Читај ми!

Upozorenje američkim građanima na Kosovu

Biro za diplomatsku bezbednost američkog Stejt departmenta izdao saopštenje u kome poziva američke građane na Kosovu da budu oprezni tokom Uskrsa, upozoravajući na opasnost od ekstremnog islamizma.

Saopštenje se zasniva na informacijama koje poseduje američka ambasada u Prištini, a koje se odnose na pretnje pravoslavnim verskim objektima na Kosovu.

Ovo je prvi put da jedna američka organizacija upućuje takav poziv američkim građanima na Kosovu uoči jednog od najvećih hrišćanskih praznika kao što je Uskrs, i da je aluzija više nego jasna svima onima koji prate "evoluciju i involviranje" nekih segmenata kosovskog društva.

Sličnim saopštenjem ove interne vladine organizacije - Konsultativnog saveta za bezbednost van SAD - u februaru je takođe opreznost savetovana američkim građanima i skretana im je pažnja na "rast ekstremnog islamizma na Kosovu, a posebno van Prištine".

Uskrs ima izuzetnu važnost za hrišćansku zajednicu i katoličku i pravoslavnu, i očekuje se da u njihovim verskim objektima bude znatno više ljudi nego obično, navodi Biro za diplomatsku bezbednost.

"Imajući u vidu povremene pretnje verskim objaktima na Kosovu, posebno najpoznatijim crkvama u urbanim centrima, američka ambasada želi da skrene pažnju svim američkim građanima na Kosovu da budu oprezni i da kosovskoj policiji javljaju o svakoj sumnjivoj aktivnosti", kaže se u preporuci Saveta američkim građanima koji su na Kosovu ili planiraju da tamo putuju ovih dana.

Kako javlja izveštač RTS-a, rat u Siriji je otkrio prave dimenzije pojave radikalnog islama na Kosovu. Procenjuje se da je više stotina kosovskih Albanaca angažovano u sirijskom sukobu, a da je najmanje 10-oro poginulo.

Prošlog meseca se moglo čuti da je u Iraku Bljerim Demiri, koji je u Al Kaidi dobio prezime Heta, po nazivu organizacije kojoj je pripadao, izvršio samoubilački napad i ubio 52 pripadnika iračke armije.

Blerim Demiri je iz Uroševca i prvi je bombaš samoubica sa Balkana. Prištinska štampa je nakon akcije u Iraku prenela tvrdnje porodice Blerima Demirija po kojima je on pre odlaska u Irak slušao predavanja imama glavne džamije u Prištini Šefćeta Krasnićija i da su njegovi govori naveli ovog mladića da izvrši samoubistvo u Iraku.

Kosovska policija uhapsila je pre izvesnog vremena na prištinskom aerodormu u opsežnoj akciji šestoricu mladića iz Gnjilana i Prištine zbog sumnje da su planirali seriju terorističkih napada, bili povezani sa Blerimom Demirijem, odnosno sa ogrankom Al Kaide u Siriji i Iraku.

Ovaj slučaj se vodi u kosovskom pravosuđu kao "Gnjilanska grupa". Pokrenuo ga je tužilac Euleksa Robert Kučarski.

"Još uvek radimo na ispitivanju toga. Nisu obuhvaćena samo lica povezana sa Al Kaidom, već i druga lica, odnosno dela koja su usmerena protiv društva i čija je namera izazivanje terora među stanovništvom", rekao je Kučarski za RTS.

Primeri 'Gnjilanske grupe' i bombaša samoubice nisu usamljeni. Pre par dana javnosti je saopšteno da je najmanje petoro mladih Albanaca iz Srbice odvedeno u džihad u Siriju. Islamska verska zajednica Kosova priznaje da su u poslednjih nekoliko godina pripadnici ekstremnih ćelija isprali mozak grupi mladih na Kosovu "u ime islama".

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи