Читај ми!

Skupština izabrala predsednika

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su Maju Gojković za predsednika parlamenta. Glasanje obavljeno prozivkom poslanika. Skupština će imati šest potpredsednika.

13.25 - Za Maju Gojković glasalo je 194 poslnika, protiv je bilo 14, uzdržano devet, a odsutno 29 poslanika.   

12.55 - Završena rasprava o izboru predsednika Skupštine. Glasa se javno, prozivkom poslanika.

11.30 - Polemika poslanika DS-a i SNS-a o povredi Poslovnika o radu i ekonomskom stanju u zemlji. 

10.50 - Siguran sam da će Maja Gojković svoje znanje najbolje uložiti u rad parlamenta, rekao je šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić. 

10.20 - Otvoren pretres o izboru predsednika srpskog parlamenta.   

10.05 - Sednica Skupštine Srbije počela je odavanjem pošte preminulom Jovanu Krkobabiću.  

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije biće izabran predsednik i potpredsednici parlamenta. Sednici do izbora predsednika parlamenta, predsedava najstariji poslanik - Milan Korać iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Više od 200 poslanika predložilo je da predsednica Skupštine bude članica predsedništva SNS-a Maja Gojković.

Ovlašćeni predstavnik SNS-a Veroljub Arsić izjavio je da će Maja Gojković biti najuspešniji predsednik skupštine koji će podići ugled ne samo parlamenta već i samih poslanika.

"Vreme je da napravimo normalan poslovnik koji će skupštini da vrati ugled. Maja Gojković ima bogato parlamentarno iskustvo, bila je narodni poslanik opozicione partije i tada je na svojoj koži bila u situaciji da oseti šta to znači biti predsednik koji nije dobar, koji zloupotrebljava ovlašćenja i nadam se da će biti najuspešniji predsednik, rekao je Arsić.

Prema njegovim rečima, Gojkovićeva će morati mnogo da radi na povećanju ugleda skupštine, poslanika i kvalitet debate, moraće da prestigne, a ne samo da dostigne standarde koje je postavio dosadašnji predsednik Nebojša Stefanović. 

Šef posalničke grupe SPS Dijana Vukomanović istakla je da Skupština ne bira samo ličnost koja će da reprezentutre srpski parlamnet kao instituciju, već i ličnost koja će da sarađuje sa poslanicima u naredne četiri godine ceneći principe toleranstnosti i demorkatičnost. 

"Ja povodom ovog predloga nemam šta da kažem", rekao je predsednik kluba LSV Nenad Čanak.

Poslanička grupa NS će podržati predlog i glasati za izbor Gojkovićeve, rekao je šef posalnika NS Miroslav Markićević. 

Štef poslaničke grupe DS-a Dragan Đilas rekao je da će poslanici tog kluba biti protiv izbora Gojkovićeve, a NDS-a Marko Đurišić da će biti uzdržani.  

"Pažljivo ćemo pratiti njen rad i nastojati da se ugled, poljuljan idejom da se rotira predsednik, povrati. Očekujem od nove predsednice da naš današnji strah od toga kako će parlament izgledati bude potpuno neopravdan"“, zaključio je Đilas. 

Predsednik poslaničke grupe JS Dragan Marković Palma rekao je da će ta poslanička grupa podržati izbor Maje Gojković.

"Siguran sam da će ona biti dobar predsednik, da neće primenjivati dvostruke aršine i da će poštovati Poslovnik o radu", kazao je Marković.

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, Stranke demokratske akcije Sandžaka i PDD takođe su najavili podršku predlogu naprednjaka.

Polemika DS-a i SNS-a 

Raspravu o izboru Maje Gojković za predsednika Skupštine obeležila je polemika poslanika DS i SNS.

Poslanik DS Dragan Šutanovac istakao je da je Gojkovićeva na predizbornom mitingu u Novom Sadu izgovorila reči mržnje koje, kako je rekao, nisu izgovorene od 90-ih godina i za koje se mislilo da su iskorenjene.

Činjenica je, naglasio je on, da je Gojkovićeva izgovorila teške kvalifikacije, upotrebila govor mržnje, pominjala seme zla i dodao da će kao deo opozicije imati hrabrosti da to i kaže.

Prema njegovim rečima, aktuelna većina u skupštini bi opoziiciju trebalo da neguje i da „bude prema njoj nežna“ i ponovio da je DS jedina opozicija u parlamentu.

On je dodao da se danas u zemlji lošije živi u svakom segmentu, da građani od aktuelne vlasti očekuje rezultat, ali i ukazao da je na izbore izašlo tek nešto više od 50 odsto građana Srbije i da tri četvrtine onih koji imaju pravo glasa nije glasala za vladajuću većinu, već za druge stranke ili nije izašlo na izbore.

Odgovorio mu je šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić, istakavši da se Šutanovac služi „čudnom matematikom koja se ne uči ni na jednom fakultetu“.

"„Završili smo isti fakultet i čak isti smer, ali ne znam koja je to matematika o kojoj govorite“", rekao je Babić i dodao da Šutanovac pokušava da ospori legitimitet vladajućih stranaka i da bi trebalo više da brine o svojoj poslaničkog grupi, dok će o državi brinuti SNS.

Babić je Šutanovcu rekao i da se naprednjaci „nisu rodili u foteljama, nisu vezali za bahatosti i blindirane automobile i da zato demokrate žale za nekim ranijim vremenima“. Uz napomenu da ga nije demantova, već potvrdio ono što je govorio samo na drugi način, Šutanovac je Babiću rekao da ne može da opravdava gađanje cipelom predsedavajućeg jer loše vodi sednicu.

„"Dolazili ste u pidžami, polivali vodom, mi to nećemo raditi jer mi to ne radimo. To nas razlikuje i zato i sedimo na suprotnim stranama. Babiću, nikada manje građana nije izašlo na izbore, možete da se ljutite koliko hoćete, ali to je činjenica, po Dontovom sistemu dobili ste toliko i ja vam čestitam, ali imate i odgovornost“", rekao je Šutanovac.

U polemiku se uključio i zamenik šefa poslanika SNS Veroljub Arsić koji je rekao da je Šutanovac bio u istoj situaciji 21. januara 2001. godine kao on danas, kada je Šutanovac bio u vlasti, a on u opoziciji.  

Poslanički klubovi 

Najveću poslaničku grupu SNS, vodiće i dalje Zoran Babić, kao što promena neće biti ni u poslaničkom klubu NS - vodiće ga Miroslav Markićević, dok će mu zamenica biti Dubravka Filipovski.

Na čelu poslaničkog kluba SDPS biće Milorad Mijatović, dok će mu zamenica biti Milena Bićanin, a na čelu zajedničkog poslaničkog kluba SPO-DHSS biće Aleksandar Jugović.

Šefica poslanika SPS ostaje Dijana Vukomanović, kao i njen zamenik Đorđe Milićević, svoj klub će imati i PUPS i Jedinstvena Srbija, koji su na izbore išli na listi sa socijalistima, a na čelu tih klubova biće Milan Krkobabić i Dragan Marković.

Šef poslaničkog kluba NDS biće Marko Đurišić, njegov zamenik Janko Veselinović, a samostalan poslanički klub imaće i LSV sa Nenadom Čankom na čelu. Poslaničku grupu SDA Sandžaka PDD vodiće Sulejman Ugljanin.

Na čelu poslanika DS je njen lider Dragan Đilas, njegova zamenica će biti Nataša Vučković, SVM će rukovoditi Balint Pastor, dok će mu zamenik biti Laslo Varga. 

U parlament bi trebalo da stignu predlozi Zakona o vladi i ministarstvima, a u četvrtak, 24. aprila, poslanici će razmatrati te zakone, da bi se o njima glasalo u subotu, 26. aprila.

Novi ministri će zakletve pred poslanicima položili u nedelju, 27. aprila.

U skupštini su predstavnici sedam izbornih lista, a lista stranaka okupljenih oko SNS ima najveći broj poslanika - 158.

Iza naprednjaka najviše mesta, 44, zauzeće poslanici koalicije SPS-PUPS-JS, a potom DS sa 19, zatim NDS sa 18, šest sa liste "SVM - Ištvan Pastor", tri sa liste "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" i dva sa liste "PDD - Riza Halimi".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара