Читај ми!

Vulin: Ko je krio zloupotrebe na KiM?

Oni koji su zloupotrebili državni novac na KiM treba da odgovaraju, ističe ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin uz nadu da će se utvrditi zašto se o tome ćutalo u prethodnim godinama.

Povodom izveštaja Anketnog odbora, kojim je utvrđeno da su od 2000. do 2012. nenamenski trošena sredstva na KiM, Vulin je rekao da su zloupotrebe prevazišle i mnoge pretpostavke, da su ogromne, posebno ako se ima u vidu ko je njima oštećen.

"Kada pogledamo količinu novca koja je otišla na KiM to bi morao da bude jedan od najrazvijenijih delova Srbije... Nažalost nije, već su postali razvijeni izvesni pojedinci o čijim imenima se govori u izveštaju Anketnog odbora", rekao je Vulin za Tanjug.

Dok ogromna većina Srba na KiM živi teško od svog rada i nema nikakve veze sa zloupotrebama, dodao je Vulin, pojedinci su zloupotrebili državni novac.

"Oni imaju ime i prezime i nejasno je zašto se ćutalo svih ovih godina, zašto niko nije reagovao svih ovih godina i nije pokušao da uspostavi kontrolu... nadam se da će i na to jednog dana istraga dati odgovor", dodao je ministar.

Za njega je, kako kaže, najvažnije da rezultati istrage Anketnog odbora ne mogu nikako da se iskoriste kao opravdanje za prekid pomoći Srbima na KiM kojima je ta pomoć neophodna i, konačno, namenjena, a kad je reč o odgovornima, odnosno onima čija odgovornost bude dokazana, oni će "odgovarati kao da su građani u Novom Sadu ili Beogradu".

"Postoje zloupotrebe i u Beogradu, pa nećemo zbog toga ukinuti lokalnu samoupravu - evo hapse se ljudi koji su krali u centru Beogradu pa hoćemo li zbog toga prestati da asfaltiramo ulice i bulevare", zapito je Vulin.

Zloupotrebe su se dešavale svuda, ali nas, kako je rekao, više bole zloupotrebe na KiM nego na neki drugim mestima, jer je tamo u pitanju i izigrano poverenje Srba na KiM i izigrano poverenje države Srbije.

Podsetivši da je pomoć građanima Kosova regulisana zakonom, a osim toga je i moralna obaveza države prema sugrađanima na KiM, Vulin je naveo da je to "nešto što se nikada neće ni dovesti u pitanje".

Takođe, dodao je, nikada se ne sme dozvoliti da oni koji su navedeni u izveštaju Anketnog odbora kao akteri zloupotrebe budu predstavnici Srba na KiM.

Uz to je upozorio da činjenica da su utvrđene zlupotrebe ne sme nikome na političkoj sceni da posluži kao izgovor za prekid pomoći Srbima na Kosovu.

Vulin je naveo i da je Anketni odbor trpeo velike kritike, ali da je uspeo da se sačuva od uplitanja u dnevnu poltiku i eventualnog pritiska pred martovske izbore, što dokazuje činjenica da je Izveštaj bio gotov znatno pre izbora.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи