Читај ми!

Priština zabranila Srbima posetu Đakovici

Kosovska vlada je zabranila raseljenim Srbima iz Đakovice da u petak u svom gradu, u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice obeleže uskršnje praznike, kaže predsednik Udruženja raseljenih Đokica Stanojević. Prištinske privremene institucije ne žele Srbe u Đakovici, navodi Kancelarija za KiM.

Prema njegovim rečima, 120 raseljenih Đakovčana zatražilo je od kosovskih vlasti i Euleksa da sutra, na Veliki petak, obezbede službu u crkvi u Đakovici.

"Ovim postupkom prištinske institucije su potvrdile da nisu u stanju i da ne žele da Srbima ni na velike praznike, kao što su Uskrs i Božić, osiguraju bezbednost", rekao je Stanojević za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, Srbima je odgovoreno da praznike mogu da provedu u Dečanima i Peći.

"To nikako ne može da zameni mesto u kome smo odrasli", naveo je Stanojević.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je odluku prištinskih vlasti da ministru Aleksandru Vulinu ne odobre da prisustvuje bogosluženju u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici, zajedno sa još 120 raseljenih Đakovčana.

U saopštenju se navodi da je to više nego jasna poruka da prištinske privremene institucije ne žele Srbe u Đakovici.

Đakovica je za Srbe zabranjen grad, jer neko ne želi ni podsećanje da je 12.000 Srba pre sukoba u Pokrajini živelo uu tom gradu, a sada su ostale samo četiri starice.

Kancelarija poziva međunarodnu zajednicu da konačno stane na put samovolji Prištine i omogući Vulinu i raseljenim Srbima da posete Đakovicu i podseća da je sloboda kretanja jedna od osnovnih vrednosti civilizovanog društva. 

Pre rata 1999. godine u Đakovici je živelo 12.000 Srba, a sada je tu nekoliko starica koje žive u porti manastira.

Srbi Đakovčani koji su pokušali da posete to mesto za Božić bili su napadnuti kamenjem, dok im je za zadušnice zabranjen dolazak.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво