Читај ми!

Konsultacije o formiranju vlade

Predsednik Nikolić završio je konsultacije o formiranju vlade predviđene za danas. SPS spreman da bude deo parlamentarne većine, kaže Dačić. Đilas: DS ne može da učestvuje u vladi. Tadić ponavlja da neće u vladu sa SPS-om, a Petrović negira da sam pregovara sa naprednjacima. Pastor: Iduće sedmice potpisivanje koalicionog sporazuma sa SNS-om. Ugljanin: SDA neću u vladu po svaku cenu. Halimi: Preko nove vlade do rešavanja problema.

14.15 - Predsednik Srbije završio konsultacije u vezi sa vladom predviđene za danas. Sa predstavnicima SNS-a sastaće se u utorak, kada će i odrediti mandatara za sastan nove vlade.

13.40 - Nikolić je konsultacije nastavio sa Partijom za demokratsko delovanje, koja u parlamentu ima dva poslanika.

12.50 - Razgovore sa predsednikom Srbije započela je i delegacija Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina.

12.10 - Predsednik Nikolić sastao se s delegacijom Saveza vojvođanskih Mađara, koju predvodi Ištvan Pastor.

11.20 - U toku je sastanak predsednika Srbije sa predstavnicima koalicije oko NDS-a.

10.35 - Predsednik Nikolić je konsultacije nastavio razgovorom sa delegacijom liste "Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju".

9.45 - Konsultacije o formiranju vlade započete su razgovorom predsednika Srbije sa delegacijom koalicije SPS-PUPS-JS.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prvo je razgovarao sa delegacijom koalicije SPS-PUPS-JS, u kojoj su, pored lidera socijalista Ivice Dačića, bili i funkcioneri SPS-a Slavica Đukić Dejanović i Žarko Obradović, zamenik predsednika PUPS-a Milan Krkobabić i funkcioner JS-a Petar Petrović.

Lider SPS-a Ivica Dačić je, kako kaže, predsednika Srbije obavestio da je ta stranka spremna da bude deo parlamentarne većine, o čemu će odluku doneti stranački organi

Dačić je u Predsedništvu, posle sastanka delegacije koalicije SPS-PUPS-JS sa predsednikom Nikolićem, novinarima rekao da nijedno kadrovsko rešenje nije dogovoreno, već da će o tome biti reči posle Vaskrsa.

"Sigurno je da neću samo ja ili samo SPS biti u vladi", naveo je Dačić, komentarišući mogućnost da ostale članice koalicije okupljene oko socijalista budu deo vlade.

Konačnu odluku o učešću u vladi treba da donesu organi SPS-a, rekao je Dačić podsetivši da je za danas zakazana sednica Predsedništva stranke.

Posle Vaskrsa će, kaže, bite održana i sednica Glavnog odbora socijalista.

Dačić je ponovio da je glavno pitanje koje je postavio i Aleksandru Vučiću: kako da SPS pomogne u radu buduće vlade, i ponovio da socijalisti neće postavljati ultimatume.

Primetio je i da su ove konsultacije drugačije u odnosu na neke prethodne, jer se već zna da postoji parlamentarna većina za formiranje vlade.

Posle konsultacija s koalicijom oko SPS-a, Nikolić se sastao s delegacijom liste "Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju", u kojoj su bili predsednik i zamenik predsednika DS-a, Dragan Đilas i Bojan Pajtić, i funkcionerka DS-a Vesna Martinović.

Đilas je, po završetku sastanka, rekao da je predsednika Srbije informisao da ta stranka ne može da učestvuje u takvoj vladi, ali i da nije dobila poziv za to.

Lider DS-a kaže da je istovremeno od predsednika Nikolića zatražio da se odustane od ideje rotiranja na godinu dana na mestu predsednika Skupštine, jer u DS-u smatraju da je to neozbiljno i da unižava ugled najvišeg zakonodavnog tela.

"Izrazili smo bojazan prema mnogim idejama i merama koje se najavljuju i koje mogu dovesti do smanjenja životnog standarda građana i otpuštanja ljudi. Ne vidim taj investicioni proces koji će dovesti do poboljšanja", rekao je Đilas.

Upitan da li može da bude stožer okupljanja opozicije, Đilas je odgovorio da bi Demokratska stranka mogla da bude tačka okupljanja svih koji su protiv vlasti ukoliko imaju sličnosti u političkom delovanju, ali i naglasio da se u ovom trenutku ne zna ko je opozicija a ko je vlast u Srbiji.

Na pitanje da li može da sarađuje sa liderom NDS-a Borisom Tadićem, Đilas je odgovorio da nema problem da sarađuje s bilo kim i da svakome treba dati šansu.

Lider Nove demokratske stranke Boris Tadić ponovio je da neće ući u vladu u kojoj je SPS, a njegovi koalicioni partneri Nenad Čanak i Dušan Petrović odbacili su spekulacije medija da samostalno razgovaraju sa naprednjacima.

"Naša lista ne ulazi u vladu u kojoj je SPS, ta vlada ne bi bila delotvorna jer SPS nema personalna rešenja koja mogu dovesti do napretka Srbije, a njihovi kadrovi u resorima vlade do sada nisu pokazali spremnost da sprovode reforme", rekao je Tadić novinarima.

Upitan da li će pojedini kadrovi iz te stranke, poput Tinde Kovač Cerović ući u vladu, Tadić je rekao da su to medijske spekulacije i da mu je ona rekla da je niko iz vladajuće koalicije, ni iz medija, nije zvao i da ne ulazi u vladu.

Lider stranke "Zajedno za Srbiju" Dušan Petrović rekao je da ne vodi posebne razgovore ni sa naprednjacima ni bilo s kim drugim.

I predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak tvrdi da nije ni sa kim posebno razgovarao, a upitan da li će biti predsednik Skupštine Srbije, ponovio je da mu ni to još niko nije ponudio i da nema nameru da komentariše "rekla-kazala".

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je posle razgovora da je predsednika Srbije obavestio da će SVM biti deo vladajuće većine. Najavio da će koalicioni sporazum sa SNS o formiranju buduće vlade najverovatnije će biti potpisan sredinom sledeće sedmice.

"Dobro je za stranku, zajednicu Mađara, ali i za Srbiju, da Savez vojvođanskih Mađara bude deo vladajuće većine", dodao je Pastor.

Na pitanje da li je koalicija sa SNS uvod u rušenje aktuelne vlasti u Vojvodini odgovorio je da ta stranka gradi partnerske odnose i da nikoga ne želi da ruši.

"U ovom momentu ne vidim nijedan novi element na bazi koga bi čovek ozbiljno trebalo da razmišlja o prevremenim pokrajinskim izborima u Vojvodini", rekao je Pastor.

Situacija je veoma delikatna, dodao je i napomenuo da mnogo zavisi od toga šta će se dešavati u DS u budućnosti.

Posle konsultacija sa Nikolićem, predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin kaže da ta stranka neće ući u novu vladu po svaku cenu, ali da očekuje poziv od mandatara.

"Ulazak u vladu, budući na prethodna loša iskustva u vladama Mirka Cvetkovića, Borisa Tadića i u tekućoj vladi, uslovljavam da se u program vlade uvrste osnovna načela SDA", rekao je Ugljanin.

Spreman je, kaže, da učestvuje u zajedničkom radu na koncpetu održivog razvoja i delotvornom učešću Bošnjaka u javnom životu.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi izjavio je, nakon konsultacija sa Nikolićem, da je ta stranka zainteresovana da preko nove vlade bude direktan akter u rešavanju životnih problema Albanaca na jugu Srbije.

Halimi je istakao da su u tom cilju spremni da rade sa vladom Srbije i da je podrže.

Očekuje poziv od Aleksandra Vučić na razgovore, na kojima će predstaviti platformu te stranke koja se tiče rešavanje problema sa kojima se Albanci suočavaju.

Predsednik Srbije će u utorak, 22. aprila, obaviti konsultacije sa predstavnicima Srpske napredne stranke.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво