Koalicija: Srbija nije počinila genocid

Izjavu šefa hrvatskog pravnog tima Vesne Crnić-Grotić na suđenju u Međunarodnom sudu pravde da je Srbija počinila genocid u Hrvatskoj ili da je počinjen u njeno ime, osudila je Koalicija udruženja izbeglica navodeći da je ta izjava neistinita.

Srbija nije počinila genocid u Hrvatskoj, saopštila je Koalicija udruženja izbeglica osuđujući izjavu šefa hrvatskog pravnog tima u Hagu.  

Ta izjava, ističe se u saopštenju Koalicije, proizlazi iz "lažnog koncepta da je Hrvatska vodila obrambeni i pravedan rat, a da je Srbija izvršila agresiju i da su Srbi u Hrvatskoj okupatori na sopstvenoj zemlji".

Predsednik Koalicije Miodrag Linta u saopštenju je poručio da je istina da je "separatistička i antisrpska politika režima Franje Tuđmana izazvala građanski rat s ciljem uništenja srpskog naroda i stvaranja hrvatske države bez ili sa što manje Srba".

"Zbog toga je srpski narod imao legitimno pravo da se brani oružjem od proustaškog režima Franje Tuđmana. Smatramo da značajan deo hrvatskog društva ne prihvata istinu o događajima 1990-1995. godine, pa je zbog toga potrebno da se Hrvatska osudi za genocid da bi dve zemlje zatvorile ratno poglavlje i izgradile nove odnose", smatra Linta.

Prema njegovim rečima, srpski narod želi iskreno pomirenje sa hrvatskim, ali da to nije moguće dok god hrvatska odbija da prihvati prošlost i reši otvorena pitanja.

"To znači da Hrvatska treba, između ostalog, da vrati oduzeta imovinska i stečena prava proteranim Srbima i Srbima povratnicima, da plati proteranim Srbima štetu za uništenu, oštećenu i nestalu imovinu, reši pitanje nestalih, posebno da ekshumira posmrtne ostatke najmanje 270 ubijenih Srba koji se nalaze na poznatim grobnim mestima i kazni odgovorne za počinjene masovne zločine nad srpskim narodom", zaključio je Linta.

Hrvatska je juče u nastavku usmene rasprave zatražila od Međunarodnog suda pravde da Srbiju proglasi krivom za genocid nad Hrvatima početkom devedesetih, a od Beograda da kazni izvršioce zločina i plati ratnu odštetu čiji bi iznos sud trebalo naknadno da utvrdi.

"Genocid u Hrvatskoj je počinila Srbija ili je počinjen u ime Srbije", izjavila je šef hrvatskog pravnog tima Vesna Crnić-Grotić tvrdeći da sprsko pravosuđe nije osudilo nijednog visokog vojnog zvaničnika ili političara odgovornog za zločine nad Hrvatima, prenela je agencija Hina.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво