Читај ми!

Brisel, napredak u dijalogu

Razgovori Beograda i Prištine završeni suštinskim napretkom, javlja izveštač RTS-a iz Brisela. Premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači sastaće se narednih dana da finalizuju dogovor.

17.25 - Postignut suštinski napredak u dijalogu, rekao Hašim Tači. Premijeri Dačić i Tači sastaće se narednih dana da finalizuju dogovor, javlja izveštač RTS-a.

U Briselu postignut suštinski napredak u dijalogu Beograda i Prištine. Narednih dana očekuje se sastanak premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija o finalizaciji dogovora.

Današnja runda dijaloga počela je najpre zajedničkim susretom premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, a glavna tema je pravosuđe, izjavila je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU.

Istakla je da promena uobičajene šeme dijaloga - da se Ketrin Ešton najpre sastane odvojeno s premijerima, a potom zajedno, nema nikakvog značenja za sadržinu i tok razgovora.

Maja Kocijančič je dodala da očekuje da premijeri Dačić i Tači, zajedno s Ketrin Ešton razgovaraju i o pripremama formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Kocijančič je navela da je "verovatno" da će Ketrin Ešton s Dačićem i Tačijem razgovarati i o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Delegaciju Srbije predvode premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Kako je ranije najavio Dačić, u Briselu će biti nastavljeni razgovori o pravosuđu.

"Mi smo izneli kompromisne predloge, ne znam šta mi još možemo da uradimo. Očigledno da je Tači u ovo predizborno vreme procenio da mu ne odgovara da pravi političke kompromise i pitanje je da li će uopšte biti moguće doći do kompromisa", rekao je Dačić u ranijoj izjavi za RTS.

Uoči razgovora kosovski premijer Hašim Tači rekao je da se nada da će biti postignut sporazum i da će Srbija nastaviti da predano sprovodi aprilski sporazum Beograda i Prištine, iako se u Srbiji u martu održavaju parlamentarni izbori. 

Na dnevnom redu biće i statut Zajednice srpskih opština i njeno konstituisanje. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović najavio je da će jedna od tema biti i hapšenje Olivera Ivanovića, za koga Vlada Srbije traži da se brani sa slobode.

Prethodni krug razgovora, 27. januara, završen je bez dogovora o pitanju pravosuđa.

Prištinska strana insistirala je da se u nadležnost Osnovnog suda u Mitrovici, pored četiri srpske opštine, uključe i tri većinski albanske opštine južno od Ibra, dok je delegacija Beograda iznela da bi se time remetila zastupljenost po etničkoj strukturi.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара