Читај ми!

Dželetović: Strog nadzor javnih preduzeća

Nova vlada će imati posebno telo koje će premijeru moći da predloži smenu direktora javnih preduzeća koji nisu dobro radili, kaže koordinator Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke Milenko Dželetović.

Novo vladino telo koje će nadzirati rad javnih preduzeća, činiće tri do pet profesionalaca, po uzoru na Fiskalni savet, izjavio je koordinator Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke Milenko Dželetović, dodajući da će to telo imati ovlašćenja da premijeru predlaže smenu direktora javnih preduzeća koji nisu dobro radili.

"Biće to jedno efikasno telo, ne bih licitirao, ali recimo sa tri ili pet članova maksimalno, koji će na dostojan način izveštavati premijera o radu javnih preduzeća i baviti se njihovom analizom", rekao je u izjavi Tanjugu Dželetović i dodao da će ono biti formirano ubrzo nakon konstituisanja Vlada Srbije.

Zadatak tog tela, komisije, biće, kako je naveo, da direktno nadzire rad javnih preduzeća, ali imaće ovlašćenja da predlaže premijeru smenu direktora javnih preduzeća za koje se utvrdi da nisu radili kako treba.

"Namera Aleksandra Vučića je da nova komisija deluje preventivno na gubitke jer će ona postavljene ciljeve preduzeća kontrolisati i na kvartalnom i mesečnom nivou. Uz to, menadžment tih firmi će komisiji polagati račune zašto nije realizovao nešto od planiranog", naveo je on.

On kaže da članovi te komisije moraju biti profesionalno osposobljeni da pogledaju bilansne pozicije kompanije i da na dojavu nekih nevladinih organizacija i sindikata spreče nastajanje štete.

Prema Dželetovićevim rečima, još nije poznato ko bi mogli biti članovi te komisije, ali je, kako je rekao, siguran da Vučić već "zna ko su ti ljudi".

"Iz razgovora sa budućim premijerom sam zaključio da će oni imati široka ovlašćenja i da on neće zadirati u kompetencije i predloge takvog tela i ne sumnjam da će imati ingerencije da predlažu smene", rekao je on.

Prvi zadatak tog tela će, kako je naveo, biti da se sagleda aktuelno stanje preduzeća i da oni direktori koji su uspešno radili, iz stanja v. d. pređu u stanje generalnih direktora.

"Ili će se raspisivati konkursi. Nemojte biti iznenađeni smenom kadrova iz SNS-a koji nisu dali rezultate, a koji su iz objektivnih ili subjektivnih razloga propustili ono što je stranka ili njihov predsednik očekivao od njih", precizirao je Dželetović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво