Konstituisanje vlasti u Mitrovici

Posle pobede Gorana Rakića na izborima za gradonačelnika Severne Kosovske Mitrovice, u narednih 15 dana, Rakić treba da preuzme mandat, čime bi i formalno bila zaokružena vlast u tom gradu. Posle konstituisanja opštine sledi i formiranje Zajednice srpskih opština.

Centralna izborna komisija preliminarno je potvrdila pobedu Gorana Rakića na izborima za predsednika Opštine Severna Kosovska Mitrovica. U narednih 15 dana, Rakić treba da preuzme mandat, čime bi i formalno bila zaokružena vlast u tom gradu.

Vlast u novoj opštini Severna Mitrovica čine predstavnici liste "Srpska" i Građanske inicijative SDP. Skupština je konstituisana ali se još čeka na verifikaciju novog gradonačelnika.

Predstavnik liste "Srpska" Aleksandar Spirić rekao je da najkasnije do 10 marta građani Kosovske Mitrovice treba da dobiju u punom sastavu novo rukovodstvo skupštine Severna Mitrovica.

"To znači da gradonačelnik Rakić ima rok do tog datuma da položi svečanu izjavu. Nakon toga ide izrada Statuta i pratećih akata. Naš cilj ispred Građanske inicijative Srpska je da se u što kraćem roku formira Zajednica srpskih opština", rekao je Spirić.

Predsednica Skupštine Severna Mitrovica će, već u utorak, inicirati pisanje Statuta opštine.

Predsednica Skupštine Severna Mitrovica Ksenija Božović kaže da sada predstoji da Skupština radi svoj deo posla, da se formira komisija koja će raditi na izradi Statuta, da se taj statut na Skupštini usvoji i da se donese odluka o formiranju Zajednice srpskih opština.

Za formiranje Zajednice srpskih opština lokalne samouprave u srpskim sredinama zasebno donose odluke.

Prištinska štampa ističe da je vrlo verovatno da kosovska skupština u ovom sazivu neće donositi zakon o Zajednici srpskih opština, već da će taj akt čekati novi saziv parlamenta, posle izbora u junu.

Pedsednik GI "Srpska" Vladeta Kostić rekao je da je najbitnije za Srbe koji su opstali na ovim prostorima da se za Zajednicu srpskih opština stvore zakonski preduslovi da se donesu zakoni kako u skupštini Srbije, tako i u kosovskoj skupštini.

"Onda ćemo konačno biti mirni i znati da je Zajednica institucija koja će trajati", rekao je Kostić.

U GI "Srpska" se pripremaju i za parlamentarne izbore na Kosovu, ističući da je za trajniji opstanak Srba bitno da pored lokalnih samouprava, imaju i jak poslanički klub u skupštini.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 25. feb 2014, 11:32) - anonymous [neregistrovani]

Sarajevo

Konačno da se i to završi. sada smo dobili gradonačelnika i sada treba preduzeti sve mere da se što pre formira ZSO.

(utorak, 25. feb 2014, 00:56) - anonymous [neregistrovani]

to znaci

То значи да градоначелник Ракић има рок до тог датума да положи свечану изјаву. Коме?