Читај ми!

Linta traži osudu izjave lidera HDZ-a

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica zatražio od hrvatskih vlasti osudu izjave predsednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Karamarko smatra da Srbiji treba uskratiti podršku u procesu priključenja EU, zbog načina na koji je njen pravni tim odgovorio na hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid.

Koalicija udruženja izbeglica zatražila je danas od predstavnika vlasti u Hrvatskoj da javno osude izjavu predsednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je rekao da smatra da bi Srbiji trebalo uskratiti bezrezervnu pomoć u priključenju EU, zbog načina na koji je njen pravni tim u Međunarodnom sudu pravde u Hagu odgovorio na hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid.

Koalicija je, u saopštenju koje je potpisao njen predsednik Miodrag Linta, zatražila od predsednika Hrvatske Iva Josipovića i predsednika Vlade Hrvatske Zorana Milanovića da kažu da se "prilikom rešavanja otvorenih pitanja sa Srbijom - imovina i stečena prava, naknada štete za uništenu i oštećenu imovinu, nestala lica, ratni zločini, granice, Hrvatska neće služiti takvim i sličnim ucenama".

"Srbija nikad ne treba da pristane na ucene sa hrvatske strane što bi značilo da se proterani Srbi proglase za okupatora i glavnog krivca u građanskom ratu devedesetih godina", istaknuto je u saopštenju.

Iz Koalicije tvrde i da izjava Karamarka predstavlja "klasični primer ucene da Srbija mora da prihvati da je bila agresor u ratu devedesetih i da je 'Oluja' bila legitimna i legalna akcija oslobađanja područja Krajine od Srba ako želi da ima podršku Hrvatske u procesu evropskih integracija".

"To znači da Srbija treba da prihvati hrvatsku tezu da su Srbi u Krajini okupatori na sopstvenoj zemlji i da je Hrvatska imala puno pravo da ih uništi kao narod", istaknuto je u saopštenju u kome je ocenjeno da je istina potpuno drugačija.

Lider najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice Karamarko rekao je juče da se "Srbija služi nedopuštenim sredstvima u svojoj odbrani jer (vojno-policijska akcija Hrvatske) 'Oluja' nije bila akcija etničkog čišćenja, nego legitimna akcija oslobađanja okupiranog područja od okupatora".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи