Читај ми!

Dačić: Približeni stavovi o pravosuđu

Približili smo stavove o pravosuđu, rekao premijer Ivica Dačić posle razgovora u Briselu. Radne grupe će nastaviti finalizaciju dogovora, a on će biti potvrđen na nivou premijera, kaže Dačić.

Premijer Ivica Dačić rekao je, posle sastanka u Briselu sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, da su približeni stavovi o pravosuđu i da će eksperti u narednim danima finalizovati dogovor, koji će biti potvrđen na narednom sastanku sa Tačijem, javlja izveštač RTS-a iz Brisela.

"Mislim da smo uspeli da dosta približimo naše stavove", izjavio je Dačić po okončanju 22. runde dijaloga u Briselu, kojoj je prisustvovao i vicepremijer Aleksandar Vučić.

"Očekuje se da će radne grupe, odnosno eksperti, u narednim danima finalizovati taj tekst i da ćemo se ponovo naći za jedan kratak period da donesemo i tu političku odluku o postizanju dogovora vezanog za pravosuđe", rekao je premijer Srbije.

Dačić je dodao da još nije dogovoren tačan datum narednog sastanka u Briselu, ali da bi to moglo da bude u narednih "sedam do 10 dana, najdalje za dve nedelje".

Kako je ocenio, današnji razgovori bili su naporni i teški, istakavši da su dve strane imale različite stavove pri čemu kosovski Albanci nisu želeli da sud bude podeljen po etničkim kriterijumima.

Delegacija Beograda je, prema njegovim rečima, izrazila stav da, ukoliko u Kosovskoj Mitrovici bude formiran jedan sud i jedno tužilaštvo, to ne znači da će Srbi na severu "izgubiti svoju specifičnost i samosvojnost", imajući u vidu da postoji sedam opština, a ne samo četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

"Našli smo neka rešenja koja bi dozvoljavala tu raspodelu predmeta po određenim kategorijama i dela i zgrada gde će biti smešteni sudije i tužioci, a s druge strane tu će biti i Apelacioni sud", rekao je Dačić.

Dačić je dodao i da bi dogovor trebalo da podrazumeva da, ako bude jedan sud, u onim delovima tog suda koji zasedaju na severu Kosova većinu sudija i tužilaca čine Srbi.

Struktura suda neće, kako je istakao, biti samo po etničkim kriterijumima jer to nije praksa u pravosuđu niti želja Beograda.

Dačić je ocenio da su na današnjem sastanku pronađena određena rešenja "koja bi zaštitila naše interese i naše stavove" i da su dve strane na dobrom putu da postignu dogovor.

On je istakao da je postizanje dogovora o pravosuđu veoma važno jer u protivnom preti zastoj u pregovorima.

"Ne smemo dozvoliti zastoj zato što je nama to direktno ključni kriterijum za napredak u pregovorima o članstvu Srbije u EU", rekao je Dačić.

O Oliveru Ivanoviću

Predsednik Vlade Srbije rekao je da je srpska strana tokom razgovora zatražila da EU založi svoj autoritet da bi se saznalo zašto su uhapšeni Srbi na Kosovu, među kojima je i Oliver Ivanović.

"Zatražili smo da EU založi svoj autoritet kako bismo saznali o čemu je reč, zašto je došlo do tih hapšenja, a to znači da ne želimo da utičemo na rad pravosudnih organa, ali da nam se razjasni zbog čega je to urađeno, imajući u vidu da to može da destabilizuje političku situaciju na severu Kosova", rekao je Dačić.

Među temama razgovora bilo je i organizovanje, u saradnji sa OEBS, parlamentarnih izbora u Srbiji, odnosno glasanje Srba koji žive na Kosovu i Metohiji.

"To će sve biti urađeno u koordinaciji sa OEBS-om", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, danas je pomenuta i situacija u BiH, ali je dodao da je Ketrin Ešton o tome već ranije pričala i sa šefovima diplomatija EU i sa ministrima inostranih poslova zemalja kandidata za članstvo u EU.

Hašim Tači je, takođe posle razgovora, rekao da je u dijalogu s premijerom Dačićem postignut "suštinski napredak ka sporazumu o pravosuđu" i da će idućih dana stručnjaci dovršiti neka tehnička pitanja.

U Briselu je danas završena 22. runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj su glavne teme bile otvorena pitanja u vezi s primenom Briselskog sporazuma, među kojima je i pravosuđe.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво