Читај ми!

Kredit od milijardu dolara iz Emirata

Povoljnim kreditom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ostvarena ušteda od 300 miliona evra, rečeno na vanrednoj sednici Vlade Srbije. Reč je o kreditu od milijardu američkih dolara, a nisu postavljeni nikakvi uslovi za trošenje tog novca. Srbija nikad ranije nije dobila povoljniji kredit, kaže prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Na vanrednoj sednici Vlade Srbije rečeno je da su Ujedinjeni Arapski Emirati odobrili povoljan kredit za Srbiju.

Ministar finansija Lazar Krstić precizirao je da je reč o kreditu u visini od milijardu američkih dolara, na deset godina uz nominalnu kamatnu stopu od dva odsto.

Otplata kamate počeće šest meseci posle povlačenja novca, a glavnica će se isplatiti tek posle 10 godina.

Krstić je rekao da će Srbija na ovaj način, na godišnjem nivou uštedeti po 40 miliona dolara, odnosno oko 400 miliona dolara za deset godina, ili 300 miliona evra.

Naglasio je da bi Srbija u svakom slučaju morala da uzme kredit od milijardu dolara za finansiranje deficita, ali kod svih drugih poverilaca kamata bi bila između šest i sedam odsto.

"U današnjem novcu to je bukvalno kao poklon, kao da je neko taj novac dao iz džepa. Ovo je dobar signal međunarodnoj zajednici i investitorima da Srbija ima kredibilitet", istakao je ministar finansija.

Objasnio je da će Srbija povući novac u jednoj tranši, onda kada na to bude spremna i kada se stvore zakonski uslovi, što znači da je potrebno da to ratifikuje parlament posle izbora.

Posebno je važno, istakao je Krstić, što nisu postavljeni nikakvi uslovi za trošenje tog novca, a Vlada Srbije će odlučiti koji način je najcelishodniji da se kredit iskoristi.

"Deo novca će nam omogućiti da uspostavimo ekonomsku politiku koja će nam pomoći da prebrodimo socijalni efekat krize i da damo zamajac stranim i domaćim investitorima", objasnio je Krstić.

Rekao je da ovakve stvari ne treba gledati sa dozom sumnje, jer one proizlaze iz dobrih političkih odnosa dveju vlada, ali i ličnih odnosa.

"I ja sam bio skeptičan, ali sada sa ove pozicije vidim da svega toga ne bi bilo da ne postoji poseban odnos između dve vlade", istakao je Krstić.

Ministar Krstić će ugovor o kreditu potpisati sutra u Abu Dabiju.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić zahvalio je na pomoći svima koji su je pružili za sklapanje tog aranžmana, pre svega predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, a zatim i svim članovima Vlade i ministru Krstiću.

"Nikada ništa ovako povoljno nismo dobili. Na ovome smo na godišnjem nivou uštedeli trećinu onoga što prikupimo solidarnim porezom", rekao je Vučić, koji je predsedavao sednici Vlade Srbije.

Vučić je dodao da Srbija nikada ranije nije dobila povoljniji kredit i izrazio nadu da će novac biti iskorišćen za vraćanje "najgorih dugova", a da će deo biti uložen u podsticanje privrede.  

Vlada Srbije je usvojila Zaključak o prihvatanju zajma od Ujedinjenih Arapskih Emirata usvojila jednoglasno.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво