Читај ми!

Siniša Mali na čelu Beograda

Novi gradonačelnik Beograda biće Siniša Mali, saznaje RTS. Nikola Nikodijević iz SPS-a izabran je za novog predsednika gradske skupštine. Sednica na kojoj će biti izabran gradonačelnik zakazana za sutra u 15 časova, saznaje RTS.

Izborom predsednika i sekretara parlamenta i njihovih zamenika, i verifikacijom mandata odbornika, konstituisana je Skupština Grada Beograda. Na sutrašnjoj sednici biće izabran novi gradonačelnik Beograda, a kako saznaje RTS, to je Siniša Mali.

Za predsednika gradskog parlamenta izabran je Nikola Nikodijević iz SPS-a, njegova zamenica je Andrea Radulović iz SNS-a, za koju su glasala 74 odbornika, od ukupno 89 onih koji su učestvovali u glasanju.

Radulovićeva je izabrana iz redova odbornika SNS-a, tajnim glasanjem na period od četiri godine. Po zanimanju je diplomirani kulturolog, a član je SNS-a od 2008. godine.

Za sekretara Skupštine izabrana je diplomirani pravnik Sonja Podunavac, dok je njena zamenica Vukica Lončar, takođe diplomirani pravnik.

Sekretar Skupštine se postavlja na predlog predsednika gradskog parlamenta na četiri godine i može biti ponovo postavljen.

Gradski parlament je izabrao i Administrativno-mandatnu komisiju, čime je za danas završio rad.

Komisija ima 11 članova, šest sa liste SNS-a, dva iz DS-a i po jednog iz SPS-a, PUPS-a i DSS-a.

Članove Administrativno-mandatne komisije predložile su stranke srazmerno broju odbornika u Skupštini, na period na koji su izabrani i odbornici.

Tokom sednice, potpredsednica SNS-a Zorana Mihajlović podnela je ostavku na mesto odbornika u gradskom parlamentu, kao i još troje odbornika iz te stranke. 

Zadaci za novi saziv Skupštine Grada 

Nikodijević je najavio je da je pred gradskom skupštinom i donošenje budžeta s obzirom na činjenicu da se Beograd nalazi u privremenom finansiranju već šest meseci, od početka godine.

"Čekaju nas i brojne druge odluke, razgovaramo s koalicionim partnerima o drugačijoj organizaciji gradske uprave, želimo da sistem postane efikasniji", rekao je Nikodijević.

Odbornik Skupštine Grada Beograda i bivši predsednik gradskog parlamenta Aleksandar Antić poručio je ranije da će Nikodijević odgovorno obavljati funkciju predsednika gradskog parlamenta, na demokratski način i potpuno posvećeno gradu i Beograđanima uz uvažavanje opozicije.

Dodao je da Nikodijević iza sebe ima dva mandata u Skupštini Grada, da je bio predsednik odborničke grupe, član Gradskog veća, da je biran za člana Privremenog organa, a i da je pokazao izuzetan kvalitet i da ne stavlja u prvi plan svoju ambiciju, već da je uvek spreman da uči.

DSS je van republičkog parlamenta, ali deo je gradske skupštine i vlasti, zajedno sa naprednjacima i socijalistima.

"Uvažavajući tu činjenicu da smo predstavljali Beograđane i kao opoziciona stranka smatrali smo da je u ovom trenutku u interesu grada da DSS učestvuje u vođenju grada Beograda u narednom periodu", rekao je Andreja Mladenović. 

Planovima novog saziva bavio se i šef odborničke grupe naprednjaka koji je najavio donošenje odluka u vezi sa projektima, kao što su Beograd na vodi, gradnja metroa i suzbijanje korupcije.

Na konstitutivnoj sednici nije bio bivši gradonačelnik prestonice. Njegova partija biće jedina opoziciona u gradskom parlamentu.

"Bićemo dosledni i konstruktivni, kao što smo rekli, za sve one projekte koji čine život građana boljim. To su najveći infrastrukturni projekti i, naravno, bićemo oštra opozicija za sve one stvari za koje smatramo da nisu u interesu Beograda", ističe Balša Božović iz DS-a.

Skupština Grada Beograda potvrdila je na današnjoj sednici mandate odbornicima u gradskom parlamentu, a pre toga održana je i sednica Verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata.

Formirano je pet odborničkih grupa, a odbornica Aleksandra Hristić biće samostalna odbornica ispred Nove stranke.

Odbornička grupa SNS-a ima 63 odbornika i nju će predvoditi Aleksandar Jovičić, dok će Balša Božović predvoditi odborničku grupu DS-a, koja će imati 21 odbornika. Samostalna odbornica je u gradski parlament ušla na listi DS-a, pošto su demokrate i Nova stranka bili u predizbornoj koaliciji.

Odbornička grupa SPS-JS imaće 10 odbornika i predvodiće ih Nikola Prelević, dok će devet odbornika DSS-a predvoditi Andreja Mladenović. Odborničku grupu u Skupštini Grada imaće i PUPS i ona će brojati šest odbornika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво