Читај ми!

Vučić: Učite od švajcarskih privrednika

Mandatar Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija biti dobro mesto za ulaganje, bolje od mnogih zemalja u regionu. Švajcarska će nastaviti da jača ekonomske veze sa Srbijom i povećaće investicije, kaže Didije Burkhalter. Predsednik Švajcarske Konfederacije razgovarao i sa predsednikom Nikolićem.

Na svečanoj sednici povodom osnivanja Švajcarsko-srpske privredne komore, kojoj je prisustvovao predsednik Švajcarske Konfederacije Didije Burkhalter, Vučić je poručio srpskim privrednicima da mogu mnogo da nauče od švajcarskih kolega.

Konstatujući da postoje dobre vesti i pomaci u prethodne dve godine, posebno kada se ima u vidu da je pokrivenost uvoza izvozom povećana sa 31,9 odsto na 49,1 odsto, Vučić je istakao da je ipak najvažnije da od švajcarskih prijatelja naučimo kako da budemo odgovoran, ozbiljan i pouzdan partner.

Vučić je rekao da 25 godina nije bilo hrabrosti za sprovođenje reformi koje bi omogućile bolji poslovni ambijent za dolazak više stranih kompanija.

"Ja sam i u razgovoru sa Burkhalterom rekao da će Srbija postati bolje mesto za investiranje, da će biti promenjeni zakoni i sve što je kočilo privatni biznis, i uveren sam da će u narednim godinama biti veći broj švajcarskih investicija, između ostalog i zato što će se rešavati problemi sa kojima su se švajcarske firme ovde suočavale", rekao je Vučić.

On je istakao da nije ni ukusno ni umesno porediti švajcarsku i srpsku ekonomiju, ali da će - ako "budemo vredni i budemo znali da dinar ne pada sa neba već da treba da se zaradi - i u Srbiji biti više uspeha".

Vučić je srpskim privrednicima poručio da treba da uče od švajcarskih kolega i da toga ne treba da se stide.

Poželevši privrednicima uspeh u radu, ukazao je na to da švajcarske kompanije u neku zemlju dolaze tek kada su sigurne da mogu da ostvare profit.

"Obećavam da će Srbija biti dobro mesto za ulaganje, čak i bolje od mnogih u regionu. Dobro došli, mi vas sa nestrpljenjem očekujemo", poručio je Vučić.

Burkhalter je rekao da će Švajcarska nastaviti da jača ekonomske veze sa Srbijom i da će povećati investicije.

"Švajcarske kompanije su od 2004. uložile više od pola milijarde franaka u Srbiji i taj trend će biti nastavljen", rekao je Burkhalter.

Burkhalter je dodao da osnivanje Komore pokazuje poverenje švajcarskih kompanija u Srbiju i veru da će se sprovesti strukturne reforme koje će poboljšati uslove poslovanja.

"Osnivanje Komore pokazuje rastuće veze dveju zemalja i zajedničku volju da se promovišu trgovinska razmena, investicije i poslovanje", rekao je predsednik Švajcarske Konfederacije.

On je istakao i da Švajcarska podržava put Srbije u Evropsku uniju i rekao da je siguran da će Srbija nastaviti da jača ekonomske slobode.

Burkhalter je najavio da će u naredne četiri godine Švajcarska izdvojiti 75 miliona franaka za podršku Srbiji u ekonomskom razvoju, energetici i izgradnji boljih sistema upravljanja. 

Didje Burkhalter sastao se i sa predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem. Nikolić je istakao da će Srbija ispuniti uslove za ulazak u Evropsku uniju.

"Posebno nam je važno da država bude uređena na način koji predviđa evropsko zakonodavstvo, koje predstavlja najviši civilizacijski domet", istakao je predsednik Nikolić.

"Svuda smo dobili podršku za pregovore sa Prištinom i očekujemo da će punopravno članstvo u EU doći lakše nego što su mnogi očekivali. Nama je velika čast da predsedavamo OEBS-om 2015. godine. Sada pratimo vaše poteze jer su nam ciljevi zajednički", rekao je NIkolić, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Nikolić je napomenuo da je stav Srbije po pitanju situacije u Ukrajini poznat, kao i to da naša zemlja ne želi da bude u poziciji da mora da bira stranu, ali da ćemo pokušati da pomognemo da bi se pronašlo mirno rešenje.

"Srbija je posvećena saradnji u regionu. Sporadično se pojave problemi, ali oni ne narušavaju bitnije odnose između država", istakao je Nikolić.

Osvrćući se na tešku ekonomsku situaciju u našoj zemlji, predsednik Nikolić je rekao da svake godine nedostaje oko 10 odsto novca da bi budžet bio uravnotežen.

"Nismo spremni da prihvatimo smanjenje penzija, jer smo svesni da jedna penzija izdržava tri generacije. To će biti najveći izazov koji očekuje novu Vladu", istakao je predsednik Srbije.

Burkhalter je istakao da je potrebno da se poboljša sigurnost i da se nastave reforme,

"Nakon napretka Srbije u svim segmentima sasvim sigurno biće više investicija iz Švajcarske. Regionalna saradnja i pomirenje u regionu su veoma važni. Mi se u to nećemo mešati, ali ako možemo da pomognemo, da saslušamo, tu smo", rekao je predsednik Švajcarske Konfederacije.

Švajcarsko-srpska privredna komora radiće na jačanju ekonomskih odnosa dveju zemalja, rečeno je u Beogradu na predstavljanju te privredne asocijacije. Komora je registrovana u martu 2014, a prvi sastanak će održati u junu.

Jedan od osnivača Švajcarsko-srpske privredne komore, regionalni direktor kompanije "Nestle Adrijatik" Ansgar Borneman, rekao je da će to udruženje privrednika podržati održivi razvoj Srbije i biti glas privrednika.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović rekao je da su ekonomski odnosi Srbije i Švajcarske prošli značajan put u poslednjih 14 godina i da se pokazalo da je Srbija bitna za švajcarske kompanije.

Otpravnik poslova Ambasade Švajcarske u Srbiji Žan-Lik Oš rekao je da je sada ključni trenutak za reforme u Srbiji i da Švajcarska podržava mandatara za sastav nove vlade Aleksandra Vučića, buduću vladu i Skupštinu u nameri da preduzmu promene koje su ključne za dolazak investitora.

Burkhalter, koji je i predsedavajući OEBS-a, sa ministrom Ivanom Mrkićem potpisao je Sporazum između Vlade Srbije i Federalnog saveta Švajcarske o bavljenju plaćenim poslovima članova porodica diplomatskih misija, konzularnih predstavništava i stalnih misija pri međunarodnim organizacijama.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво