Читај ми!

Deceniju i po bez naknade ratne štete

Petnaest godina od NATO bombardovanja ponovo je otvorena tema da li će i ko Srbiji nadoknaditi ratnu štetu. Osim ljudskih žrtava, povećanog broja malignih oboljenja, uništene životne sredine, materijalna šteta procenjuje se na više od 30 milijardi dolara. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da očekuje da naša zemlja stane na noge uz naknadu štete, učinjene nepravdom.

Deceniju i po od bombardovanja, za zvanični Beograd to je agresija bez presedana. Za NATO, reč je o opravdanoj intervenciji, iako bez dozvole Saveta bezbednosti.

Pravnik Ministarstva spoljnih poslova Rodoljub Etinski kaže da ne postoji mogućnost da Srbija nekim pravnim sudskim načinom ostvari naknadu štete.

"Međutim, države koje su učestvovale u bombardovanju svakako bi mogle da bez formalnog priznavanja odgovornosti i bez formalne obaveze naknade, na neki način pomognu da se ublaže posledice bombardovanja određenom ekonomskom podrškom", kaže Etinski.

Dosadašnji sudski procesi nisu dali rezultate. Međutim, pojedini analitičari kažu da bi trebalo češće podsećati na stradanje zemlje u bombardovanju. Veruju da je odavno trebalo zahtevati naknadu štete.

Bivši predsednik države Boris Tadić kaže da nije siguran da je to u ovom trenutku najdelotvorniji predlog.

"Uostalom, bilo je takvih ideja i odmah nakon bombardovanja i to je, otprilike, politički ton koji smo imali još od 1999. godine. Inače, mislim da je NATO bombardovanje bilo zločin, to sam govorio i kao predsednik države, to mislim i danas kada govorim sa svojim sagovornicima iz NATO-a, kažem im potpuno jasan stav", kaže Tadić.

Priznanje nečega što je od početka očigledno, deceniju i po kasnije jeste neuobičajeno. Ipak, stručnjaci smatraju da to pokazuje da se velike sile preispituju.

"I da to može da bude osnova, i da je sve to zapravo uticalo da preispitivanje dovede do nečega, pokazuje i to što se razgovara sada, posle 15 godina, o onome što se događalo 1999. godine. Kad postoji politička volja, uvek se nađu načini da se izađe u susret, da se pomogne onome ko je bio žrtva neke takve akcije", kaže profesor FPN-a Dragan Simić.

Analitičari kažu da bi se model eventualne naknade, ako bude volje, mogao lako naći.

Najteža posledica bombardovanja je porast malignih oboljenja. Predviđanja lekara su da bi ove godine broj obolelih mogao da dostigne 40.000. Zbog toga pojedinci predlažu da države članice NATO-a pomognu otvaranje specijalizovanih bolnica za lečenje malignih bolesti.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво