Читај ми!

Mirović: Podići efikasnost u javnom sektoru

Ministar Igor Mirović izjavio je da u ovom trenutku ne postoji plan otpuštanja u javnom sektoru i da je cilj pre svega racionalizacija poslovanja i povećanje efikasnosti.

Igor Mirović je novinarima, nakon Osme skupštine NALED-a, rekao da je namera ne samo da se smanje rashodi u javnom sektoru već da se potpuno promeni menadžment i način upravljanja u javnim preduzećima, kako bi ona počela da finansijski doprinose budžetu Republike Srbije, prenosi Tanjug.

"Neće biti administrativne mere, gde ćemo popisivati ljude koji rade u javnom sektoru i naložiti im da pređu u privatni sektor", poručio je Mirović. On je dodao da je rano govoriti u kojim će tačno segmentima i delovima javnog sektora eventualno biti otpuštanja u okviru podizanja efikasnosti u javnim preduzećima.

Mirović je rekao da će se vlada truditi da stimulacionim merama učini privatni sektor atraktivnim, kako bi se našao prostor da deo zaposlenih iz javnog sektora pređe u taj sektor.

Ponovio je da je cilj da se privatni sektor u narednim godinama i decenijama učini atraktivnim, kako javna preduzeća, kada je reč o zapošljavanju, više ne bi bila ideal.

Na pitanje novinara da li će ostati ministar i u novoj vladi, Mirović je kratko rekao da će o tome odlučivati mandatar.

Mirović je izjavio da će Zakon o radu i drugi ekonomski zakoni biti usvojeni u Skupštini Srbije najkasnije do sredine juna.

"Želimo kompromisnu verziju između poslodavaca s jedne, i predstavnika sindikata s druge strane", rekao je Mirović. 

Prema njegovim rečima, postojeći predlozi tih zakona biće analizirani i "korigovani u odnosu na plan i viziju nove vlade".

Promeniti ekonomsko upravljanje

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport rekao je da našoj zemlji predstoje ključne reforme važne za nastavak procesa pregovora o pristupanju EU i da od nove srpske vlade očekuje da ih efikasno sprovede.

"Potreba Srbije jeste da iz osnova promeni ekonomsko upravljanje. Ključno je da reforme budu zasnovane na vladavini prava, a bilateralna pitanja ne mogu da se uključuju u pregovore sa EU", rekao je Davenport učesnicima 8. godišnje skupštine NALED-a.

Davenport je preporučio budućoj vladi da koristi usluge te organizacije, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj koja će biti uključena u pregovore o članstvu Srbije u EU i koja će vladi predložiti sedam ključnih reformi.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Danijel Ruh istakao je da je "tužno videti da mladi ljudi žele da napuste zemlju" i da bi njihov odlazak trebalo zaustaviti.

On je pohvalio ulogu NALED-a u stvaranju boljih ekonomskih uslova za ulaganje i u poboljšanju efikasnosti lokalne administracije.

Zamenik američkog ambasadora Gordon Dugud ocenio je da je NALED "šampion ekonomskog razvoja" i da okuplja široku mrežu privrednika i organizacija, pomažući razvoj srpske privrede.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво