Читај ми!

Ekspertska ili politička vlada

Prema najavama, u Vladi Srbije biće šest članova Srpske napredne stranke, nekoliko članova koalicionih partnera i između pet i sedam eksperata. Oni nisu novina u srpskim vladama - pojavljivali su se u nekoliko talasa.

Znanje umesto političkog manevra, u talasima je ulazilo u Nemanjinu. Oni koji su tako dobili ministarsko mesto pre više od 10 godina kažu da je, uprkos boljim finansijskim ponudama, to nemerljiva profesionalna i istorijska prilika.

Goran Pitić, nekadašnji ministar u vladi Zorana Đinđića, kaže da je motiv bio primarno profesionalne prirode, odgovor na izazov koji se pruža jednom u 50 godina.

"Za nekoga ko je stekao određeno znanje i koji dobija ponudu da to znanje stavi u funkciju države, to je jedan sjajan izazov. Ako govorimo o materijalnim kriterijumima, ne zamrzava se pozicija eksperta za vreme rada za državu", rekao je Pitić.

Prvi takozvani stranac u vladi bio je Dragoslav Avramović, koji je posle 20 godina rada u Svetskoj banci i Ujedinjenim nacijama došao da spasava srpski dinar.

Najviše eksperata u jednom talasu u vladu je ušlo je 2001. godine. Stručnjaci su, od tada, najčešće sedali u fotelju ministra finansija, bilo ih je u resoru energetike, kao i u drugim ministarstvima, a najveći broj njih imao je savetodavnu funkciju, mimo objektiva kamera.

Analitičar Milan Milošević kaže da su intelektualci na savetničkim mestima nezamenljivi.

"Međutim, ima jedna anegdota za jednog američkog predsednika, čini mi se Trumana, koji je pitao nekog savetnika za mišljenje o nekom problemu, pa mu je savetnik rekao da bi u jednu ruku trebalo biti ovako, u drugu ruku bi trebalo uraditi suprotno. Onda je Truman rekao - U sledećem mandatu uzeću ratnog vojnog invalida bez jedne ruke za savetnika", rekao je Milošević.

U kriznim situacijama stručnjaci su često pozivani u pomoć. Osim neophodnog znanja, često i iskustva, neopterećeni domaćom političkom scenom.

Analitičar Zoran Stojiljković kaže da će ta vrsta ekspertize biti naročito potrebna u dva ključna resora, ekonomskih socijalnih mera i politike, jer tu ima najviše nepoznanica i nekoga ko će biti odgovoran za taj spoljnopolitički okvir i zadržavanje ka putu ka evropskim integracijama.

"Ja duboko verujem u znanje i mislim da sadašnji trenutak Srbije zahteva prisustvo ljudi koji znaju", rekao je Pitić. 

Vlade vođene ekspertima nisu nepoznanica u Evropi - iskusile su ih nedavno Italija i Grčka. Pre toga u svetu osamdesetih, ostale su upamćene tehnokrate u Južnoj Americi.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво