Читај ми!

Završen sastanak u Briselu

Posle bilateralnih sastanaka u Briselu, počeo trojni sastanak Ketrin Eštom sa delegacijama Beograda i Prištine. Razgovara se o primeni Briselskog sporazuma.

21.50 - Dijalog u Briselu zavšen je bez dogovora o ključnim temama.

20.00 - Počeo zajednički sastanak Ketrin Ešton sa Ivicom Dačićem, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem.

19.30 - U toku sastanak Ketrin Ešton sa Hašimom Tačijem. 

17.14 - Počeo dijalog u Briselu susretom premijera Ivice Dačića sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

U  Briselu se održava trojni sastanak delagacija Beograda i Prištine uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Eštonova je prvo razgovarala sa premijerom Ivicom Dačićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem.

Zatim je usledio sastanak Eštonove i kosovskog premijera Hašima Tačija.

Teme razgovora, kako je najavljeno su, otvorena pitanja u vezi sa pravosuđem, kao i formiranje Zajednice srpskih opština. 

Kako je rečeno u sedištu EU, razgovara se o "otvorenim pitanjima u primeni dogovora" postignutih sporazumom Beograd-Priština i o "nastavku dijaloga" o mogućim drugim temama.

Premijer Srbije Dačić je prilikom pokretanja pregovora s EU prošle nedelje rekao da će se razgovarati o telekomunikacijama, energetici, zaštiti srpske kulturne baštine i SPC, kao i o imovini i drugim temama.

Kosovski premijer je izjavio uoči sastanka u Briselu da očekuje da će biti postignuti konkretni dogovori u vezi sa primenom Briselskog sporazuma.

"Razgovaraćemo pre svega o uspostavljanju funkcionalnog pravosudnog sistema", rekao je Tači i dodao da očekuje efikasniju primenu Briselskog sporazuma nakon uspešno završenih lokalnih izbora.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič kaže da je sada najvažnije do kraja sprovesti Briselski sporazum.

"Napredak je postignut, ali još ima otvorenih pitanja", rekla je Kocijančičeva novinarima.

Kocijančičeva nije želela da komentariše najavljene vanredne izbore u Srbiji, konstatujući da je to unutrašnje pitanje koje ne bi trebalo da utiče na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Obe strane su iskazale privrženost dijalogu i očekujemo da se toga pridržavaju bez obzira na to ko je na vlasti i u Beogradu i u Prištini", rekla je portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Posle današnje runde dijaloga očekuje se da premijeri Dačić i Tači daju izjave novinarima, a visoka predstavnica EU bi, kao i obično, trebalo da se na razgovore osvrne saopštenjem.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара