Читај ми!

Vučić mandatar za sastav nove vlade

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poverio je mandat za sastav nove vlade lideru SNS-a Aleksandru Vučiću. Obećao sam da ću raditi vredno i pošteno i donositi dobre odluke za našu Srbiju, istakao je Vučić.

Tomislav Nikolić je rekao da je spreman da zajedno snose rizike i iskušenja, jer vladu očekuju odluke koje neće biti popularne, ali su nužne, dok je mandatar obećao da će sastav njegovog kabineta biti poznat 27. aprila u 19 sati.

Predsednik Srbije je čestitao Aleksandru Vučiću na ostvarenim izbornim rezultatima i istakao da se sa liderom SNS-a dogovorio da tesno sarađuju u donošenju odluka koje neće biti popularne.

"Iskreno čestitam Vučiću na ostvarenom rezultatu, odlučio sam da obavestim Skupštinu da sam Vučiću poverio mandat, ali iskreno - ne bio mu u koži, jer se Srbija nalazi pred ogromnim iskušenjima. Pobeda, radost i veselje završeni su danom kada su prebrojani rezultati - danas počinje velika odgovornost i rad pod stalnom lupom javnosti, a mnogi će tražiti i čekati greške vlade", rekao je Nikolić novinarima.

Naglasio je da je siguran da vlada neće praviti greške, već da će donositi teške, sudbonosne odluke.

"Dogovorili smo se da podelimo odgovornost, vlada i predsednik će tesno sarađivati. Radićemo timski, posebno u odlukama koje neće biti popularne", rekao je Nikolić.

Mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić naglasio je da će u naredne tri ili četiri godine, koliko će vlada trajati, od Srbije napraviti zdravu i pristojnu državu. "Obećao sam da ću raditi vredno i pošteno, i donositi dobre odluke za našu Srbiju", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, teško da je neko u težim okolnostima dobio takav mandat, posebno posle loših odluka iz 2007. i 2009. godine, zbog kojih je u državi visok deficit i ne funkcioniše ekonomija.

Uz napomenu da je to vlada koja je sastavljena u najkraćem roku, Vučić je zahvalio predsedniku Nikoliću što mu je poverio mandat i rekao da je danas "jedan od onih dana o kojima su nekada zajedno maštali". 

Vučić je dodao da Srbija ulazi u teške i ozbiljne reforme jer će se raditi za sledeće generacije, a ne za sledeće izbore.

"Za mene lično, ovo je veliki dan", rekao je Vučić.

Cilj da Srbija živi od svog rada

Vučić je, prema Nikolićevim rečima, na sebe preuzeo odgovornost da unapred kaže da će biti teških odluka, i da je cilj da Srbija konačno počne da živi od svog rada.

Nikolić je istakao da, ako građani misle da problemi sa kojima se Srbija suočava mogu da se leče šećernom vodicom, mogu da izaberu drugu vladu i predsednika, konstatujući da Srbija ima jednog Aleksandra Vučića i da bi bilo tragično da ga izgubi zato što nije uspela da proceni kolika je njegova želja da ova država uspe.

"Danas je vreme otrežnjenja, istine i suočavanja sa surovom realnošću i mislim da je SNS za to potpuno spreman, a ja sam spreman da pomognem u okviru ustavnih ovlašćenja u onome što vladu očekuje", rekao je Nikolić i dodao da je sada najlagodnije biti u opoziciji.

Upitan za mišljenje šta bi trebalo da budu prioritetni ciljevi vlade, predsednik Srbije je istakao da će u toku predstojećih nedelja biti intenzivno sagledavane mogućnosti za privlačenje investicija.

"Sve svoje vreme i ambicije posvetiću uspehu ove vlade. Moraću da posetim stare prijatelje i Srbiji da tražim nove prijatelje", rekao je Nikolić.

Upitan da se izjasni o personalnim rešenjima u budućoj vladi, Nikolić je rekao da će Vučić biti najodgovorniji, i da "nije čovek koji će selektoru reći kog igrača da uzme u tim, a da potom on odgovara za rezultate".

"Od uspeha ove vlade zavisi budućnost Srbije i dužnost je i obaveza i pravo Aleksandra Vučića da bira ljude u koje ima najveće poverenje - da budu ministri, a meni je drago što se moje mišljenje nije mnogo razlikovalo od onoga što će on predložiti", rekao je Nikolić.

Iznenađenja u sastavu vlade

Lider SNS-a je ponovio da su glavni poslovi koji vladi predstoje donošenje važnih zakona, te okončanje postupaka restrukturiranja i reforma javnog sektora, i naglasio da će rad novih ministara biti proveravan na šest meseci.

"U Srbiji je uvek nedostajala strategija, a vrsnih taktičara smo uvek imali mnogo. Mi ćemo sada imati plan kako će Srbija izgledati u narednih četiri-pet godina. Želim da naglasim da, iako znam da ćemo biti izloženi kritici, ako je Ustav - Sveto pismo, ministri nisu i menjaćemo ih u skladu s tim kako budu radili", rekao je Vučić.

Naglasio je da će rokovi koje je ranije najavio biti poštovani, te da će sastav njegovog kabineta, odnosno imena ministara biti poznata 27. aprila i to do 19 časova.

"Danas je otišla inicijativa za predsednika Skupštine, sutra predlog zakona o vladi i ministarstvima, sutra će biti izabran i predsednik Skuštine Grada, prekosutra gradonačelnik..., sve ide u dan, kao što smo i rekli", rekao je Vučić.

Vlada će, dodao je, imati između 17 i 19 ministarstava, kako je ranije obećano, a Socijalistička partija Srbije i Savez vojvođanskih Mađara biće deo te vlade, o čemu će koalicioni sporazum biti potpisan najverovatnije 26. aprila.

U vladi će, takođe, kako je rekao, biti dosta nestranačkih ličnosti, eksperata za pojedine oblasti, iako, kako je pomenuo, neki u opoziciji tu nameru nazivaju "ekspertskim kretenizmom".

To što će nestranačke ličnosti voditi mnoge resore, Vučić, kako je rekao, ne smatra slabošću, precizirajući da će u petak na sednici GO stranke predložiti sastav vlade i da će vlada biti izabrana u nedelju do 19. časova.

Biće velikih iznenađenja u sastavu vlade, primetio je Vučić i istakao da je uveren da će građani biti zadovoljni radom te nove vlade. 

Predstoje strukturne reforme

Prema Vučićevim rečima, sva ministarstva su važna, a ono što predstoji jesu strukturne reforme.

"Zahvalan sam predsedniku Nikoliću što je podržao promene legislative u oblasti radno-pravnog zakonodavstva, ekonomije, prava, jer moramo 13 novih zakona da donesemo - o radu, privatizaciju, stečaju, planiranju i izgradnji... Sve to moramo da uradimo do leta", rekao je mandatar.

Vučić je dodao da je drugi deo rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju, a treći rešavanje situacije u javnim preduzećima, koja više neće biti vezana za ministarstva, već za vladina tela.

"Javna preduzeća je osnovala država, učestvuju jednako na tržištu i njihov posao je da to što zarade i vrate državi, a to nikada nije bio slučaj", primetio je Vučić i dodao da su u planu i oštre mere fiskalne konsolidacije.

Govoreći o reformama, Vučić je rekao da je ideja da se reforme ostvare kao što je to urađeno u Estoniji i baltičkim zemljama, a ne kao u nekim južnoevropskim zemljama gde su trajale i deceniju.

"To zavisi i od naše volje i zato sam razočaran odlukama nekih da štrajkuju a da mere nisu ni videli, ni sagledali stanje u javnim finansijama", rekao je Vučić.

Kandidat SNS-a za predsednika parlamenta

Cilj ideje rotirajućeg predsednika parlamenta bio je da se ustanovi nova praksa demokratskog ponašanja, ali je i ta ideja naišla na otpor onih koji imaju dežurni zadatak da uvek budu protiv, rekao je Vučić i naveo da je zbog toga predložen kandidat iz SNS-a.

"Ta ideja bila je plod želje usmerene na to da se ustanovi nova praksa demokratskog ponašanja. Nažalost, u našoj zemlji šta god da predložite i kako god - to naiđe na otpor onih koji imaju dežurni zadatak da kažu protiv", rekao je Vučić.

Lider SNS-a, kome je Nikolić poverio mandat za sastav vlade, rekao je da nije čuo pravi argument protiv te ideje osim da to degradira parlament.

"Zar je godinu dana malo, ne vidim kako se time degradira parlament... ", rekao je Vučić i naveo da SNS u budućnosti neće imati problem da predloži da neko iz opozicije bude na tom mestu.

Rekao je da će jedina pauza biti ona koja je predviđena poslovnikom o radu Skupštine, zbog predlaganja amandmana na predložene zakone o ministarstvima i vladi.

Aleksandar Vučić je prethodno bio na konsultacijama kod predsednika Nikolića u zgradi na Andrićevom vencu. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво