Читај ми!

Stojanović: Potreban anketni odbor i za Trepču

Tokove novca za projekte na Kosovu bilo je teško pratiti i zato ima opravdanja za formiranje novog anketnog odbora koji bi se bavio novcem potrošenim iz budžeta za Rudarski basen "Trepča", kaže Momir Stojanović.

Predsednik Anketnog odbora Skupštine Momir Stojanović, koji je objavio izveštaj o trošenju budžetskih sredstava na Kosovu, rekao je i da je tokove novca za projekte u pokrajini bilo teško pratiti i da zato ima opravdanja za formiranje novog anketnog odbora koji bi se bavio novcem potrošenim iz budžeta za Rudarski basen "Trepča".

"Ima opravdanja za formiranje novog anketnog odbora koji bi se bavio samo time kako su trošena budžetska sredstava u Rudarskom basenu "Trepča" ili odbora čija bi tema bila promet naftnih derivata i robe oslobođene PDV-a", rekao je Stojanović Tanjugu.

Dodao je da od nove vlade očekuje da nastavi još jaču borbu protiv kriminala i korupcije i da krivično procesuira sve zloupotrebe navedene u Izveštaju tog odbora.

"Protekla vlada je učinila ozbiljne napore na suzbijanju kriminala i korupcije i očekujem da će i nova tu borbu nastaviti još jače. Ako je to opredeljenje nove vlade, a verujem da jeste, očekujem i nadam se da će biti krivično procesuirane sve zloupotrebe koje se navode u izveštaju Anketnog odbora", rekao je Stojanović.

Ukoliko novi saziv parlamenta usvoji izveštaj, u zaključcima tog dokumenta se preporučuje da ga parlament prosledi vladi, a onda je vlada u obavezi da u narednih godinu dana ispita sve navode o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava i da o tome izvesti parlament, dodao je on.

"Realno je očekivati da će taj izveštaj u novom parlamentu biti usvojen, a ja se iskreno nadam da hoće. Onog trenutka kada bude prosleđen, vlada ima rok od godinu dana da preko nadležnih organa, ministarstava i drugih organa vlade, preduzme neophodne mere, a tu pre svega posla ima za Tužilaštvo i policiju i za neke druge mere koje su vezane za Kancelariju za Kosovo i Metohiju", ukazao je Stojanović.

Mnogo materijala za korenite istrage

Prema njegovoj oceni, biće dosta istraga, jer za to ima i dosta elemenata, mnogo materijala i polaznih osnova da se sprovedu korenite istrage o nenamenskom trošenju sredstava u proteklih 12 godina.

"Očekujemo da će Tužilaštvo i MUP odraditi svoj deo posla i da će navodi u Izveštaju imati epilog - sudski ili će biti odbačene sumnje", rekao je Stojanović.

Naglasio je da je bilo primedbi što se Anketni odbor nije dovoljno bavio trošenjem sredstava u Rudarskom basenu "Trepča" ili prometom naftnih derivata.

"Verujte, za 120 dana, koliko je po Poslovniku predviđeno za rad Anketnog odbora, to bi iziskivalo svih 120 dana angažovanja na jednom ili drugom zadatku i onda bi zapostavili sve druge stavke", dodao je on.

Stojanović kaže da ne može da zna kakvo će raspoloženje biti u novom sazivu skupštine i kako će kolegijum novog parlamenta odlučiti, ali ono što je izvesno jeste da je urađen dobar deo posla i da je sada na nadležnim organima da odrade svoj, a sve zarad toga da se eliminišu negativnosti u nenamenskom trošenju para poreskih obveznika.

Izveštaj sadrži preporuke, predložene su neke kadrovske i druge mere koje treba da se preduzmu da bi se olakšao život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i nije se bavio samo zloupotrebom budžetskih sredstava, već i nekim anomalijama koje su se u 12 godina po inerciji dešavale na Kosovu i Metohiji, rekao je Stojanović.

Jedna od tih anomalija, podvukao je, jeste da je svega 15 odsto sredstava išlo preko Kancelarije za Kosovo, ranije Ministarstva i Koordinacionog centra, a sva ostala sredstva, što je oko 2,8 milijardi evra, preko ostalih ministarstava.

Mandat Anketnog odbora završen je usvajanjem Izveštaja, 14. aprila, kojim je utvrđeno da su nenamenski trošena sredstva na području Kosova i Metohije u periodu od 2000. do 2012. godine. Iz budžeta Srbije u tom periodu izdvojeno je skoro tri milijarde evra, pa je tako za finansiranje potreba na Kosovu i Metohiji tokom 12 godina dnevno izdvajano 53.102.503 dinara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво