Читај ми!

Tači: Sporazum zatvorio krvavo poglavlje

Briselski sporazum je zatvorio krvavo poglavlje između dva naroda, rekao kosovski premijer Hašim Tači.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da je od potpisivanja Briselskog sporazuma u aprilu prošle godine Kosovo fukcionalna država sa sigurnim granicama na celoj njenoj teritoriji, prenosi Beta.

U izjavi za medije povodom prve godišnjice sporazuma koji su potpisali Tači i premijer Srbije Ivica Dačić, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i uz podršku SAD, kosovski premijer je istakao da je pre godinu dana posle mnogih razgovora postignut "istorijski sporazum".

"Ovaj istorijski sporazum je zatvorio krvavo poglavlje između dva naroda i otvorio poglavlje mira i dobrosusedstva. Posle potpisivanja sporazuma, Kosovo je funkcionalna država i sa sigurnim granicama na celoj njenoj teritoriji", naveo je Tači.

Istakao je da početak primene sporazuma daje opipljive rezultate.

"Održavanje lokalnih izbora, prvih na osnovu kosovskih zakona na celoj teritoriji Kosova, rasformiranje ilegalnih struktura bezbednosti i njihova integracija u institucije Kosova su među jasnim pokazateljima uspeha ovog sporazuma", dodao je Tači.

On je zahvalio poslanicima kosovske skupštine i svim političkim partijama koje su podržale ovaj proces, a iznad svega je zahvalio građanima Kosova zbog podrške i poverenja.

"Ovim sporazumom Kosovo je dokazalo da može da preuzme istorijske odgovornosti, u skladu sa interesima njenih građana i da sarađuje sa međunarodnim faktorom, posebno sa prijateljskim zemljama koje su doprinele njenoj slobodi i nezavisnosti", ocenio je Tači.

Zaključio je da je Briselski sporazum stvorio bolju klimu u regionu, otvarajući sigurnu perspektivu integracije Kosova u evroatlanske institucije, NATO i EU.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара