Читај ми!

Priština, usvojen zakon o specijalnom sudu za OVK

Kosovska skupština je usvojila zakon o nastavku mandata Euleksa i osnivanju specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK. Novi sud će procesuirati slučajeve koji proisteknu iz istrage tima EU, koji predvodi Klint Vilijamson.

Za predlog je glasalo 89 poslanika, protiv su bila 22, dok su uzdržana bila dvojica poslanika Skupštine Kosova. Protiv su bili samo poslanici "Samoopredeljenja".

Odlukom se mandat Euleksa produžava do 15. juna 2016, a osniva sud koji će se baviti optužbama protiv OVK koje je izneo specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

Kosovski parlament je podržao formiranje tog suda posle velikog pritiska međunarodne zajednice, koja je vlasti u Prištini stavila pred prilično jasan izbor - ili će sud biti formiran na Kosovu, ili će odluku o osnivanju doneti Savet bezbednosti UN. 

Kosovski premijer Hašim Tači je, obrazlažući pred poslanicima predlog zakona, rekao da je zahtev međunarodne zajednice da se osnuje sud "nepravda i najveća uvreda koja se čini Kosovu".

"OVK je vodila pravednu borbu i poštovala međunarodne norme", rekao je Tači i dodao da se taj sud osniva kao posledica izveštaja Dika Martija, koji je Savet Evrope usvojio 2010.

On je ponovio da, uprkos toj nepravdi, kosovske institucije treba da formiraju sud.

"Danas nemamo dve opcije, imamo samo jednu, a to je nastavak saradnje sa SAD i EU, što podrazumeva da treba da osnujemo ovaj sud", rekao je Tači i dodao da druga, rezervna opcije ne treba da se uzme u obzir, jer neuspeh u stvaranju suda u Skupštini Kosova omogućuje Savetu bezbednosti UN da formira takvu instituciju pod nadležnošću UN.

"Eventualno odbijanje osnivanja suda osim što bi jačalo sumnje da Kosovo pretenduje da ometa i krije verifikaciju sumnji iz izveštaja, proizvelo bi i druge teške političke posledice za Kosovo na međunarodnoj areni", dodao je Tači. 

Tokom rasprave samo su se poslanici "Samoopredeljenja" izjasnili protiv osnivanja suda. Nudili su svoju rezoluciju kojom traže pomoć Tirane za formiranje kosovskog suda koji bi procesuirao ratne zločine.

"Tači dozvoljava Tribunal jer veruje da on neće završiti pred njim. Pred sudom neće završiti on, već oni oko njega. To je sramno i nepravedno", smatra Albin Kurti iz pokreta "Samoopredeljenje".

Srpski poslanici su glasali za formiranje Specijalnog suda, uz oprez da treba sačekati njegovo delovanje.

"Ono što je sigurno, neko će biti nezadovoljan. Da li će to biti Srbi ukoliko ne bude nikakvog rezultata u smislu izolacije i identifikcije ljidi koji su činili, ili će to biti Albanci ukoliko se potvrdi da su činili zločine", kaže poslanica Rada Trajković.

Tokom rasprave vladajuća DPK je predložila da se osnuje poseban fond iz budžeta kojim bi se pokrili svi troškovi pripadnika OVK tokom sudskih procesa koji bi se eventualno vodili protiv njih.

Poslanici na sednici treba da razmotre i da po ubrzanoj proceduri usvoje još 12 zakona kojima se uređuju nova, smanjena ovlašćenja Euleksa.

Za zakone je glasalo 89 poslanika, 22 su bila protiv, a dva poslanika su bila uzdržana.

Usvojenim zakonom misija Euleksa na Kosovu produžena je do juna 2016. sa izuzetkom specijalne istražne radne grupe.

Specijalna istražna grupa Klinta Vilijamsona osnovana je 2011. godine radi istrage o ratnim zločinima koji se pominju u izveštaju Dika Martija, a sada će se time baviti specijalni sud.

Odluka kosovske skupštine da usvoji zakone o osnivanju specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK, doneta je posle velikog međunarodnog pritiska.

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da očekuje da će osnivanjem tribunala konačno porodice žrtava dobiti odgovor na sve ono što nisu dobili od 1998. do 2000. godine.

Ešton pozdravlja usvajanje zakona 

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton pozdravila je usvajanje zakona u parlamentu Kosova kojim se produžava mandat Euleksa i predviđa osnivanje specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK, navedene u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine.

"Odajem priznanje vladi i članovima parlamenta na njihovom liderstvu i privrženosti pravdi, demonstrirane kroz ono što i mi smatramo delikatnom i teškom odlukom", navela je u saopštenju Eštonova.

Ketrin Ešton je ocenila da će današnja odluka Skupštine Kosova "osnažiti vladavinu prava i unaprediti verodostojnost njenog međunarodnog ugleda".

"Time što su doneli takvu odluku, kosovski lideri su se opredelili za bolju, evropsku budućnost za Kosovo i njegove građane. EU će i dalje ostati jak partner Kosova na njegovom evropskom putu", navela je Ešton. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво