Читај ми!

Odluke o sudu ne bi bilo bez Briselskog sporazuma

Zakon o osnivanju specijalnog suda za istragu ratnih zločina koje su počinili pripadnici bivše OVK nikada ne bi bio usvojen da nije potpisan Briselski sporazum, rekao je ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Vulin je rekao da to nije bila samostalna odluka, već odluka koja je doneta posle velikog pritiska međunarodne zajednice.

"Izveštaj Dika Martija pokrenuo je pitanja na koja je Srbija dugo tražila odgovore, a sada je došlo vreme da ceo svet, zajedno sa Srbijom, traži baš takve odgovore - ko su zločinci, ubice, dželati Srba na Kosovu i Metohiji", istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, osnivanje takvog tribunala je dokaz da sve što se dešavalo na Kosovu i Metohiji ne može da se posmatra jednostrano i da Srbi jesu bili žrtve.

Politika Vlade Srbije, dodao je on, i na taj način se potvrđuje kao ispravna i potvrđuje se da je bilo dobro pregovarati sa međunarodnom zajednicom, jer sada može da se traži odgovor na pitanja na koja do sada niko nije hteo ni da pomisli da može da se odgovori.

"Ovo je važna i dobra vest za Srbe na Kosovu i Metohiji i za Srbe sveukupno. Smatram da će se istina ovim pokazati i da ćemo dokazati da sve što se dešavalo na Kosovu i Metohiji, nije se dešavalo krivicom srpskog naroda", podvukao je Vulin.

Dodao je i da je činjenica da je međunarodna zajednica, aktivnim učešćem u procesima i istrazi, potvrdila da na Kosovu i Metohiji ne postoji politička volja da se to reši, a i da se bez pritiska međunarodne zajednice, ne bi ni donela odluka da se formira tribunal.

"Pre uplitanja međunarodne zajednice u problem ratnih zločina na Kosovu i Metohiji imali smo slučaj Ramuša Haradinaja u okviru kojeg je što ubijeno, što nestalo, što promenilo mišljenje - više od 30 svedoka i veoma je važno što će se sam postupak dobrim delom odvijati van Kosova i Metohije, prvenstveno zbog bezbednosti svedoka", zaključio je Vulin.

Kosovska skupština je usvojila zakone o produženju mandata Euleksa i osnivanju specijalnog suda za istragu ratnih zločina koje su počinili pripadnici bivše OVK, a koji su navedeni u izveštaju Dika Martija, za koje je glasalo 89 poslanika, 22 su bila protiv, a dva poslanika su bila uzdržana.

Specijalna istražna grupa osnovana je 2011. godine radi istrage o ratnim zločinima koji se pominju u izveštaju Dika Martija, a sada će se time baviti specijalni sud.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи