Читај ми!

Počeli pregovori Srbije i EU

Istorijski dan za Srbiju, to je zajednička ocena svih učesnika prve međuvladine konferencije koja je formalno označila početak pregovora Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji. Ovo je u istorijskom smislu najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata, ocenio premijer Ivica Dačić. Spremni smo za teške izazove koji su pred nama, poručuje vicepremijer Aleksandar Vučić.

10.42 - Vučić: Pred nama su veliki i teški izazovi, ali na njih smo spremni. Uveren sam da možemo da završimo svoje obaveze do 2018, a onda EU neka donese presudu da li zaslužujemo da budemo punopravna članica. 

10.35 - Dačić: Ovo je u istorijskom smislu najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata. Ostaćemo posvećeni evropskim vrednostima, unutrašnjim reformama i dijalogu sa Prištinom.

10.30 - File: Istorijski dan za Srbiju. Beograd mora da ostane posvećen normalizaciji odnosa sa Prištinom. Naročito su važna pregovaračka poglavlja 23 i 24. 

10.25 - Venizelos: Imamo puno povernje da će Srbija pregovore završiti brzo i uspešno i da će se priključiti EU kao punopravna članica. Ovo je veliki dan ne samo za Srbiju već za ceo Zapadni Balkan.

9.10 - Počela prva međuvladina konferencija između Srbije i EU. Time su i formalno počeli pregovori o pridruživanju Srbije Uniji.

Prva međuvladina konferencija između Srbije i Evropske unije, koja je formalno označila početak pregovora o pridruživanju Uniji, održana je danas u Briselu. Zajednička ocena svih učesnika konferencije je da je ovo istorijski dan za Srbiju, ali i za Evropsku uniju.

U ime EU, konferenciju je otvorio ministar spoljnih poslova i potpredsednik grčke vlade Evangelos Venizelos, koji je u prisustvu nekoliko šefova diplomatija zemalja članica predstavio Pregovarački okvir EU, a kraći govor održao je i evropski komesar za proširenje Štefan File.

Delegaciju Srbije predvodi premijer Ivica Dačić, a uz njega su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šefica tima Srbije za pregovore se EU Tanja Miščević.

Na konferenciji je učestvovao je i neuobičajeno veliki broj ministara zemalja članica - šefovi diplomatija Austrije, Hrvatske i Rumunije Sebastijan Kurc, Vesna Pusić i Titus Korlatean. Prisutni su bili i mađarska ministarka za evropska pitanja Eniko Đeri, državni ministar Nemačke Mihael Rod i francuski ministar za evropska pitanja Tjeri Repanten.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da je zvaničan početak pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji najvažniji događaj za Srbiju od Drugog svetskog rata.

"Ovo je istorijski dan koji se ne može prenebregnuti. Ovo je u istorijskom smislu najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata. U strateškom smislu, ovaj dan određuje dalji put Srbije i vrednosti kojima teži i za koje se zalaže", rekao je Dačić posle međuvladine konferencije u Briselu.

Premijer je podsetio da je Vlada Srbije formirana pre 18 meseci i da je uspela da obavi ono što se od nje nije očekivalo.

"Niste od nas ovo očekivali, mi smo vas iznenadili. Bilo nam je lako, jer od nas ništa niste očekivali. Sada se od nas očekuje mnogo, zadatak nam je teži", istakao je Dačić.

Premijer Srbije je naveo da je današnji dan zapravo kraj jednog teškog početka i da je pred Srbijom mnogo posla.

"Mi od sutra radimo na skriningu poglavlja i na daljim pregovorima... Mi ovaj dan nismo dobili nego smo ga zaslužili, jer smo posvećeno radili", naglasio je Dačić.

Premijer Srbije je istakao da će Srbija ostati posvećena evropskim vrednostima, unutrašnjim reformama i dijalogu sa Prištinom.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da povodom početka pregovora o pristupanju Srbije EU, da Srbija zna da pred njom nisu laki zadaci, ali da je apsolutno spremna da ispuni svoje obaveze, jer gleda u budućnost.

Vučić je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da je sve što je radila srpska vlada rađeno pre svega da bi građani Srbije živeli bolje, ali je dodao da je ostalo još mnogo stvari koje moraju biti urađene.

Kako je istakao, zastava Srbije ispred zgrade EU pored zastava ostalih zemalja članica jeste velika stvar i simbol za našu zemlju, ali i znak da možemo da uradimo ono što su svi evropski narodi učinili.

"Mnogo toga naš narod neće u potpunosti odobravati, ali mi smo spremni da sve svoje obaveze ispunimo", rekao je Vučić.

Naglasio je i da svi u Srbiji treba da rade napornije i više, i da budu ozbiljniji i posvećeniji poslu.

Vučić je uveren da Srbija može da završi pregovore o pristupanju EU do 2018. godine, dodavši da će onda biti na EU da "presudi" da li Srbija zaslužuje da postane njena članica.

Vicepremijer veruje da ćemo srpsku trobojku nositi s ponosom, na reveru, ali i da će ona biti na centralnom trgu u Briselu. 

Komesar EU za proširenje Štefan File obratio se novinarima u sedištu EU na srpskom jeziku rečima: "Ovo je istorijski dan i za Srbiju i za Evropsku uniju - čestitam."

File je rekao da je početak pregovora zasluženo priznanje naporima i hrabrim potezima rukovodstva Srbije.

"Ključno za to je bila rešenost srpskih vlasti da prihvate reforme tokom godina i hrabar trud prethodnih meseci radi normalizacije odnosa sa Prištinom", istakao je File.

Evropski komesar je objasnio da je danas napravljen prvi važan korak na najvišem političkom nivou i da su započeti razgovori o poglavljima koja će slediti.

Prema njegovim rečima, pred Srbijom leže mnogi izazovi, a to podrazumeva da će morati da ostane privržena dijalogu sa Kosovom i dostizanju evropskih standarda.

Srbija će, kako je dalje naveo, morati da završi reforme i uskladi propise sa evropskim pravilima, a u tom smislu su naročito važna poglavlja 23 i 24, koja se tiču sloboda, vladavine prava, pravosuđa.

File je uveren da Srbija može da odgovori na ove izazove i da će reforme u Srbiji čvrsto postaviti vladavinu zakona.

"Verujem u rešenost srpskog društva da se ovo sprovede kako treba. Promena je važna za srpsko društvo i ekonomiju", rekao je File.

Upitan kada će početi otvaranje prvih poglavlja i da li će to biti poglavlja 23 i 24, File je rekao da u EU postoji jedinstven stav da ta poglavlja budu prva otvorena i poslednja zatvorena.

File je objasnio da će glavni fokus Evropske komisije biti na procesu skrininga tokom 2014. godine, do proleća 2015. godine, ali je ostavio mogućnost da za vreme predsedavanja Grčke, do jula, Srbija otvori prva pregovaračka poglavlja. 

Ministar spoljnih poslova Grčke, koja presedava Evropskoj uniji u prvoj polovini 2014, Evangelos Venizelos ocenio je da je početak pregovora o pristupanju EU istorijski dan ne samo za Srbiju nego za ceo Zapadni Balkan.

Venizelos je naveo da je početak pregovora o pristupanju prekretnica u odnosima Srbije i EU.

"Čestitam narodu Srbije; najbolje želje za našu zajedničku evropsku sudbinu", poručio je Venizelos na konferenciji za novinare u Briselu.

Šef grčke diplomatije je rekao da ima puno povernje da će Srbija pregovore završiti brzo i uspešno i da će se priključiti EU kao punopravna članica.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocenio je da je današnja međuvladina konferencija EU-Srbija, kojom počinju pregovori o članstvu Srbije u Uniji, "novo poglavlje u odnosima i veliki uspeh".

"Pohvaljujem Srbiju za napore u reformama i napredak koji je postignut tokom poslednjih godina", navodi se u saopštenju Baroza, koji se uoči međuvladine konferencije u Briselu sastao sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Barozo je naveo da "građani Srbije imaju snažne evropske težnje" i da će EU nastaviti da podržava Srbiju, korak po korak, na njenom evropskom putu.

Pozitivno je ocenio napore srpske vlade poslednjih meseci u normalizaciji odnosa s Kosovom, "pre i posle istorijskog sporazuma iz aprila 2013. godine".

U saopštenju posle sastanka s Dačićem i Vučićem, predsednik Evropske komisije naveo je izazove koji predstoje Srbiji u ključnim oblastima vladavine prava, uključujući reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformu administracije, nezavisnost ključnih institucija, slobodu medija i zaštitu manjina.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej večeras je u Briselu primio visoku delegaciju Vlade Srbije kojoj je čestitao uspešan početak pregovora o pridruživanju EU.

"Današnjim danom se otvara novo poglavlje u odnosima Srbije i EU", rekao je Van Rompej. Predsedenik Evropskog saveta je napomenuo da je od suštinske važnosti nastaviti dijalog sa Prištinom i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Premijer Dačić je ukazao, posle sastanka, da je Srbija izgubila mnogo vremena i da su je pretekle nekadašnje članice istočnog bloka, koje su u međuvremenu postale punopravne članice Unije.

"Danas one imaju tri do četiri puta veći dohodak nego ranije, dok smo mi na nivou od 65 odsto bruto društvenog dohotka iz 1989", rekao je Dačić. "Trebaju nam koraci od sedam milja da bismo to nadoknadili", istakao je premijer i ponovio da je Srbija spremna da se punim kapacitetom uključi u pregovore o pridruživanju.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи