Читај ми!

Skupština Beograda bira gradonačelnika

Gradski parlament u Beogradu biraće gradonačelnika Beograda, a kandidat je predsednik Privremenog organa Siniša Mali.

Sednica gradskog parlamenta zakazana je za 15 sati, a na dnevnom redu su pored izbora gradonačelnika i izbor njegovog zamenika i članova Gradskog veća.

Kandidat za zamenika gradonačelnika biće predsednik beogradskog odbora DSS-a Andreja Mladenović.

Gradski parlament sutra će razmatrati i predlog rešenja o razrešenju i imenovanju Gradske izborne komisije, a budući sastav GIK-a imaće 15 članova, odnosno predsednika i šest članova sa liste SNS, tri iz DS, po dva iz SPS i DSS i jednog iz PUPS-a.

Juče je konstituisan gradski parlament izborom predsednika i sekretara Skupštine grada, njihovih zamenika i verifikacijom mandata odbornika.

Odbornici su za predsednika gradskog parlamenta izabrali socijalistu Nikolu Nikodijevića a za njegovu zamenicu Andreu Radulović iz redova naprednjaka.

Gradonačelnik i Gradsko veće, prema zakonu, moraju biti izabrani najkasnije u roku od mesec dana od dana održavanja konstitutivne sednice gradskog parlamenta, odnosno do 23. maja.

Prvi čovek grada bira se iz reda odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika Skupštine grada.

Kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada, a kandidat za gradonačelnika predlaže kandidata za njegovog zamenika iz reda Odbornika.

Zamenik gradonačelnika bira se na isti način kao gradonačelnik. Izborom gradonačelnika i zamenika gradonačelnika, prestaje im mandat odbornika u Skupštini grada.

Gradsko veće čine gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, kao i članovi Gradskog veća koje bira Skupština grada na period od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom od ukupnog broja odbornika.

Kandidate za članove Gradskog veća predlaže kandidat za gradonačelnika, navodi se u Statutu grada Beograda.

Gradonačelnik je predsednik Gradskog veća, a Skupština grada, na njegov predlog, bira 13 članova navedenog tela.

Odborniku koji bude izabran za člana Gradskog veća prestaje odbornički mandat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво