Читај ми!

Nova runda dijaloga u Briselu - nove teme

U Briselu će u ponedeljak biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine. Na poziv visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton, u nastavku dijaloga, zajedno sa premijerom Ivicom Dačićem učestvovaće i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Biće reči i o novim temama kao što su izbori na KiM.

U kabinetu Ketrin Ešton razgovaraće se, izvesno je, o pravosuđu i formiranju Zajednice srpskih opština, o čemu dve strane nisu postigle saglasnost.

Ipak, dok se čeka dogovor o starim, nameću se i nova, sporna pitanja. Najaktuelnije pitanje tiče se predloga zakona o izborima na Kosovu i Metohiji. Njime se Srbima koji tamo žive, ali i koji su u raseljeništvu, oduzima pravo glasa ukoliko nemaju kosovska dokumenta.

"Vidite da tamo postoji priprema za parlamentarne izbore na Kosovu gde je za nas veoma bitno pitanje ko ima pravo glasa. Drugo pitanje je koliko će Srbi imati poslanika u budućem parlamentu, odnosno u Skupštini Kosova. Onda zastupljenost Srba u organima", ističe premijer Ivica Dačić.

Aleksandar Vulin veruje da glasanje sa odgovarajućim srpskim dokumentima ne može biti dovedeno u pitanje. Očekuje da će u Briselu i ta tema biti pokrenuta.

"Kakva bi to poruka bila - vi imate veći broj birača, ali smanjujete im broj mesta. Uostalom, Briselski sporazum je statusno neutralan, a to znači da glasanje sa odgovarajućim srpskim dokumentima ne može biti dovedeno u pitanje i sve ostalo bi bilo prejudiciranje konačnog rešenja", ističe Vulin.

Dvadeset i treća runda dijaloga specifična je, veruje se, ne samo zato što će se otvoriti nove teme.

"Ketrin Ešton se priprema da uvede novog pregovarača Aleksandra Vučića, tako da ja očekujem da će pored ovih tema, koje se neposredno tiču samoga Kosova i nezavršenih poslova, biti razgovora i o tome kako Vučić misli da nastavi razgovore i u kom formatu", kaže analitičar Dušan Janjić.

Iako je Ukrajina nezaobilazna tema, Janjić veruje da neće biti ključna u ponedeljak, niti će na delegaciju Srbije biti pritisaka da se o tome izjasni. A kad god da se stav Srbije zatraži, on će, kaže premijer, biti jasan.

"Sigurno je da Srbija ima svoje državne i nacionalne prioritete, ti prioriteti jesu naš put ka EU. Sa druge strane, istovremeno, naš prioritet jeste negovanje dobrih odnosa sa našim tradicinalnim prijateljima koji nam nisu samo prijatelji, nego nam i pomažu u zaštiti naših nacionalnih interesa", kaže Dačić.

Ranije smo od prvog potredsednika Vlade Aleksandra Vučića čuli da će stav Srbije za ukrajinsko pitanje biti potpuno odgovoran, u skladu sa nacionalnim interesima, ali i da ga neće donositi tehnička vlada.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи