Vučić: Najteži koraci na početku

Pregovori sa Evropskom unijom počeće otvaranjem poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravdu i bezbednost, rekao vicepremijer Aleksandar Vučić. Više se niko prema Srbiji ne odnosi tutorski već sa poštovanjem, Srbija je danas pouzdan partner, naveo je Vučić u intervjuu za RTS.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će pregovori sa Evropskom unijom početi otvaranjem "najtežih" poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravdu i bezbednost.

"Za nas je važno da ćemo krenuti sa otvaranjem poglavlja 23 i 24, ono što su mnogi ostavljali za kraj, najteže stepenice moraćemo da preskačemo na početku", rekao je Vučić za Dnevnik RTS-a.

Vučić je ocenio da su danas građani Srbije dobili drugačiju i bolju budućnost nego pre nekoliko meseci, kao i da je Srbija stožer stabilnosti koju "niko ne može da zaustavi".

"Moraćemo sebe da menjamo, mnogo više da radimo i napravimo kako bi naša kuća bila bolje mesto za život naše dece, da imamo bolju perspektivu, obezbeđenije škole i bolnice, više radnih mesta, što će biti i signal investitorima da ulažu", rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija svoj posao u pregovorima sa EU može da završi do 2018. godine, a potom je na državama članicama da odluče kada će Srbiju primiti u svoju zajednicu.

"Kad taj posao završimo imaćemo pravno uređenu državu u kojoj će vladavina zakona biti najvažniji princip. Imaćemo sistem i institucije koje će raditi svoj posao, bez obzira na to koja je stranka u vlasti a koja u opoziciji", smatra Vučić.

Vučić se zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i svima koji su "ogorman trud uložili" na evropskom putu Srbije.

Vicepremijer je podsetio da je današnjoj međuvladinoj konferenciji u Briselu prisustvovao veći broj ministara država članica nego na bilo kojoj drugoj međuvladinoj konferenciji do sada, a posebno je istakao važnost dolaska nemačkog ministra.

"Svi oni su došli i u superlativu govorili o Srbiji. Oni u budućnosti računaju na Srbiju. To je velika tekovina za građane Srbije. Danas smo svi bili ponosni na svoju zemlju i na našu trobojku u Briselu. Danas je ovde u Brislu mnogo lepo bilo biti Srbin i građanin Srbije, što nije uvek slučaj", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, na međuvladinoj konferenciji se videlo da se u unutrašnjim pitanjima niko prema Srbiji nije odnosio tutorski ili kao prema "banana-državi", što pokazuje da se odnos prema njoj promenio.

"Srbija je danas pouzdan partner, jer ono što je Srbija rekla to je ispunila, Srbija nije imala dve priče", istakao je Vučić, navodeći da će svima davati signale da je Srbija sigurna zemlja za ulaganje.

"Srbija je na dobrom putu i mislim da, ako radimo još više i budemo vredniji i pokušamo da stvari zavise od nas, bićemo priznati i prihvaćeni, pred nama su veliki rezultati i uspesi u budućnosti", podvukao je Vučić.

Vučić očekuje da građani "svetlo na kraju tunela" vide krajem 2014. gdoine, a u narednim godinama, kaže, to će osetiti na mnogo jasniji način.

"Mi političari, ali i deo naših ljudi, moramo biti spremni da prestanemo da kukamo i da se žalimo na sopstvenu sudbinu, da uzmemo stvari u svoje ruke i vidimo šta možemo da uradimo za sebe i svoju državu i da sprovedemo reforme", rekao je Vučić.

Govoreći o vanrednim parlamentarnim izborima, Vučić je rekao da je svejedno da li ćemo imati izbore, jer će Srbija ostati posvećena pregovorima.

"Čak i da imamo izbore i bilo ko da pobedi potpuno sam siguran da će Srbija ići napred", rekao Vučić i dodao da za razliku od nekih koji su uvek o svojim političkim protivnicima govorili najgore, oni i o njima govore samo najbolje jer je to novi imidž pristojne i normalne Srbije.

broj komentara 25 pošalji komentar
(četvrtak, 23. jan 2014, 17:12) - anonymous [neregistrovani]

Na dobrom putu

Srbija je danas pouzdan partner, jer ono što je Srbija rekla to je i ispunila. Srbija je na dobrom putu i ako budemo radili još više, bićemo priznati i prihvaćeni.

(sreda, 22. jan 2014, 12:49) - Kinetika [neregistrovani]

Osloboditi se balasta proslosti.

Vest koja raduje i obavezuje. Ovo je rezultat odgovornosti u radu ove vlade a pristupanjem EU mozemo dobiti ekonomsku i politicku sigurnost. Medjutim, do punopravnog clanstva cekaju nas mnogi izazovi koje ne samo politicari nego i mi kao narod moramo prebroditi i zajedno doci do zeljenog cilja.

(sreda, 22. jan 2014, 12:46) - Boskin [neregistrovani]

napredak

Dobro je sto smo posle toliko izgubljenih godina dobili vladu koja odgovorno pristupa svojim obavezama i kao rezultat toga imamo pocetak pregovora. Ovakvim pristupom i odgovornim i upornim radom svakako mozemo do punopravnog clanstva do kraja ove decenije.

(sreda, 22. jan 2014, 11:55) - Nada [neregistrovani]

Svetla buducnost

Uspostavljanje sistema uskladjenog sa zakonima EU je velika korist za nasu zemlju, bez obzira na datum uclanjenja u nju. Dobro je sto su najtezi koraci - pravosudje i bezbednost na pocetku, jer bez njihovog resavanja bi ostali bili znatno otezani. Raduje me sto sadasnje rukovodstvo Srbije deluje odlucno da zadatke obavi uspesno i na vreme.

(sreda, 22. jan 2014, 10:12) - anonymous [neregistrovani]

A ako ne zavisi od mene?

Nego od partijskih sudija, koji dele nepravdu na sve strane? Tek kad u Srbiji zavlada pravda bice bolje, sa ili bez EU.

(sreda, 22. jan 2014, 09:55) - anonymous [neregistrovani]

Iskoristiti priliku...

EU ima dosta i svojih problema ali su prinuđeni da omeđe evropski prostor prijemom u EU pa makar i kao trećerazredne zemlje.Kako se samo lome koplja oko Ukrajine.
Srbija,nažalost sa plemenskim i hajdučkim rezonima mora da se privede normali,tako da cilj ka EU treba da pametno iskoristi i od sebe napravi pristojnu,efikasnu,funkcionalnu,racionalnu državu gde će želeti da se živi.
Srbiji ionako treba sve iz početka.nove institucije,nova privreda,nove investicije,nove tehnologije,nova pamet,nova svest,nova životna filozofija.
Evo nam prilike,bezkompromisno je iskoristimo,pokažimo se na delu kao zreo narod,spreman za novi savremen svet.

(sreda, 22. jan 2014, 09:27) - Rade anonymous [neregistrovani]

najteže što je najlakše

Pitanje ko nam je branio da uredimo pravdu i bezbednostdo sada.Ko će to od danas da uređuje a do danas nije mogao.Smešno, zakoni su se mogli odavno prepisati od drugih ali ko će da primenjuje u zemlji u kojoj se sve aminuje.U kojoj se od građana koji hleba nemaju da se pošteno najedu traži strpljenje a od elite da manje kraduckaju
i ogrlice na nogu za kaznu.

(sreda, 22. jan 2014, 09:15) - Evropljanin [neregistrovani]

U bolju buducnost

Ne mozemo vise da da se pozivamo na narodne heroje i guslarske pesme. Sta je bilo, bilo je. Mi smo narod koji ima cime da se podici u svojoj istoriji ali vreme ide, drugi napreduju a mi stojimo u mestu ili nazadujemo. Moramo napred, moramo polako hvatati korak sa razvijenim svetom. Priblizavanjem EU bice nam sve bolje...

(sreda, 22. jan 2014, 08:10) - ERade anonymous [neregistrovani]

Prisila ili ?

Ko nam je branio da uredimo pravdu i bezbednost i do početka pregovora.Jesu se to sudij,tužilaštvo e i političari plašili kriminalaca a od sutra neće?Jedno je jasno.
Divno je što se započinju pregovori ali oni su za Hrvatsku trajali 8 godina pa promišljamokoliko će nama trebati. Trka za EU je davno počela. Svi su stigli na cilj samo Srbija je na pola staze i "trpi" pohvale za sigurnu trku i zadnje msto.Dakle dvadeset i više godina ćemo provesti u raznim pregovorima i natezanjima pa ko preživi videće kakvi su evropljani pa jedva čekaju da nama srbima daju pare da mi budemo bogati kao oni.Miriše na socijalizam ta EU.

(sreda, 22. jan 2014, 07:47) - andrija [neregistrovani]

dobro dosli

cestitke srbiji...punom parom do clanstva zelim...pozz