Читај ми!

Srbija i Hrvatska u Hagu

Petnaest godina od podizanja tužbe, a potom i protivtužbe, Srbija i Hrvatska ukrstiće koplja u sudnici u Hagu. Ulaze u proces u kome je ishod, smatraju pravnici, unapred poznat jer genocid neće biti dokazan.

Ako je donedavno postojala mogućnost da se povuku uzajamne tužbe Srbije i Hrvatske za genocid, sada to više nije moguće. Glavno ročište počinje u ponedeljak. Trajaće ceo mart, a presuda se očekuje krajem ove ili početkom sledeće godine. 

Petnaest godina od podizanja tužbe a potom i protivtužbe - Srbija i Hrvatska ukrstiće koplja u sudnici. Ulaze u proces u kome je ishod, smatraju pravnici, unapred poznat jer genocid neće biti dokazan.

Profesor Međunarodnog prava Tibor Varadi kaže da je poznato da je bilo teških dela. "Na teritoriji Hrvatske bilo je nedela i na jednoj i drugoj strani, ali oni nisu dostigli nivo genocida. Ono što stvar čini složenijim to je da je to optužba protiv države. Nikada u istoriji nijedna država nije osuđena za genocid", rekao je Varadi.

"Bez obzira na sve to, Tribunal je našao da su činjeni zločini, a nikoga ne samo da nije osudio, već nije optužio za genocid", rekao je Varadi.

Isto misle i hrvatski pravnici.

"Ja sam odavno predvideo da obe tužbe neće biti usvojene iz jednostavnog razloga što se u Hrvatskoj ni na jednoj zaraćenoj strani nije desio genocid i zato ne postoji osnovni preduslov za presudu", kaže advokat Ante Nobilo.

Međutim, kaže Nobilo, političke elite zbog birača ne mogu da odustanu od tužbi.

"To nije pravno, već političko pitanje, jednostavnije im je da ostanu pri tužbama", rekao je Nobilo.

Iako pravnici smatraju da iznenađenja u Hagu neće biti, i Beograd i Zagreb spremili su najjače timove koji u niskom startu u Hagu čekaju da proces počne. U Vladi Srbije kažu da će osim domaćih pravnika Srbiju zastupati i četiri stranca.

"Mi smo angažovali najbolje međunarodne stručnjke u ovoj oblasti što dovoljno govori o ozbiljnosti i čitavom pristupu. Najvažnije je da argumentima pred sudom iznesemo sve što imamo", rekao je potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Ne zaostaje ni Hrvatska. Pored domaćih stručnjaka, na hrvatskoj strani sedeće i tri Britanca.

"Ono što je važno zapamtiti je da to nije naša politika, to je nešto što je ružno, gadno, nesreća i jedan čovek je nesreća, a kamoli toliki broj ljudi. Ali to je nešto što se rešava kao deo prošlosti, a ne kao naša današnja politika", rekla je Vesna Pusić, potpredsednica Vlade Hrvatske.

Spisak svedoka je tajna. Pod embargom će, po nalogu iz Haga, do 1. aprila biti i njihovi iskazi. Zemlje kriju koliko će procesi koštati države, ali ako se uzme u obzir da strani stručnjaci svoj rad naplaćuju nekoliko stotina dolara na sat jasno je da trošak neće biti mali.

"Koštaće tri puta manje nego što nas je koštao spor sa BiH koji je u svakom smislu komplikovaniji kao proces. U ovom slučaju mi nismo imali mogućnost izbora. Sada bi najskuplje bilo da izgubimo spor, ja sam uveren da taj spor ne možemo da izgubimo", rekao je Rasim Ljajić.

I političari i pravnici smatraju da bi proces najveću cenu mogao da ispostavi međusobnim odnosima ukoliko se dozvoli da duh koji će biti pušten iz boce u Hagu stigne u Beograd i Zagreb.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво