Читај ми!

Vučković: Nema obaveze da svi isto glasamo

Potpredsednica DS Nataša Vučković kaže da nema obaveze da svi članovi delegacije glasaju isto u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i da je ona, zajedno sa stranačkom koleginicom, glasala "prosrpski", a ne "antiruski". Dušan Spasojević podneo ostavku na sve funkcije u stranci.

Nataša Vučković je na konferenciji za novinare rekla da rezolucija za koju su glasale "naglašava važnost principa teritorijalnog integriteta".

"Mislim da mi u Srbiji, s obzirom na politiku koju imamo o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, moramo da branimo princip teritorijalnog integriteta u svakoj situaciji, ako želimo da budemo kredibilni", rekla je Vučkovićeva.

"Potpuno je netačno da smo koleginica Vesna Marjanović i ja glasale za izbacivanje ruske delegacije iz PS SE", rekla je Vučković.

Mediji su prošle sedmice preneli da su one glasale protiv izbacivanja ruske delegacije, ali - za razliku od ostalih članova delegacije Srbije - za uskraćivanje ruskoj delegaciji učešća u odlučivanju.

Potpredsednica DS-a inače smatra da u tom slučaju nije reč o sankcijama, već "unutrašnjim merama", koje to telo izriče članicama kada prekrše statut SE ili poslovnik PS SE.

Vučković je dodala da ne postoje principi i obaveza u PS SE da svi poslanici u jednoj nacionalnoj delegaciji glasaju na isti način.

Poslanici glasaju u skladu sa svojim političkim uverenjima, a ti stavovi se formiraju na političkim grupama u kojima rade.

Napomenula je da postoji odlična saradnja u parlamentarnoj delegaciji, ali da nije bilo formalnih konsultacija u vezi sa glasanjem. Čak i da ih je bilo, objašnjava, ne postoji mogućnost nametanja glasanja.

Vučković je ocenila, u vezi sa pisanjem medija, da je "zastrašujući, za sve građane Srbije koji su demokratski nastrojeni, hod ka monolitosti, potreba da svi isto mislimo, isto glasamo".

Ostavka Spasojevića zbog glasanja

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora i internacionalni sekretar Demokratske stranke Dušan Spasojević potvrdio je da je podneo ostavku na sve funkcije u toj stranci.

Spasojević je kao razlog za ostavku naveo glasanje predstavnica DS u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Vesne Marjanović i Nataše Vučković, za rezoluciju kojom se delegaciji Rusije oduzima pravo glasa, a Rusija isključuje iz vodećih tela PS SE.

"Duboko sam nesaglasan sa takvim stavom narodnih poslanika, koji smatram ne samo suprotnim spoljnopolitičkim interesima naše zemlje, već i drastičnim odstupanjem od državotvorne i nacionalno odgovorne politike koju su, u ime DS i hiljada članova stranke, vodili i vode svi njeni lideri", navodi se u izjavi Spasojevića agenciji Beta.

"Poraznom" je ocenio činjenicu da su tom prilikom zaobiđeni nadležni organi DS-a, prekršena praksa usaglašavanja stavova o najvažnijim temama i ignorisani zaključci koje je povodom ukrajinske krize usvojio odbor za spoljne poslove DS.

"Ostavku sam podneo kako bih zaštitio integritet Spoljnopolitičkog odbora, dostojanstvo svih njegovih članova i sopstveni ugled", dodao je Spasojević.Dušan Spasojević izabran je za Internacionalnog sekretara DS 22. jula prošle godine, a na toj funkciji bio je i u periodu od 2004. do 2006. godine.

Bio je ambasador Srbije u Turskoj, spoljnopolitički savetnik ranijeg predsednika Srbije Borisa Tadića, a potom i pomoćnik ministra odbrane i državni sekretar u Ministarstvu odbrane.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи