Читај ми!

Obradović: Ne verujem u hrvatske dokaze

Hrvatska tvrdi da nije bilo rata i sukoba dve strane, nego da je sve vreme postojala jedna genocidna kampanja uperena prema Hrvatima, kaže Saša Obradović. Dokazi hrvatke strane ne bi bili prihvaćeni u sudovima ni u Srbiji ni u Hrvatskoj, ističe Obradović.

Šef srpskog pravnog tima u prcesu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid Saša Obradović u intervjuu za RTS podseća da se mnogi u Srbiji sećaju kakve su bile devedesete i kako su Srbi stradali u akcijama etničkog čišćenja u Hrvatskoj.

Srbija i Hrvatska danas su nastavile raspravu u drugoj rundi procesa u Hagu, a Srbija je obrazložila svoje argumente

Šef srpskog pravnog tima ističe da hrvatska strana u prilog svom tužbenom zahtevu pruža dokaze koji ni u Srbiji ni u Hrvatskoj ne bi mogli da budu prihvaćeni od strane suda.

"Ja ne mogu da verujem u takve dokaze, a ako druga strana veruje, kako tvrdi, onda je to jedna demonizacija svega što se dešavalo u tom ratu, pre svega srpske strane", ističe Obradović.

Komentarisao je i izlaganje člana srpskog pravnog tima Vejna Džordaša koji je tvrdio da presude Haškog tribunala u vezi sa Hrvatskom zapravo idu u prilog srpskoj strani.

"Ono što smo slušali od hrvatske strane je da presude Tribunala u potpunosti podržavaju hrvatski tužbeni zahtev. To međutim nije tačno", ističe Obradović.

Objašnjava da ih je Džordaš danas analizirao na "jednom nivou kakav hrvatski pravni tim nije dosegao proteklih nedelja".

Obradović ističe da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata koji bi se mogao odnositi na genocid.

"Milan Martić je oslobođen za istrebljenje kao možda najteži oblik krivičnog dela zločina protiv čovečnosti. To je ono što je Vejn Džordaš danas isticao", kaže Obradović.

Navodi da se jedini udruženi zločinački poduhvat koji je do sada utvrđen u pogledu Hrvatske odnosi na prosilno prmeštanje stanovništva iz Krajine.

"Postoje i drugi predmeti pred Tribunalom, ali hajde da vidimo kako će se oni okončati", kaže Obradović.

Najvljuje da će sutra biti nastavljeno pobijanje pravnih argumenata Hrvatske u pogledu tužbenog zahteva i kaže da će srpski tim u toku poslepodneva pojačati protivtužbeni zahtev i konačno izneti ono što se zove dispozitiv tužbenog zahteva.

"Tražićemo da njihov tužbeni zahtev bude najpre odbačen, u smislu da Srbija ne može da odgovara za dela iz 1991. godine kada nije ni postojala kao nezavisna država. Alternativno da bude odbijen zato što nije podržan činjenicama i pravom", kaže Obradović.

"A onda ćemo tražiti da Hrvatska bude osuđena za genocid izvršen tokom operacije Oluja, da plati reparacije Srbima iz Krajine koji su te zločine trpeli i da se prestane sa proslavom operacije Oluja kao jednog kriminalnog čina", zaključuje Obradović.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво