Deceniju i po bez naknade ratne štete

Petnaest godina od NATO bombardovanja ponovo je otvorena tema da li će i ko Srbiji nadoknaditi ratnu štetu. Osim ljudskih žrtava, povećanog broja malignih oboljenja, uništene životne sredine, materijalna šteta procenjuje se na više od 30 milijardi dolara. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da očekuje da naša zemlja stane na noge uz naknadu štete, učinjene nepravdom.

Deceniju i po od bombardovanja, za zvanični Beograd to je agresija bez presedana. Za NATO, reč je o opravdanoj intervenciji, iako bez dozvole Saveta bezbednosti.

Pravnik Ministarstva spoljnih poslova Rodoljub Etinski kaže da ne postoji mogućnost da Srbija nekim pravnim sudskim načinom ostvari naknadu štete.

"Međutim, države koje su učestvovale u bombardovanju svakako bi mogle da bez formalnog priznavanja odgovornosti i bez formalne obaveze naknade, na neki način pomognu da se ublaže posledice bombardovanja određenom ekonomskom podrškom", kaže Etinski.

Dosadašnji sudski procesi nisu dali rezultate. Međutim, pojedini analitičari kažu da bi trebalo češće podsećati na stradanje zemlje u bombardovanju. Veruju da je odavno trebalo zahtevati naknadu štete.

Bivši predsednik države Boris Tadić kaže da nije siguran da je to u ovom trenutku najdelotvorniji predlog.

"Uostalom, bilo je takvih ideja i odmah nakon bombardovanja i to je, otprilike, politički ton koji smo imali još od 1999. godine. Inače, mislim da je NATO bombardovanje bilo zločin, to sam govorio i kao predsednik države, to mislim i danas kada govorim sa svojim sagovornicima iz NATO-a, kažem im potpuno jasan stav", kaže Tadić.

Priznanje nečega što je od početka očigledno, deceniju i po kasnije jeste neuobičajeno. Ipak, stručnjaci smatraju da to pokazuje da se velike sile preispituju.

"I da to može da bude osnova, i da je sve to zapravo uticalo da preispitivanje dovede do nečega, pokazuje i to što se razgovara sada, posle 15 godina, o onome što se događalo 1999. godine. Kad postoji politička volja, uvek se nađu načini da se izađe u susret, da se pomogne onome ko je bio žrtva neke takve akcije", kaže profesor FPN-a Dragan Simić.

Analitičari kažu da bi se model eventualne naknade, ako bude volje, mogao lako naći.

Najteža posledica bombardovanja je porast malignih oboljenja. Predviđanja lekara su da bi ove godine broj obolelih mogao da dostigne 40.000. Zbog toga pojedinci predlažu da države članice NATO-a pomognu otvaranje specijalizovanih bolnica za lečenje malignih bolesti.

broj komentara 23 pošalji komentar
(subota, 19. apr 2014, 20:14) - ][ [neregistrovani]

][

Што више имамо посла са њима,мање заблуда ће неки имати.
Док све заблуде о западу (али и истоку) не пукну,Нама којима је јасно да само Сами Себи можемо помоћи (и требамо),треба да будемо стрпљиви и упорни.

(petak, 18. apr 2014, 18:14) - anonymous [neregistrovani]

Nikola

Nikola, moje mišljenje ako Srbija ne sme da traži oštetu od Nato država. Srbija treba sve porušene objekte. očistiti, utrditi, fizički osigurati od daljnjeg urušavanja. Proglasiti Nacionalnim Parkom Milosrdni Anđel Nato Pakta. Pozvati Novinare i EPP Propagandu da Srbija ima N.P.M.A.N.P. Po toj osnovi više milona turista će doći da vide Milosrdnog Anđela.Kroz taj vid turizma može veći dio nadoknaditk učinjenu štrtu.

(petak, 18. apr 2014, 15:05) - Патриот [neregistrovani]

Не само толико

Не само 15 година, биће и много више јер нико нема петљу да тражи надокнаду штете. Ко да тражи накнаду штете кад се сви силом гурају на запад? Од газде коме се додвораваш не можеш да тражиш да ти још плати. Ем си га изабрао за газду и клањаш му се до земље, ем да тражиш да ти плати што ти растурио имовину, то не иде.

(petak, 18. apr 2014, 14:21) - anonymous [neregistrovani]

Jovan - Backa Palanka

Kako moze biti opravdana akcija kad su EU i SAD rusili mostove, infrastrukturu, ubijate civile?
100 milijardi dolara da isplate kao nadoknadu stete pa da stanemo na noge. Insistirati na tome.

(petak, 18. apr 2014, 14:15) - anonymous [neregistrovani]

Pomilovanje

Kod naših sudova za ratne zločine bili su osuđeni:Klinton,Olbrajtova,Bler,Solana,Klark i drugi,ali su posle pomilovani.Da nisu pomilovani odštetu bi bilo lakše ostvariti.

(petak, 18. apr 2014, 13:31) - anonymous [neregistrovani]

povucena tuzba

DOS je morao da povuce tuzbu protiv Nato pakta, jer bi nas oni ponovo bombardovali, pa bi im ne samo oteli vlast iz ruku, nego bi otcepili i Presevo i Bujanovac i Medvedju... i naravno Nato je celoj Srbiji pretio sta ce nam uraditi ako ne povucemo tuzbe! A i kome da ih tuzimo? Jel Rusiji i Jeljcinu? ili u Hagu kojeg su bas oni i osnovali radi nas!

(petak, 18. apr 2014, 13:21) - anonymous [neregistrovani]

igor

Nije valjda da postoji neko ko veruje da ce nam oni isplatiti bilo sta!!?

(petak, 18. apr 2014, 12:38) - anonymous [neregistrovani]

Odsteta

Ljudski zivoti i zdravlje je nenadoknadivo. A 30 milijardi dolara sramno niska cena. Odsteta ne sme biti manja od barem 100 milijardi evra.

(petak, 18. apr 2014, 12:12) - anonymous [neregistrovani]

Cinizam

Upravo je odmah posle bombardovanja podnesena tuzba i zahtev za nadoknadu stetu. I upravo je Tadiceva ekipa povukla tuzbu i odrekla se prava za odstetu! To je prvo sto su uradili da bi "izgradili" dobre odnose sa novim prijateljima. A sada prica kako je uvek govorio da je bombardovanje zlocin i da to osudjuje. Kakav cinik! Svih ovih 15 god. nisu se ni udostojili da casno beleze secanje na stradale u bombardovanju, da ustanove neke znacajnije manifestacije, snime neki film ... Sve su to gurali pod tepih da se ne zamere "prijateljima".

(petak, 18. apr 2014, 12:08) - anonymous [neregistrovani]

Javno i na

najvisem nivou traziti ostetu od agresora, Sto pre to bolje.