Читај ми!

Linta: Neprihvatljiv predlog Hrvatske

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta zatražio je od Ministarstva kulture da ne prihvati hrvatski predlog da se imovina SPC i kulturna baština prognanih Srba vrati u Hrvatsku, u prostor koji će odrediti tamošnje ministarstvo kulture.

Miodrag Linta je rekao da ga insistiranje poslanika Hrvatske u Evropskom parlamentu po ovom pitanju ne iznenađuje.

Na tome, kako se navodi u saospstenju Koalicije, insistiraju hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu Tonino Picula i Dubravka Šuica i navodi se da traže da to bude uslov Srbiji u procesu pregovara za ulazak u Evropsku uniju.

"Podsećamo javnost da je hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić krajem marta ove godine jasno rekao da Hrvatska neće koristiti bilateralna pitanja za uslovljavanje Srbije u pregovorima o članstvu u EU. Ako izjava Markotića predstavlja službeni stav Vlade Hrvatske, očekujemo da se hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova ogradi od pomenutog zahteva hrvatskih poslanika", poručuje Linta.

Linta dodaje da podržava stav SPC da crkvene relikvije mogu biti vraćene samo našim crkvama i manastirima i "to samo kada vladike koji su na čelu eparhija SPC u Hrvatskoj zatraže".

"Vladike najbolje poznaju situaciju na terenu i mogućnosti za čuvanje predmeta. Takođe, potrebno je da naše ministarstvo kulture pokrene u razgovorima sa hrvatskim ministarstvom kulture pitanje obnove oko 3.000 uništenih spomenika NOR-a i porušenih pravoslavnih hramova, kao i pitanje uništenog i ukradenog pokretnog kulturnog blaga prognanih Srba", zaključuje Linta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи