Читај ми!

Nikolić sutra daje mandat Vučiću

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poveriće sutra lideru Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću mandat da sastavi novu vladu.

Predsednik Nikolić će sutra u 14 sati održati konsultacije sa Aleksandrom Vučićem o formiranju vlade.

Aleksandar Vučić je na sednici Glavnog odbora SNS-a 15. aprila najavio da će s kompletnim sastavom vlade izaći pred Glavni odbor 25. aprila, nakon čega bi vlada trebalo da bude formirana 27. aprila.

Kako je tada rekao, vlada će biti mala, moderna i efikasna i da će imati 17 članova.

Nikolić je u četvrtak obavio konsultacije sa predstavnicima koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije, Demokratskom strankom, predstavnicima liste okupljene oko Nove demokratske stranke, Savezom vojvođanskih Mađara, Strankom demokratske akcije Sandžaka i Partijom za demokratsko delovanje.

Posle konsultacija, predsednik SVM-a Ištvan Pastor je rekao da je predsednika Srbije izvestio o stavu SVM-a da bude deo parlamentarne većine, a predsednik SPS-a Ivica Dačić rekao je da je koalicija oko socijalista spremna da bude deo parlamentarne većine.

Predsedništvo SPS-a je u četvrtak na sednici održanoj posle konsultacija kod predsednika Srbije odlučilo da prihvati predlog lidera SNS-a i budućeg premijera Aleksandra Vučića o učešću u novoj Vladi Srbije.

SNS je na izborima 16. marta osvojio 158 poslaničkih mandata, SPS 44, a SVM šest mandata.

Pored SVM-a i SPS-a, predsednik Srbije je razgovarao i s predstavnicima Demokratske stranke, koja u novom skupštinskom sazivu ima 19 poslanika, koalicije oko Nove demokratske stranke, koja ima 18 poslanika, i s predstavnicima Stranke demokratske akcije Sandžaka i Partije za demokratsko delovanje.

Lider DS-a Dragan Đilas izjavio je tada da ta stranka ne može biti deo nove Vlade Srbije, kao i da nije ni dobio poziv za pregovore o njenom formiranju.

Predsednik NDS-a Boris Tadić rekao je da lista okupljena oko te stranke neće ući u vladu u kojoj bi bio SPS, jer smatra da ta vlada ne bi bila delotvorna, i negirao navode medija da će pojedinci iz NDS-a biti u novoj vladi.

Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je da ta stranka neće ući u novu vladu po svaku cenu, ali da očekuje poziv od mandatara i izrazio spremnost da učestvuje u zajedničkom radu na konceptu održivog razvoja.

Predsednik PDD-a Riza Halimi je posle konsultacija kod predsednika Srbije u četvrtak rekao da ta stranka nema pretenziju da učestvuje direktno u vladi, ali da je zainteresovana da preko nove vlade bude direktan partner u rešavanju životnih problema Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

SDA u novom skupštinskom sazivu ima tri mandata, a PDD dva poslanička mandata.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи