Читај ми!

Brisel, suštinski napredak o pravosuđu

Najveći deo pitanja o pravosuću je dogovoren i praktično pripremljen za konačni dogovor na sledećem sastanku, koji će biti posle formiranja nove vlade, rekao premijer Ivica Dačić posle razgovora u Briselu.

19.30 - Završena 23. runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. 

18.05 - U toku zajednički sastanak Ketrin Ešton i delegacija Beograda i Prištine, rekla Maja Kocijančič.

15.40 - Sastankom Ketrin Ešton - Hašim Tači počela nova runda dijaloga delegacija Beograda i Prištine.

Premijer Dačić je naglasio da su razgovori o pravosuđu bili dugi i teški i trajali više meseci, ali i dodao da smatra da je zadržano ono što je za srpsku stranu važno, a to je da većinu zaposlenih u pravosuđu na severu Kosova čine Srbi, bez obzira što će sud imati dve zgrade, i što će taj sud u svojoj jurisdikciji imati sedam opština.

"Značajan napredak je danas postignut o pravosuđu, dosta stvari je usaglašeno uz veoma korektno vođenje razgovora od strane Evropske unije i visoke predstavnice Ketrin Ešton", rekao je Dačić.

On je rekao da bi nastavak razgovora mogao da bude već krajem aprila kada se očekuje formiranje nove vlade i da se tad postigne konačni dogovor o pravosuđu.

Dačić je rekao da, iako visoka predstavnica EU Ketrin Ešton u današnjem dijalogu nije pokrenula pitanje stava Srbije oko ukrajinske krize, da su on i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić sami pokrenuli to pitanje i da Srbija kad govori o ovim pitanjima pre svega ima u vidu svoje principjelne stavove.

Jedan je taj da Srbija želi da nastavi put ka EU, a da je s druge strane pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta veoma važno, "upravo zato što je na primeru Srbije došlo do narušavanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta", rekao je Dačić.

A Srbija želi da sačuva, i da ima dobre, prijateljske odnose sa Ruskom federacijom, dodao je Dačić.

"I u tom smislu će naša spoljna politika i naši stavovi biti usaglašeni sa tim temeljnim opredeljenjima i načelima", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da Srbija, iako nije imala obavezu da svoje stavove usaglasi sa stavovima Evropske unije, u prošloj godini od 32 slučaja, u 29 slučajeva usaglasila svoje stavove sa EU.

Današnji dijalog u Briselu započet je sastankom Ketrin Ešton - Hašim Tači, posle čega je usledio susret Eštonove sa Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи