Читај ми!

Prve izborne računice

Koalicione kalkulacije već se prave. SPS neće menjati koalicione partnere, pa će, kao i na prethodnih nekoliko izbora, na listu sa PUPS-om i JS-om. Mada se naprednjaci još nisu izjasnili, sa njima bi na izbore SDPS i SPO.

Iako izbori još nisu zvanično raspisani, prve koalicione kalkulacije već se prave. SPS neće menjati koalicione partnere, pa će, kao i na prethodnih nekoliko izbora, na listu sa PUPS-om i JS-om. Mada se naprednjaci još nisu izjasnili, sa njima bi na izbore SDPS i SPO.

Liberalno-demokratska partija će razmišljati o koalicijama tek posle izbora, ali po rečima lidera partije, njihov prvi sagovornik neće biti sadašnje vladajuće stranke. Veruju da je vreme je za politiku LDP-a, koju, kažu, usamljeno afirmišu poslednjih 10 godina, a koja je u međuvremenu postala ključni element državne politike.

"To nije samo politika prema Kosovu, to nije samo politika u kojoj smo pokušavali da pronađemo odgovor na probleme 90- ih godina. To je i politika u oblasti ekonomije, ljudskih prava, reformisanje države kroz izradu novog ustava", rekao je lider lider LDP-a Čedomir Jovanović.

DSS će samostalno na izbore, a i posle njih - ako niko ne bude delio njihove ideje. Sa Glavnog odbora biračima nude nacionalni dogovor o političkoj neutralnosti i program razvoja Srbije.

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica kaže da niko danas pouzdano ne zna da li će uopšte opstati EU. "Ali znamo da Srbija mora opstati i da mora na najbolji način da uredi svoj život. Kakav je to istorijski uspeh ove vlasti što je otpočela pregovore sa EU, ako je koliko sutra Vlada pala kao kruška", kaže Koštunica.

Odluka o ozborima za demokrate je priznanje vlade da nije radila dobro. Još ne prave koalicione proračune, a u kampanju ulaze sa, kažu, jasnim planom za izlazak iz krize.

"Demokratska stranka će na ovim izborima biti centar okupljanja svih onih koji žele da Srbija bude moderna, uređena država u kojoj će institucije biti jake, funkcioneri ograničeni zakonom, u kojoj će mediji biti oslobođeni od pritisaka, a građani neće plaćati cenu nesposobnosti Vlade", navodi se u saopštenju.

SDPS će, kako kažu, sigurno u koaliciju s naprednjacima - i na parlamentarne i na gradske izbore. Sa sednice Glavnog odbora iz stranke Rasima Ljajića poručuju da su sa SNS-om postigli dogovor oko politike, principa buduće vlade i nastavka reformi.

U istu koaliciju želi i SPO, jer kako objašnjava lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, imaju zajedničke ciljeve.

"Bezuslovna primena Briselskog sporazuma, pomirenje među narodima i državama bivše Jugoslavije, borba protiv korupcije i kriminala, ekonomske reforme, socijalne reforme, otkrivanje svih zločina državnog terorizma iz vladavine Slobodana Miloševića su zapravo i strateška opredeljenja odavno SPO", kaže Drašković.

Ujedinjeni regioni Srbije i Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića najavljuju da će narednih dana odlučiti da li će na izbore samostalno ili kao deo koalicije.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво