Читај ми!

Nikolić i Fišer: Obazrivo sa sankcijama

Predsednici Austrije i Srbije, Hajnc Fišer i Tomislav Nikolić, upozorili su na posledice uvođenja sankcija Rusiji. Srbija će vrlo teško preživeti i bez članstva u EU i bez prijateljstva sa Ruskom Federacijom, rekao Nikolić.

Tokom dvodnevne posete Beču, predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa austrijskim predsednikom Hajncom Fišerom, a tema razgovara, između ostalog, bila je i kriza u Ukrajini.

Ured austrijskog predsednika saopštio je da je Fišer na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Nikolićem rekao da su "sankcije oštar instrument sa kojim se mora postupati veoma obazrivo i o kojem prethodno treba dobro razmisliti", prenosi Tanjug.

Fišer je ukazao na to da je "uvođenje određenih sankcija možda (nažalost) lakše nego njihovo kasnije ukidanje".

"Dugoročna perspektiva u tom smislu mora da ostane da različite nacije u Evropi i na granici prema Evropi mirno i u međusobnom poverenju treba zajedno da žive i ekonomski sarađuju uz što je moguće manje prepreka", rekao je Fišer.

"I Tomislav Nikolić, čija je zemlja, u okviru posledica balkanskih sukoba, imala tužna iskustva sa sankcijama Zapada, rekao je da se tu 'mora biti veoma obazriv'", prenosi se u saopštenju koje je izdao ured austrijskog predsednika.

Dodaje se da se "Srbija nije priključila sankcijama Evropske unije i SAD protiv Moskve, koja je za Beograd najvažniji saveznik u borbi protiv nezavisnosti Kosova".

"U vezi sa poređenjima otcepljenja Kosova i otcepljenja Krima, predsednik Nikolić je rekao da 'međunarodno pravo ne može da se utvrđuje od slučaja do slučaja, već su potrebna pravila, ali pravila nema uvek'", navedeno je u saopštenju.

Nikolić je, kako prenosi Tanjug, rekao da će novoj vladi posavetovati da sačeka da se veliki pomire.

"Neophodno je da velike sile donesu odluku - ima li knjige u međunarodnim odnosima prema kojoj svako može da rešava svoju sudbinu. Mi u Srbiji bili smo žrtve toga što u svetu ne postoje pravila. Neka ih uvedu ponovo i mi ćemo ih prvi ispunjavati", poručio je Nikolić.

Nikolić: Brže evrointegracije s novom vladom

Predsednik Srbije je, na zajedničkoj konferenciji, istakao da će sa formiranjem nove vlade u Srbiji biti ubrzano ispunjavanje obaveza na putu ka Evropskoj uniji.

"Očekujte da će sa formiranjem vlade, Srbija ubrzati ispunjavanje svojih obaveza, a od EU, od krize proširenja, ekonomske krize, zavisiće koliko brzo u Evropi žele Srbiju u svom članstvu", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa austrijskim predsednikom Hajncom Fišerom.

Nova vlada biće formirana na osnovu ubedljive pobede jedne političke opcije koja se zalaže za članstvo Srbije u EU, dodao je Nikolić, napomenuvši da u novom sazivu parlamenta neće postojati nijedna poslanička grupa koja bi bila protiv evropskog puta Srbije.

"Možemo samo da očekujemo ubrzanje našeg evropskog puta", uveren je Nikolić.

Kako je dodao, nova vlada će biti posvećena borbi protiv kriminala u Srbiji i reformi pravosuđa.

Fišer je potvrdio da Austrija i dalje namerava da podržava Srbiju na njenom evropskom putu i pozdravio opredeljenje Beograda da poštuje Briselski sporazum. Prema njegovoj oceni, odnosi dveju zemalja su na veoma visokom nivou.

"Želim da 2014. godinu iskoristimo za pogled u budućnost i jasno kažemo da rat nije instrument za rešavanje sukoba", poručio je Fišer.

On je istovremeno ocenio da je Prvi svetski rat, čija se stogodišnjica obeležava ove godine, predstavljao "megakatastrofu".

Fišer je za sebe rekao da nije od onih koji na te događaje gledaju s predrasudama i pripisuje drugima krivicu, već ističe da se iz grešaka u prošlosti mora učiti, gledati napred i graditi zajednička evropska budućnost.

Nikolić je istakao da je pravo mesto za ukrštanje kopalja oko istorije susret istoričara i da to pitanje ne opterećuje odnose dveju zemalja.

"Šta su radili preci - radili su, rat nikada nije sredstvo za rešavanje sukoba. Toliko godina saradnje sa Austrijom upućuje nas na to da rat zapamtimo isključivo kao opomenu, a ne kao sredstvo i razlog zbog kojeg bismo izbegavali da ubuduće sarađujemo", rezimirao je predsednik Srbije deo razgovora koji se ticao Prvog svetskog rata.

Naveo je i to da je planirano da se u Srbiji organizuje zajednička svečanost povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata na koju bi bio pozvan Fišer, što bi bio konačni znak da "taj rat u našim glavama ne postoji".

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe je, povodom posete Nikolića, ukazao da slobodarci podržavaju članstvo Srbije u EU.

On je, u razgovoru predsednika Nikolića sa šefovima poslaničkih klubova u austrijskom parlamentu, istakao povezanost Austrije sa Srbijom, i naglasio da se FPO posebno zalaže da se, kada je reč o Kosovu i Metohiji, poštuje rezolucija UN 1244.

Investitori prepoznali Srbiju

Govoreći o postojećoj saradnji dveju zemalja, Nikolić je naglasio da su austrijski partneri najbolji u Srbiji, kao i najbrojniji investitori sa ulaganjima koja premašuju tri milijarde evra, pa i da je Austrija domaćin mnogim Srbima.

Nikolić je istakao da su svi investitori koji su došli u Srbiju stekli poverenje i tu ostali.

"Stvorićemo još bolje uslove i jednostavnije procedure kako bi postojeći investitori proširili svoje poslove i da bi došli i drugi", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naglasio da je Austrija bila oslonac Srbije na putu ka evropskim integracijama i da je dobio uveravanja da će tako biti i ubuduće.

"Srbija će svoju spoljnu politiku voditi u skladu sa interesima svojih građana, vodeći računa o tome šta time dobija a šta gubi", naglasio je Nikolić.

Mi od EU ne očekujemo poklon, ništa besplatno, ne očekujemo nijedan fond da nam bude ustupljen da ga trošimo, već da pomogne da uredimo državu i da investicijama u Srbiju koje će biti isplative i ekonomski opravdane pomognemo da ljudi u Srbiji rade, poručio je Nikolić.

On je podsetio da dve zemlje imaju različite stavove o nekim pitanjima, ali da ih to ne sprečava da sarađuju.

"Srbija u sukobu velikih u istoriji posle Drugog svetskog rata nije bila ni na jednoj strani, nije mogao da je prisvoji ni istočni ni zapadni blok, bila je uvek svoja i tako će raditi i dalje. Srbija će vrlo teško preživeti i bez članstva u EU i bez prijateljstva sa Ruskom Federacijom", dodao je Nikolić, osvrćući se na aktuelnu ukrajinsku krizu.

Ističući da je Srbija na putu oporavka, Nikolić je ukazao na to da u poslednje vreme investitori ponovo dolaze u Srbiju - iz Rusije, Azerbejdžana, Kine, Turske i Emirata.

"Očigledno je da je uz neku krizu u kojoj Srbija nije učestvovala postalo jasno da je Srbija most između Istoka i Zapada i da sve što investirate u Srbiju možete da prodate i na Istoku i na Zapadu. Zato je potrebna neutralna pozicija Srbije prema svemu što se dešava, jer neko mora da povezuje dve strane. Najbolje je kada ekonomija pronađe svoje veze, jer ako se sve veze prekinu, neće biti dobro", zaključio je Nikolić.

Nikolića, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Austriji, uz najviše vojne i državničke počasti, u bečkoj palati Hofburg, dočekao je predsednik Austrije Hajnc Fišer.

Posle razgovora sa Fišerom, Nikolić je posetu nastavio sastankom u parlamentu sa predsednicom skupštine Barbarom Pramer.

Sastanku u parlamentu prisustvovali su i predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

Nikolić je obišao i manastir Mehitarista, u kojem su štampana kapitalna dela na srpskom jeziku. U manastiru sa ga dočekala jermenska deca, a on je manastiru poklonio reprint Dušanovog zakonika.

Drugog dana posete predsednik Nikolić će obići italijansko vojno groblje u mestu Rajferdorf, na kojem počiva 8.000 srpskih vojnika i interniraca iz Prvog svetskog rata. Takođe će obići i memorijalni centar, nekadašnji ozloglašeni logor Mauthauzen.

Pored predsednika Tomislava Nikolića, u delegaciji Srbije nalaze se ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ambasador Srbije u Austriji Pero Janković, savetnici predsednika Republike Marko Đurić, Stanislava Pak Stanković i Jasmina Mitrović Marić.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи