Читај ми!

Završeno glasanje u Severnoj Mitrovici

Ponavljeni izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice. Građani su se izjašnjavali o četiri kandidata, a pravo glasa imalo je 28.429 birača. Na izbore izašlo 20,7 odsto upisanih birača ili 5.909 građana, pokazuju preliminarni podaci CIK-a.

20.00 - Posle prebrojanih 34 odsto glasova Goran Rakić ubedljivo vodi, saopštio portparol "Srpske" Aleksandar Spirić. 

19.30 - Prema preliminarnim podacima CIK-a na izbore je izašlo 20,7 odsto upisanih birača ili 5.909 građana.

19.00 - Završeno glasanje u Severnoj Mitrovici. Odmah po zatvaranju mesta sledi prebrojavanje glasova na licu mesta, javlja Tanjug.

18.15 - Do 17 časova glasalo 17,50 odsto birača, saopštila GI "Srpska". 

15.55 - CIK: Do 15 časova izlaznost 14,5 odsto, što potvrđuje i Građanska inicijativa SDP. 

15.10 - Do 14 časova prema podacima Građanske inicijative "Srpska" glasalo je 12,83 odsto birača. 

12.15 - Do 11 časova izašlo 1.548 glasača, od kojih su predata 1.404 redovna glasačka listića, i 144 uslovna, rekao Nenad Rikalo i dodao da je izlaznost slična onoj od 1. decembra.

09.45 - Portparol OEBS-a Nikola Gaon rekao je da bi prebrojavanje glasova trebalo da se obavi u Severnoj Mitrovici, na licu mesta.

08.00 - Goran Rakić glasao je na biračkom mestu u Tehničkoj školi.

07.00 - Počelo glasanje u Severnoj Mitrovici. U blizini biračkih centara pojačano prisustvo kosovske i Euleks policije i vojnika Kfora.

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice četvrti put u nepuna četiri meseca, birali su gradonačelnika. Birališta su otvorena u sedam, a zatvorena u 19 časova. 

Prema preliminarnim podacima CIK-a na izbore je izašlo 20,7 odsto upisanih birača ili 5.909 građana.

Izbori su organizovani pod jakim merama obezbeđenja. Na ulicama i u blizini biračkih cenatara bilo je znatno više policajaca, vojnika Kfora i njihovih vozila. Prema izveštajima policije, nije bilo bezbednosnih problema na biralištima i oko njih. Ni u Centralnoj izbornoj komisiji nisu zabeležili veće nepravilnosti.

Kandidati za gradonačelnika severne Mitrovice su Goran Rakić kandidat Građanske inicijative "Srpska", Oliver Ivanović ispred Građanske inicijative "SDP Oliver Ivanović",  Musa Miftari iz Demokratskog saveza Kosova i Fljorent Azemi iz Demokratske partije Kosova.

Goran Rakić je oko osam časova u društvu članova porodice i saradnika glasao na biračkom mestu u Tehničkoj školi. On je pozvao Mitrovčane da što masovnije izađu na birališta.

I član Građanske inicijative "Srpska" Aleksandar Spirić pozvao je građane da masovnije izađu na izbore za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice jer se može doći u situaciju da novi gradonačelnik tog grada bude Albanac.

Na konferenciji za novinare, Spirić je rekao da bi u tom slučaju severna Kosovska Mitrovica bila izopštena iz Zajednice srpskih opština.

Oliver Ivanović, koji je u pritvoru u Prištini od 27. januara, zbog navodne umešanosti u ratne zločine, svoje glasačko pravo iskoristio je u pritvorskoj jedinici, potvrdila je potpredsednica GI "SDP" Ksenija Božović.

Ivanović je, kako je prenela Božović, pozvao građane da iskoriste svoje pravo i izađu na izbore u većem broju, kako bi već u prvom krugu bio izabran gradonačelnik. 

Istovremeno, Božović je rekla da je zabeleženo niz nepravilnosti na terenu, navodeći da je veća grupa ljudi iz Leposavića došla da glasa u Kosovsku Mitrovicu, u čemu su bili sprečeni od strane aktivista SDP, na miran način. 

Izlaznost u prvim satima izbora za gradonačlenika severnog dela Mitrovice je slična u poređenju sa izborima u decembru prošle godine. Tada je Krstimir Pantić pobedio i dobio 2.253 glasa naspram Olivera Ivanovića koji je osvojio 1.903 glasa. Pantić nije preuzeo dužnost gradnočelnika Mitrovice i izbori se zbog toga ponavljaju. 

Član kosovske Centralne izborne komisije (CIK) Nenad Rikalo izjavio je da će se prebrojavanje glasova na ponovljenim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice obaviti na licu mesta. To je potvrdio i portparol misije OEBS-a na Kosovu Nikola Gaon.

Rikalo je, nakon što je obišao glasački centar u Osnovnoj školi "Sveti Sava", rekao da su sva biračka mesta na teritoriji Severne Kosovske Mitrovice otvorena na vreme i da do sada nije bilo nikakvih problema i primedbi.

"Glasački materijal je prisutan i imamo situaciju da su od sedam časova birači počeli da glasaju," rekao je Rikalo, dodajući da je izlaznost na početku glasanja mala i da treba imati u vidu da je danas nedelja, te se očekuje da će glasači tek kasnije izaći na glasanje.

Kada je reč o prebrojavanju glasova Rikalo je podsetio da je to jasno uređeno zakonom o opštim izborima članom 101. tačka 4. koji kaže da će se glasovi prebrojavati na glasačkom mestu odmah nakon zatvaranja.

"Nema razloga da se bilo kakvi drugi scenariji razmatraju. Prebrojavanje će biti ovde. Bezbednost je na najvišem mogućem nivou," naglasio je Rikalo.

Zamenik regionalnog direktora kosovske policije Besim Hoti izjavio je u toku dana da glasanje protiče bez incidenata i da se za sigurnost građana u ovom gradu brine više od 200 policajaca.

Hoti je rekao da kosovska policija ima operativni plan, koji je počeo sa sprovođenjem jutros u tri sata a da je više od 200 policajaca uključeno na obezbeđivanje sedam glasačkih cenatara.

"Sigurnosna situacija u gradu se smatra bezbednom i nema informacija sa terena o mogućem ugrožavanju bezbednosti. Počeli smo od pet sati jutros sa obezbeđivanjem izbornog materijala. Svi izborni centri otvoreni su u sedam sati bez ikakvih problema", rekao je Hoti.

Pravo glasa da bira gradonačelnika Severne Mitrovice imalo je 28.429 birača. Pred izbore upisano je 500 novih birača iz albanske zajednice i to protivzakonito, tvrdi srpski član Centralne izborne komisije Nenad Rikalo.

Na 33 biračka mesta u severnom delu Mitrovice bila su po dva međunarodna posmatrača.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара