Читај ми!

Priština o godišnjici Briselskog sporazuma

Povodom godišnjice Briselskog sporazuma ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj ocenio je da je taj dokument bio prvi korak ka normalizaciji odnosa ali da do uspostavljanja dobrosusedskih odnosa Srbija treba da prođe kroz pet etapa.

Prvo, Srbija treba da sprovede sve postignute sporazume u dijalogu s Kosovom. Drugo, Srbija treba da rasformira sve ilegalne paralelne strukture u Republici Kosovo. Treće, treba dopustiti integraciju srpske zajednice u institucijama Kosova, rekao je Hodžaj.

Prema njegovim rečima, Srbija ne sme da blokira članstvo Kosova u evropskim i svetskim organizacijama, uključujući i članstvo u UN, prenosi Beta.

"I na kraju, treba da usledi međusobno priznanje Kosova i Srbije, kao dve nezavisne i suverene države. Samo posle ispunjenja ovih uslova, možemo govoriti o normalizaciji odnosa", izjavio je Hodžaj.

Savetnik premijera Kosova Bekim Čolaku okrivio je Beograd za kašnjenje u sprovođenju sporazuma, posebno kada se radi o funkcionisanju sudova na severu Kosova.

Ocenio je da je bilo malo pomaka i kod rasformiranja, kako se izrazio, "ilegalnih formacija u oblasti bezbednosti", kao i kod konstituisanja Zajednice srpskih opština.

Parlamentarni izbori u Srbiji koji su održani i izbori koji predstoje na Kosovu, takođe su doprineli da se uspori ritam sprovođenja briselskog sporazuma koji je postignut 19. aprila prošle godine, ocenjuje se na Kosovu.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво