Evropa ne pominje stolicu Prištine u UN

O članstvu Prištine u Ujedinjenim nacijama nema ni govora, rekao ministar Aleksandar Vulin. Srbija neće priznati Kosovo, što EU razume i to pitanje ne postavlja pred nas, kaže Vulin.

Ministar zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da o članstvu Prištine u UN nema ni govora i da EU to pitanje i ne postavlja pred Srbiju.

"Ni poglavlje 35, ni dijalog sa Prištinom, nisu mesta na kojima se rešavaju statusna pitanja, ona se rešavaju u Savetu bezbednosti UN. Srbija neće priznati Kosovo i o tome nema šta da se priča. To naši partneri u EU razumeju i pred nas se to pitanje ne postavlja", rekao je Vulin za današnje Novosti.

Na pitanje da li u pregovaračkom okviru EU postoji zahtev da se ne ometa učlanjenje Kosova u UN, Vulin kaže da je takvih ideja bilo pre nego što je potpisan Briselski sporazum i da je to Srbija odbila.

"Takvog stava nema i neće ga biti. U Poglavlju 35 pričali smo o tome kako da se to dogovoreno u Briselu sprovede i da bude verifikovano da je primenjeno. Nismo pokretali nove teme, nismo pričali o statusnim pitanjima, a pogotovo nije bilo reči o tome da Kosovo postane član UN. Tu temu će Priština verovatno stalno pokretati, ali ne sa nama i pred nama. Jer zna kakav je odgovor", poručio je Vulin.

Prema njegovim rečima, u nastavku dijaloga za Beograd će biti izuzetno važno rešavanje pitanja imovine na KiM, kulturnog i crkvenog nasleđa i povratak proteranih Srba.

"Nije potrebno da EU postavlja uslove ili zahteve, jer je ona neko ko treba da se trudi da život na KiM bude bolji za sve koji tamo žive. Po nama, tri stvari koje sam naveo dovele bi do toga", dodao je ministar.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Vulin je istakao da činjenica da će ona imati nadležnosti u oblasti zdravstva, školstva, urbanog planiranja i ekonomskog razvoja govori da to nije NVO, a kako nema zakonodavnu funkciju, samim tim ne može da bude ni Republika Srpska.

"Upravljački tim izaći će sa statutom ZSO, a onda će se o njemu i predloženim nadležnostima pregovarati. Ali, poslednju reč o statutu daće baš srpske opštine", naveo je Vulin, koji smatra i da eventualni vanredni republički izobori neće omesti formiranje ZSO.

Povodom ponavljanja izbora u Severnoj Mitrovici 23. februara, ministar je rekao da će o novom kandidatu GI "Srpska" za gradonačelnika odlučiti ljudi koji žive na KiM i članovi "Srpske".

"Nemojmo da Srbe sa KiM pravimo lutkama, jer oni su samostalni i ti koji izlaze na ove izbore. Obavešten sam o nekim predlozima i mislim da će se vrlo brzo izaći sa konkretnim imenom", rekao je Vulin.

Kad je reč o kosovskim parlamentarnim izborima, na pitanje da li je za to da se srpske partije bore za ulazak u kosovski parlament, istakao je da će se o tome razgovarati u Briselu.

"Treba da vidimo kakvi će biti uslovi i hoće li ostati garantovana mesta. Od toga zavisi hoćemo li pozvati Srbe da izađu na birališta. Srbi na KiM veruju svojoj vladi i bez učešća države Srbije, učešće srpske zajednice na centralnim izborima nije moguće", rekao je Vulin.

broj komentara 16 pošalji komentar
(subota, 25. jan 2014, 04:33)
anonymous [neregistrovani]

a sta ako

Kosovo ode prvo u EU?To je pitanje svih pitanja a da ne pisem sta ce Hrvatska zahtevati od Srbije.

(petak, 24. jan 2014, 20:30)
anonymous [neregistrovani]

Okruglo pa na ćoše

Kosovo ne može postati članica UN,niti se to postavlja kao pitanje, a još manje kao uslov Srbiji.Ali, treba reći da će EU zahtevati da Kosovo kao samostalan entitet postane članica EU, a ne u sastavu Srbije.
E sad, biti član EU a ne biti član UN je nešto još neviđeno.Žiivi bili pa videli kako će to Brisel,Vašington i Moskva da reše.
Posebno će biti zanimljivo ukoliko 5 članica koje nisu priznale Kosovo ne budu dale svoju saglasnost za kosovsko članstvo u EU.

(petak, 24. jan 2014, 16:58)
Revolucionar [neregistrovani]

Drzanje

UN je zaustavio bombardovanje,Srbija je trebala drzat svoju teritoriju sa podrskom UN koja njih podrzava,zasto pristupit protivniku?

(petak, 24. jan 2014, 15:59)
anonymous [neregistrovani]

EU nece priznati Kosovo

5 zemalja EU nikada nece priznati Kosovo kako ne bi imale isti problem sa svojim pokrajinama, tako da nema brige, naci ce se kompromisno resenje, bez priznavanja, uci cemo u EU, bez Kosova i Metohije ali i bez priznavnja. Nije sve crno ili belo, napravice se jedinstveno resenje...

(petak, 24. jan 2014, 15:48)
Simeon NS [neregistrovani]

prividno dobra vest

"Srbija neće priznati Kosovo i o tome nema šta da se priča. To naši partneri u EU razu-meju i pred nas se to pitanje ne postavlja", kazao je Vulin.
E moj Vulinu, oćel iko ovom narodu kazati da je to samo prividno dobra vest, oćel iko ovom narodu kazati da je to mehanizam za blokadu i usporavanje pregovora sa EU i njenim članica-ma, na tenane će mnogi otkrivati toplu vodu, ustvari, kako je tako mnogim članicama samo olakšalo da se mogu postaviti kako će se pos-taviti, a vi iz vlasti opet ćete to nazivati vatikansko-nemačko-belosvetska urota protiv Srbije.

(petak, 24. jan 2014, 15:41)
anonymous [neregistrovani]

Sarajevo

Sada ne pominju ni stolicu ni priznavanje nezavisnosi, ali to ne znači da i to u jednom trenutku se ne pomene. Bez razlike bilo ili ne pomena , Srbija neće nikada priznati nezavisnost Kosova.

(petak, 24. jan 2014, 14:50)
anonymous [neregistrovani]

EU nece sebi da dozvoli drugi Kipar

A ko su tih koji su krivi za Kipar? A ko su tih koji su krivi za Kosovo?! EU nece sebi dozvoliti drugi Kipar? A sto su to dozvolili! Teraju dupli moral prema krivicima za Kipar,a kad im zatreba,onda su vecito u pozadini.. U Briselu se nasa Vlada borila za tacku UN,da se ne moze dobiti UN stolica.Nova tacka kaze da Pristina ne sme da smeta Srbiji na putu ka EU,niti Srbija moze da smeta Pristini. A da se krije nesto od gradjani,to oni ne zele,gosp.Vulin radi svoj posao na pravilan nacin. EU su tih koji bi trebali da se sete, sve zakone koji su prekrsili,pa Srbija ispasta kao i uvek!

(petak, 24. jan 2014, 14:03)
Dragan [neregistrovani]

Kosovo i UN

Ako mi smetamo Kosovu za UN onda necemo nikad u EU, jer ce i oni nas smetati.

(petak, 24. jan 2014, 12:54)
anonymous [neregistrovani]

nije tacno

to sto govorite Vulinu jer sami ste svesni da nemate drugig izbora vec da priznate Kosovo i ostavite narod Srpski na milost i nemilost.Reci ti meni ko sad u vasoj vladi sme da kaze ne evropskoj uniji i americi .Istina je da Kosovo polako biva priznato od strane ove vlade i tu nema drugog objasnjenja.....

(petak, 24. jan 2014, 12:50)
anonymous [neregistrovani]

Evropa ne pominje stolicu Pristine u UN

ali DAacic je pomonje. Jos prosle godine Dacic je, bez ikakvog razloga, prvi pomenuo stolicu...