Читај ми!

Ivanoviću određen jednomesečni pritvor

Oliveru Ivanoviću određen jednomesečni pritvor. Prebačen je u Prištinu, u pritvorsku jedinicu. Njegov advokat Nebojša Vlajić najavljuje žalbu na rešenje o zadržavanju u pritvoru. Vlada Srbije zatražila da se Ivanoviću omogući da se brani sa slobode. Lista SDP preti ostavkama.

Lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću određen je jednomesečni pritvor i jutros rano je odveden u Prištinu u pritvorsku jedinicu, rekao je advokat Nebojša Vlajić.

Advokat je rekao da će na ovakvo rešenje uložiti žalbu jer smatra da su razlozi za pritvor nepostojeći i neosnovani i da će tražiti njegovo oslobađanje.

Optužbe, osim što su krajnje ozbiljne - za najteža krivična dela, jesu smešne, izmišljene i besmislene, rekao je Vlajić.

"Ono što mu se stavlja na teret, Ivanović nije mogao da učini i nije učinio, motivacija za to je van prava i tu nikakve situacije u smislu dokaza ne postoje. Na način na koji je Ivanović optužen svako od nas može biti optužen, i na Kosovu za nas zbog ovoga nema ni životne ni pravne sigurnosti", rekao je Vlajić.

Misija Euleksa potvrdila je da je na zahtev međunarodnog tužioca iz Kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova, rano jutros, međunarodni sudija Osnovnog suda u Mitrovici odredio jednomesečni pritvor Ivanoviću, koji je osumnjičen za ratne zločine i teško ubistvo.

Međunarodni tužilac iz Kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova juče je saslušao Ivanovića kao osumnjičenog u istrazi o ratnim zločinima, koja je u toku, kao i o navodima o teškom ubistvu počinjenom posle konflikta.

Ispitivanje je završeno oko 19 časova i tužilac je izdao nalog za hapšenje i zatražio od suda da razmotri zahtev za određivanje pritvora.

Zamenica predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Ksenija Božović izjavila je da će eventualna odluka odbornika te partije da napuste lokalne parlamente na severu Kosova zavisiti od toga da li će Oliver Ivanović biti pušten iz pritvora.

Odbornici Građanske inicijative "SDP" sastali su se u Prištini sa predstavnicima međunarodne zajednice na KiM sa kojima su razgovarali o optužbama za ratne zločine s kojima je suočen Oliver Ivanović.

Kako se navodi u saopštenju, specijalnom predstavniku EU na Kosovu i Metohiji Samjuelu Žbogaru, ambasadorki SAD Trejsi Džejkobson i ambasadoru Velike Britanije Ianu Klifu predstavljeni su svi detalji "neosnovanih optužbi kojima se bez osnova" tereti Ivanović i zahtev da mu se omogući odbrana sa slobode.

"Ambasadori i specijalni predstavnik istakli su da su zatečeni ovim događajem i da saosećaju sa porodicom Ivanović i svim građanima na severu Kosova", dodaje se u saopštenju. 

Više desetina građana severne Kosovske Mitrovice, među kojima su odbornici i simpatizeri Građanske liste "Srbija, demokratija, pravda", protestovalo je sinoć zbog zahteva za hapšenje Ivanovića.

Vlada traži puštanje Ivanovića 

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin zatražio je da Ivanoviću bude omogućeno da se brani sa slobode.

"Vlada Srbije traži da se Oliver Ivanović hitno pusti na slobodu, da se brani sa slobode, da mu se omogući da svoju odbranu pripremi na odgovarajući način, a da do tada bude premešten u odgovarajuće jedinice na severu Kosova i Metohije kako bi njegovo zdravlje i bezbednost bili zaštićeni", rekao je Vulin Tanjugu.

Vulin je rekao i da Vlada traži da se što pre izađe sa optužnicom protiv Ivanovića, kako bi se "znalo na čemu smo, šta je skrivio i od čega treba da se brani".

Vulin je ocenio da je hapšenje Ivanovića čin koji izaziva tešku nestabilnost i pokreće ozbiljna pitanja i sumnje o svemu što se dešava na Kosovu i Metohiji, i o pravoj nameri onih koji govore o normalizaciji odnosa i otkrivanju ratnih zločina.

"Hapšenje za ratne zločine koji su se desili pre 15 godina, a Oliver Ivanović im je bio dostupan svih tih godina - i kao poslanik u prištinskim institucijama, i kao čovek koji živi u Mitrovici, koji putuje po svetu - pa to je u najmanju ruku neozbiljno objašnjenje", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, to je pokušaj destabilizacije severa Kosova i pronalaženja "lažne uravnilovke, po kojoj - ako se Albanac uhapsi za ratne zločine, to automatski znači da se hapsi i Srbin".

Vulin je rekao da Vlada neće dozvoliti da se hapšenje iskoristi za, kako je rekao, "mračne planove" poput uvođenja privremene uprave u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kako bi se reklo da Srbi nisu sposobni da sprovedu izbore i da im zato mora biti nametnuta privremena uprava.

"Moguće je da je i to jedan od motiva za hapšenje i zato molim Srbe da budu mirni, dostojanstveni i da sve što rade - rade uz saglasnost Vlade Srbije, mi mislimo na njih", rekao je Vulin, upitan da li će hapšenje Olivera Ivanovića uticati na izbore u severnoj Kosovskoj Mitrovici, 23. februara.

Socijaldemokratska partija Srbije izražava čuđenje zbog činjenice da se Oliver Ivanović hapsi za navodne zločine koji su se dogodili pre 15 godina i to samo dva dana pre isteka roka za predaju kandidatura na ponovljenim izborima za gradonačelnika Kosovske Mitrovice. 

Srbi sa severa Kosova traže oslobađanje Ivanovića 

Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, gradonačelnici i predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova zatražili su od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu da što hitnije oslobode Olivera Ivanovića kako bi se branio sa slobode.  

"Dalje zadržavanje Ivanovića u pritvoru bez jasnih saopštenja, obrazloženja i optužbi dovodi do destabilizacije i naruššavanja odnosa između Beograda i Prišštine", navodi u saopštenju Upravljački tim.  

Predsednik liste "Srpska" Vladeta Kostić začuđen je privođenjem Ivanovića i zatražio je da se on brani sa slobode.

"Zatečeni smo i začuđeni, s obzirom da je Oliver Ivanović od 1999. godine non-stop politički aktivan u javnom životu na Kosovu", rekao je Kostić Tanjugu

Opštinski odbor DSS-a Kosovske Mitrovice zahteva od Euleksa da se Ivanović pusti na slobodu i da se tako, kako se navodi, brani od optužbi za koje ga tereti javni tužilac.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović rekao je da Olivera Ivanovića treba odmah pustiti na slobodu.  On je za agenciju Beta rekao da su hapšenjem Ivanovića "ugroženi osnovni postulati demokratije i demokratski principi".

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da privođenje Olivera Ivanovića u ovom osetljivom trentku po srpsku zajednicu može samo dovesti do novih tenzija i neželjenih posledica.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи