Читај ми!

Protest podrške Ivanoviću

U Kosovskoj Mitrovici održan protest građana zbog hapšenja Olivera Ivanovića u organizaciji Građanske inicijative SDP. Glavna poruka sa mitinga je da se Ivanoviću omogući da se brani sa slobode. Ivanović zahvalio građanima i Vladi Srbije na podršci.

Na centralnom gradskom trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici održan je protest građana zbog hapšenja lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Ivanović, koji je i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice na izborima 23. februara, nalazi se u jednomesečnom pritvoru koji mu je određen zbog sumnje da učestvovao u navodnim ratnim zločinima iz 1999. godine i posleratnim incidentima iz 2000. godine, uključujući teško ubistvo.

Glavna poruka današnjeg protesta koju su uputili njegove stranačke kolege, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Eparhije raško-prizrenske, jeste da se Ivanoviću omogući odbrana sa slobode.

Pomoćnik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Mirko Krlić pozvao je predstavnike međunarodne zajednice i sudske vlasti u Pokrajini da oslobode Ivanovića kako bi povratili poverenje Srba.

Krlić je poručio Euleksu i onima koji u Prištini drže konce sudske vlasti, da građani okupljeni na protestu nisu došli da mole, već da im pruže možda jednu od poslednjih šansi kako bi u njih imali poverenje.

Poverenje je ključna reč koja može dovesti do mirnog života na Kosovu i Metohiji, evo vam prilike - oslobodite odmah Olivera Ivanovića, vratite ga njegovoj kući i njegovoj deci", zatražio je Krlić i istakao da bi tako primerom pokazali da su sloboda i pravda, a ne teror i pritisak, principi na kojima se zasniva Evropa.

"Mi tražimo i zahtevamo da se ubrzaju sudski procesi, da se sprovedu istražne radnje, država Srbija neće biti talac ili čuvar nijednog zločinca, makar on bio iz njihovih redova, jer mi time branimo ceo srpski narod i sve nas", istakao je Krlić.

"Mi danas branimo pravo na slobodu za Olivera Ivanovića, ali je njegova ugrožena sloboda - ugrožena sloboda svih nas, i ko nema taj osećaj, nema osećaj za Kosovo i Metohiju i nema osećaj za svoju državu Srbiju", poručio je Krlić.

Krlić je rekao da očekuje da će međunarodna zajednica procese poput Ivanovićevog započeti i za "Žutu kuću", za pogrom nad Srbima koji se desio u Pokrajini, a da te procese čekaju i roditelji ubijene dece u Goraždevcu, porodice stradalih žetelaca u Starom Grackom i drugi.

Podsetio je da je Kancelarija za KiM na prošlim izborima imala stav suprotan od Ivanovićevog stava, ali da to ne znači da Ivanović ne zaslužuje svu podršku Republike Srbije, posebno onda kada je ugrožen, kao i njegova porodica.

Ksenija Božović iz GI SDP rekla je da su se protiv Ivanovića udružili svi oni koji su godinama podsticali destabilizaciju severnog dela Kosova, ne precizirajući o kome se radi.

"Često je govorio kako su mitinzi prevaziđeni metod borbe, ali smo sigurni da će oni koji su montirali ovaj proces protiv njega, kada vide koliko nas je, shvatiti da nećemo pokleknuti, da ćemo biti istrajni i odlučni sve dok Olivera Ivanovića ne puste i ne omoguće mu da se brani sa slobode za sve besmislene optužbe kojima ga terete", poručila je Božovićeva.

Božovićeva je ocenila da onima koji žele nezavisno Kosovo i integraciju severa Kosova u kosovske institucije ne odgovara čovek poput Olivera Ivanovića i "da su zato rešili da ga strpaju u zatvor".

Na mitingu je pročitano i pismo episkopa raško-prizrenskog Teodosija, koji je zatražio od Euleksa da se Ivanoviću omogući odbrana sa slobode.

"Odluka Euleksa da pokrene pitanje krivične odgovornosti Olivera Ivanovića doživljava se u našem narodu kao politički motivisana i stvara zbunjenost i nestabilnost u jednom veoma osetljivom trenutku", naveo je Teodosije.

Teodosije je uputio javni apel Euleksu da se Ivanoviću omogući da se brani sa slobode od optužbi za koje ga tereti javni tužilac na Kosovu.

Iako je u pritvoru, predstavnici SDP-a kandidovali su Ivanovića za gradonačelnika Severne Mitrovice na izborima koji će u ovom gradu biti održani 23. februara.

Na protestu, građani su nosili državne zastave Srbije i transparente na kojima je ispisano "Oliver danas, a sutra?", "Na slobodu odmah", "Pravda za Olivera".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво