti kupovine i prodaje preduzeća, finansijske i poslovne konsolidacije i privatizacije.

U januaru 2013. godine postaje savetnik prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije za privredu i finansije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво