Maja Gojković predsednica Skupštine

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su Maju Gojković za predsednicu parlamenta. "Nastaviću da razvijam demokratiju i toleranciju, a odgovornost želim da podelim sa svim predstavnicima naroda", rekla je Gojkovićeva. Izabrano šest potpredsednika parlamenta kao i sekretar.

Predsednica Skupštine Srbije je Maja Gojković iz Srpske napredne stranke, za koju su na skupštinskoj sednici glasala prozivkom 194 poslanika. 

U prvom obraćanju poslanicima, Maja Gojković je izjavila da će nastaviti da radi na razvoju demokratije u parlamentu, negovanju duha tolerancije i obećala da će svi poslanici biti jednaki u svojim pravima, ali i obavezama.

Gojkovićeva je istakla da odgovornost želi da podeli sa svim predstavnicima naroda i da sliku o parlamentu ne može da stvara jedan čovek.

Ona se zahvalila poslanicima na onome što su tokom debate rekli o njoj i dodala da obećava, iako je to, kako je ocenila, ostalo neizrečeno, da će svi poslanici biti jednaki u svojim pravima i obavezama, bez obzira na to da li su u opoziciji ili pripadaju vladajućoj većini.

"Najviše pažnje sam obratila na ono šta su poslanici rekli za moj izbor. Možda je bilo čudno i ćutanje nekih poslanika, a posle dugogodišnje prakse poslanika, to ćutanje se može tumačiti kao značajno", ocenila je Gojkovićeva.

Prema njenim rečima, i njeni ciljevi će biti kao i ciljevi njenih prethodnika, izdvojivši tom prilikom Slavicu Đukić Dejanović i Nebojšu Stefanovića.

"Maja Gojković ima bogato parlamentarno iskustvo. Ono što je najvažnije bila je i narodni poslanik opozicionih stranaka. Bila je u situaciji da oseti na svojoj koži šta to znači biti predsednik koji nije dobar", kaže poslanik naprednjaka Veroljub Arsić.

"Do sada niko nije bio izabran sa većinom od možda i više od 200 poslanika. To je velika odgovornost i obaveza za vas, a sa druge strane sada bi trebalo pokazati da Skupština vrši svoje nadležnosti", navodi poslanik SVM-a Balint Pastor.

Poslanici NDS-a odlučili su da se uzdrže od glasanja, dok ne vide kako će se ponašati nova predsednica Skupštine.

"Opozicija će biti malobrojna i samim tim uloga onih koji budu vodili ovu skupštinu je značajnija, da nama iz opozicije omoguće da radimo, da se obraćamo građanima, da prezentujemo ideje", kaže Marko Đurišić iz NDS-a.

Skupština Srbije je javnom prozivkom poslanika izabrala i šest potpredsednika.

Bez rasprave za potpredsednike su izabrani Veroljub Arsić i Igor Bečić iz SNS-a, iz redova demokrata Gordana Čomić, koja je tu funkciju obavljala i u prethodnom sazivu, iz NDS-a Ninoslav Stojadinović, iz SDPS-a Vladimir Marinković, a iz PUPS-a Konstantin Arsenović, koji je takođe bio potpredsednik u prošlom sazivu.

Poslanici su javno, prozivkom, glasali za sve potpredsednike odjednom, pošto je prethodno postignut dogovor o kandidatima za te funkcije. Za izbor je glasalo 213 poslanika, protiv je bio jedan, dok su dva poslanika bila uzdržana. Potpredsednici su zatim zauzeli mesto za stolom predsedavajućeg.

Za sekretara parlamenta, sa 199 glasova "za", izabrana je Jana Ljubičić, koja je i u prošlom sazivu obavljala tu funkciju.

Skupština Srbije formirala je četiri odbora - za ustavna pitanja i zakonodavstvo, za spoljne poslove, za pravosuđe i Administrativni odbor, čime je za danas završen rad parlamenta.

Konstituisanje tih odbora neophodno je zbog usvajanja Zakona o vladi i o minsitarstvima, čije je usvajanje u plenumu uslov za formiranje vlade.

Da bi skupština bila konstituisana, potrebno je da se izaberu i radna tela.

Biografija Maje Gojković

Maja Gojković rođena je 1963. godine u Novom Sadu, u kojem je završila Pravni fakultet.

Gojković je bila jedina žena do sada na čelnoj funkciji grada Novog Sada i to u periodu od 2004. do 2008. godine, a u dosadašnjoj političkoj karijeri bila je dugo godina poslanik, ali i ministar bez portfelja.

U politiku je ušla kao član Narodne radikalne stranke, koja se uključila u Srpsku radikalnu stranku, u kojoj je bila sekretar i kasnije potpredsednik, a od 2009. godine do kraja 2012. godine bila je predsednica Narodne partije.

Bila je poslanik Skupštine SRJ i Skupštine Srbije i Crne Gore i poslanik Skupštine AP Vojvodine, dok je ministar bez portfelja bila u vladi Mirka Marjanovića izabranoj 1998. godine.

Njeno odvajanje od vrha SRS-a počelo je 2004. godine kada je kao kandidatkinja radikala, izabrana za gradonačelnicu, da bi u martu 2008. godine novosadski Odbor SRS-a saopštio da ona više nije članica te stranke.

Potom je predvodila "Grupu građana - Maja Gojković", koja je osvojila osam odborničkih mesta u Skupštini grada Novog Sada.

U jesen 2008. godine osnovala je novu stranku Narodnu partiju. Ta partija je 2010. godine prešla u uniju Ujedinjeni regioni Srbije i na toj listi je u maju 2012. godine izabrana za jednog od dva poslanika NP. Krajem 2012. godine NP se pripojila SNS-u, a potom je Gojkovićeva postala i članica Predsedništva te stranke.

Maja Gojković je advokat od 24. godine, pravosudni ispit položila je 1989. godine, a kćerka je poznatog novosadskog advokata Mite Gojkovića. 

Od uvođenja višestranačja u Srbiji Maja Gojković, treća je žena na funkciji predsednice parlamenta. Pre nje, tu dužnost obavljale su Nataša Mićić, tada u Građanskom savezu Srbije i Slavica Đukić Dejanović iz SPS-a.  

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 24. apr 2014, 05:08) - Milan Nikolić [neregistrovani]

Vidi se iskustvo ...

NOVI SAD - Privredni apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom se Gradu Novom Sadu nalaže da Autotransportnom preduzeću (ATP) Vojvodina isplati odštetu od oko 1,3 milijarde dinara zbog neispunjavanja ugovora koji je sa Ilijom Devićem 2006. godine potpisala tadašnja gradonačelnica Maja Gojković, javili su novosadski mediji....Ako će voditi skupštinu kao Novi Sad , nek je sa srećom napredna Srbijo, samo nazad dok te ne unište skroz....

(sreda, 23. apr 2014, 16:31) - anonymous [neregistrovani]

volja naroda

Maja Gojkovic nije moj prvi izbor. Gospodin Stefanovic je bio vrlo dobar predsednik skupstine. Njegov integritet i njegova odlucnost ostace u sjecanju. Nadam se ipak da ce nova predsednica Skupstine Srbije obaviti svoj zadatak po najvecim standardima. Totalna amnezija opozicije, posebno DS-a/NDS-a, dovodi gradjane u dilemu, jer se ocigledno pokazalo da je samo bila vlast u pitanju a ne zadatak dovesti dobrobit narodu. Propali ste kroz svaki ispit, gospodo bivsi ministri itd.

(sreda, 23. apr 2014, 15:11) - Mirce [neregistrovani]

Vidi se znanje i iskustvo

Mislim da Maja Gojković svojim znanjem i iskustvom može doprineti kvalitetnijem radu zakonodavnog tela.Sad baš gledam sednicu i vidi se da poznaje proceduru rada i da neće biti problema.

(sreda, 23. apr 2014, 15:07) - SofijaS [neregistrovani]

Čestitke predsednici skupštine

Raduje me što će na čelu skupštine biti žena.Maja Gojković je pravi izbor za kandidata za predsednika Skupštine pošto je odlikuje iskustvo u politici bila je na čelu Novog Sada i više puta poslanik i odbornik,poznavanje akata pošto je po profesiji advokat I što nema mrlje u svojoj dugogodišnjoj karijeri.

(sreda, 23. apr 2014, 13:58) - Milena Vujic [neregistrovani]

Moral

U raspravi se predsednik demokrata osvrnuo na to u kakvoj zemlji zivimo, neverovatno da se moze praviti nevin, pa to stanje datira od pre a njihovom vladavinom su jos vise omogucili da se rasprostrane negativne pojave u nasem drustvu. Ko god predje u opoziciju ako nista drugo morao bi da snosi makar moralnu odgovornost.

(sreda, 23. apr 2014, 13:56) - anonymous [neregistrovani]

Mia


Čestitke Maji na izboru predsednice Narodne skupštine , sa željom da skupštinu vodi uz maksimalnu toleranciju ali da to ne bude na štetu zakona i poslovnika Narodne skupštine. Što se tiče znanja i hrabrost to ti sigurno neće nedostajati , još neka te i malo sreća prati i biće sve uredu. Srećno!!!