O političkoj pozadini ubistva Đinđića

Ni posle 11 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića još se ne zna da li je i ko podržao pripadnike "crvenih beretki" i zemunskog klana u tom zločinu.

Iako su neposredni izvršioci osuđeni najvišim kaznama, i posle 11 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića još se ne zna da li je i ko podržao pripadnike "crvenih beretki" i zemunskog klana u tom zločinu. Premijer Ivica Dačić kaže da je nekadašnji predsednik Vlade dao život za svoju zemlju i da veća žrtva od te ne postoji.

Pravosnažna presuda pripadnicima crvenih beretki i zemunskog klana iz 2008. mnoge nije zadovoljila. Više od decenije porodica, prijatelji, saradnici, a i evropski zvaničnici traže da se utvrdi da li je bilo političke pozadine.

"Atentat na premijera je ustvari pokušaj državnog udara, a dražavni udar podrazumeva politički motiv. Ukoliko postoji još neko ko je neposredne izvršioce podstrekao na atentat, pomogao ili koji je znao da će atentat biti izvršen on može biti krivično odgovoran", rekla je sudija Vrhovnog kasacionog suda Maja Kovačević.

Bivši načelnik Uprave kriminslističke policije podseća da se prva krivična prijava odnosila i na osobe koje bi mogle da budu deo političke pozadine. Navodi, međutim, da se tada odustalo od optužbe.

Jedanaest godina kasnije, od inicijativa iz Evrope da se otkrije cela istina, ne očekuje mnogo.

"Šta je Kacin čekao ako je on to imao ili je Evropa to imala, pretpostavljam da su to razne prepiske između ambasada ili možda nešto što su radile strane obaveštajne službe koje su u to vreme bile vidno prisutne u Srbiji", rekao je Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije.

Konačno otkrivanje finansijera i nalogodavaca moguće je, smatra Novaković, samo ako se pojave novi dokazi.

"Treba da postoje dokazi da je neko konkretno kontaktirao sa izvršiocima ubistva Đinđića i na kraju i naložio to", rekao je Novaković.

Iako neki govore da je pobuna crvenih beretki bila uvod u atentat na premijera, specijalni tužilac Miljko Radisavljević ocenio je da za to nema dokaza.

Pobuna je, tvrdi tužilac, otkrila slabosti sistema, koje su, godinu i po kasnije - Milorad Ulemek, Dušan Spasojević, Zvezdan Jovanović i pripadnici zemunskog klana iskoristili i 12.marta 2003 ubili Zorana Đinđića.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 11. mar 2014, 20:42) - anonymous [neregistrovani]

Pozadina

Za pocetak, treba videti ko se najvise okoristio Djindjicevim ubistvom.

(utorak, 11. mar 2014, 20:31) - Историчар из Новог Сада [neregistrovani]

Кнез Михајло

Политичка позадина убиства кнеза Михајла остала је вечита мистерија. Плашим се да ће и са Ђинђићем бити исти случај.

(utorak, 11. mar 2014, 20:09) - anonymous [neregistrovani]

Odgovornost policije

Odmah posle ubistva objavljen je spisak Zemunskog klana i saopstenje ministra policije da su im za koji dan planirali hapsenje??? Kako je moguce da najopasnija kriminalna grupa kojoj se sprema hapsenje nije bila ni pod kakvim vidom prismotre, vec, kako smo videli tokom sudjenja, spartala po gradu i pratila Premijera svakodnevno a policija o tome nema pojma?