Читај ми!

O političkoj pozadini ubistva Đinđića

Ni posle 11 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića još se ne zna da li je i ko podržao pripadnike "crvenih beretki" i zemunskog klana u tom zločinu.

Iako su neposredni izvršioci osuđeni najvišim kaznama, i posle 11 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića još se ne zna da li je i ko podržao pripadnike "crvenih beretki" i zemunskog klana u tom zločinu. Premijer Ivica Dačić kaže da je nekadašnji predsednik Vlade dao život za svoju zemlju i da veća žrtva od te ne postoji.

Pravosnažna presuda pripadnicima crvenih beretki i zemunskog klana iz 2008. mnoge nije zadovoljila. Više od decenije porodica, prijatelji, saradnici, a i evropski zvaničnici traže da se utvrdi da li je bilo političke pozadine.

"Atentat na premijera je ustvari pokušaj državnog udara, a dražavni udar podrazumeva politički motiv. Ukoliko postoji još neko ko je neposredne izvršioce podstrekao na atentat, pomogao ili koji je znao da će atentat biti izvršen on može biti krivično odgovoran", rekla je sudija Vrhovnog kasacionog suda Maja Kovačević.

Bivši načelnik Uprave kriminslističke policije podseća da se prva krivična prijava odnosila i na osobe koje bi mogle da budu deo političke pozadine. Navodi, međutim, da se tada odustalo od optužbe.

Jedanaest godina kasnije, od inicijativa iz Evrope da se otkrije cela istina, ne očekuje mnogo.

"Šta je Kacin čekao ako je on to imao ili je Evropa to imala, pretpostavljam da su to razne prepiske između ambasada ili možda nešto što su radile strane obaveštajne službe koje su u to vreme bile vidno prisutne u Srbiji", rekao je Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije.

Konačno otkrivanje finansijera i nalogodavaca moguće je, smatra Novaković, samo ako se pojave novi dokazi.

"Treba da postoje dokazi da je neko konkretno kontaktirao sa izvršiocima ubistva Đinđića i na kraju i naložio to", rekao je Novaković.

Iako neki govore da je pobuna crvenih beretki bila uvod u atentat na premijera, specijalni tužilac Miljko Radisavljević ocenio je da za to nema dokaza.

Pobuna je, tvrdi tužilac, otkrila slabosti sistema, koje su, godinu i po kasnije - Milorad Ulemek, Dušan Spasojević, Zvezdan Jovanović i pripadnici zemunskog klana iskoristili i 12.marta 2003 ubili Zorana Đinđića.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво